E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriKatmerciler'den bir ilk---

Katmerciler'den bir ilk

Katmerciler'den bir ilk
07 Haziran 2017 - 15:34 borsagundem.com

Katmerciler, Türkiye’nin ilk hibrit zırhlısının HIZIR olacağının müjdesini verdi

Katmerciler, ihtiyaca uygun geliştirdiği yeni araçlarla savunma porttföyünü hızla genişletiyor. 9-12 Mayıs 2017 tarihleri arasında düzenlenen Uluslararası Savunma Fuarı IDEF’te sergilediği araçlarla büyük beğeni toplayan şirket, üç yeni ürünün de tanıtım ve duyurusunu yaptı.

Kendi Ar-Ge Merkezinde tasarlayıp geliştirdiği, ülkemizin doğrudan zıhlı ambulans olarak üretilen ilk aracını ilk kez bu fuarda tanıtan Katmerciler, büyük bir sürpriz yaparak, çok amaçlı insansız silahlı sistem olan uzaktan kumandalı atış platformunu (UKAP) da ilk kez fuarda sergiledi. Türkiye’nin ilk hibrit zırhlısının Aselsan-Katmerciler işbirliğiyle hayata geçirileceği ve bu aracı HIZIR olacağı da şirketin duyurusunu ve sektörde ses getiren yaptığı üçüncü yenilik oldu.

2010 yılında üretimine başladığı TOMA’ların ardından 4x4 taktik tekerlekli zırhlı araçlarıyla savunma sektörüne güçlü bir giriş yapan Katmerciler’in fuarda sergilediği diğer araçlar olan, 2016 yılında lansmanını yaptığı zırhlı muharebe aracı HIZIR, zırhlı personel taşıyıcı ailesinin ilk üyesi KHAN ve gizli zırhlama sistemi NEFER yine büyük ilgi çekti.

Başbakan Binali Yıldırım, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Savunma Bakanı Fikri Işık başta olmak üzere, çok sayıda mülki ve askeri erkanın, yerli ve yabancı askeri heyetlerin, emniyet yetkililerinin ziyaret ettiği Katmerciler’e gösterilen ilgi ve oluşan yüksek beğeni, şirketin, milli savunma sanayindeki güçlü geleceğinin de işareti gibiydi. Standı ziyaretine uzun bir süre ayıran Başbakan Yıldırım, şirketin Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Katmerci ile İcra Kurulu Başkan Vekili Furkan Katmerci’den HIZIR ve zırhlı ambulans başta olmak üzere, araçlar hakkında ayrıntılı bilgi aldı.

Üç büyük yenilik, üç önemli adım

Katmerciler’in ilk kez IDEF Fuarında sergileyeceğini duyurduğu zırhlı ambulans, gerçek anlamda ambulans olarak tasarlanan ilk zırhlı araç. 4x4 zırhlı ambulans, yüksek riskli bölgeler için ulaşım, ilk yardım ve hastaların nakli amacıyla Ford F550 araç şasisi üzerine tasarlanıp donatıldı. Geniş iç hacmi sayesinde ayakta operasyon gerçekleştirilerek yaralılara müdahale edilebiliyor. Araç 5 hasta, 2 sağlık personeli ve sürücü dahil 8 kişilik taşıma kapasitesine sahip. İstenilen konfigürasyonda ve farklı balistik seviyelerine uygun dizayn edilebiliyor.

Aselsan-Katmerciler işbirliğiyle geliştirilen Türkiye’nin ilk hibrit zırhlı konsepti ise, şirketin duyurusunu yaptığı bir diğer yenilik oldu ve fuarın çok konuşulan konuları arasında yer aldı. Milli savunma sanayinin dışa bağımlılığının azaltılmasında büyük önem taşıyan bu projede, Aselsan tarafından geliştirilen elektrikli motor, Katmerciler tarafından geliştirilen ve üretime hazır durumdaki HIZIR’a entegre edilecek.

Türk savunma sanayinde segmentinin en güçlü muharebe aracı olan HIZIR, bu yenilikçi atılımla birlikte aynı zamanda sektörünün ilk hibrit aracı ünvanını kazanacak. HIZIR’la başlayan hibrit zırhlı araç konsepti, yeni zırhlı araç geliştirmede de çığır açacak bir yenilik olmaya aday. İki şirketin üzerinde birlikte çalıştığı proje, her iki şirketin standında aynı anda tanıtıldı.

Katmerciler’in belki de en büyük sürprizlerinden birisi, daha önce ön duyurusunu yapmadan ilk kez fuarda sergilediği uzaktan kumandalı atış platformu (UKAP) oldu. Otoriteler UKAP’ı, savunma sanayinde son yıllarda büyük atılımlar gerçekleştiren şirketin, senkronize insansız silahlı kara sistemlerine geçişte ilk adımı olarak değerlendirdi. Tüm fonksiyonları uzaktan kontrol edilebilen bir araç olan UKAP, atış, gözetleme, yaralı kurtarma başta olmak üzere çok işlevli bir araç olarak tasarlandı.

Özellikle kara kuvvetlerinden heyetlerin yakından inceleyip bilgi aldığı ve “çatışma bölgeleri için gerçek bir ihtiyaç” diye tanımladıkları UKAP, paletli bir araç. Saatte 25 kilometre hıza ulaşabiliyor ve beş saat kesintisiz çalışabiliyor. Araç, tasarım sürecinin başlangıcında atış platformu olarak düşünüldü ve üzerine Aselsan'ın SARP Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sistemi yerleştirilmiş durumda.

UKAP aynı zamanda modüler bir yapı olacak şekilde tasarlandı. Yeri geldiğinde termal ya da sensör hareketli kameralarla keşif gözetleme amaçlı kullanılabilecek bir işleve sahip. Hizmet ettiği birliğin mühimmatını taşımak amacıyla da kullanılabilecek. Çatışmada kalmış yaralı asker ve polisleri kurtarmak konusunda yaşanan sorunlara önemli ölçüde çözüm geliştirecek bir araç. Üzerine kurşun geçirmez bir hazne yapıp sıkıntılı bölgelerden hastayı taşımak için kullanılabilecek.

Bu araçları tek tek değil, grup halinde hareket ettirebilmek de mümkün olacak. Yeri geldiğinde 100-150 tane paleti sahaya sürüp, İHA’larla ya da insanlarla senkronize halde hareket ettirebilecek sistemler de mevcut. Farklı bir versiyonunun mayın temizleme aracı olarak kullanılması da projeler arasında. Bunların, Katmerciler tarafından etap etap devreye sokulacağı belirtiliyor.

HIZIR yine herkesin gözdesi

Katmerciler, lansman ve duyurusunu yaptığı bu üç yeni ürün ve teknolojiyle birlikte fuarda gözde ürünlerini de sergiledi. NATO standartlarında geliştirilen, segmentinin en güçlü muharebe aracı HIZIR, yine fuar katılımcılarının gözdesi oldu. TSK ve Türk Emniyetinden çok sayıda yetkilinin yanı sıra yurt dışından çok sayıda ziyaretçinin de yakından ilgilendiği ve bilgi aldığı HIZIR, yakın dönemde sektörde kendisine önemli bir alan açacak gibi görünüyor.

Şirketin 4x4 taktik tekerlekli zırhlı personel taşıyıcı ailesinin ilk üyesi olan KHAN ve gizli zırhlama sistemi NEFER’le zırhlanmış 4x4 off-road jeep de yine büyük ilgi çekti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 2,25
En Yüksek: 2,30
En Düşük: 2,14
Değişim 4,65 %
FK: 12,52
PD / DD: 0,97
İşlem Hacmi 135.788.426
Toplam Adet: 60.673.758
Ağırlıklı Ort.: 2,21
ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)