E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKatar'dan Arap Birliği'nde tarihi karar---

Katar'dan Arap Birliği'nde tarihi karar

Katar'dan Arap Birliği'nde tarihi karar
26 Eylül 2020 - 03:44 borsagundem.com

Katar'ın Arap Birliği Daimi Temsilcisi tarafından yapılan açıklamada, "Filistin Devleti'nin çekildiği oturumu sürdürmediğimiz için özür dileriz" denildi

BAE ve Bahreyn'in İsrail ile işbirliğine imza atması, diğer Körfez ülkelerinin de bu işbirliğine sıcak bakması Filistin davasına büyük bir darbe indirdi. Bölgede yalnızlığa itilmeye çalışılan Filistin'e destek Katar'dan geldi. Katar, Filistin'in çekildiği Arap Birliği dönem başkanlığını devralmayı reddetti.

Filistin'in 22 Eylül'de Arap Birliği dönem başkanlığından çekildiğini duyurmasının ardından Arap Birliğinin iç tüzüğü gereğince bu Katar'a teklif edildi.

Katar'ın Arap Birliği Daimi Temsilcisi tarafından konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, "Katar'ın 2021'in Mart ayında gerçekleştirilecek toplantının başkanlık hakkına bağlı kalmakla birlikte, halihazırda Filistin Devleti'nin çekildiği oturumu sürdürmediğimiz için özür dileriz." ifadelerine yer verildi.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El-Maliki, 22 Eylül'de işgal altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kentindeki bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, Arap Birliği Genel Sekreterliğinin Arap Barış Girişimine aykırı olarak İsrail ile normalleşen Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Bahreyn’e destek vermesi nedeniyle birliğin dönem başkanlığını bıraktığını duyurmuştu.

Bazı güçlü Arap ülkelerinin de Arap Barış Girişiminden ayrılmayı kınamadığını ve dolayısıyla Arap Birliğinin de öngörülebilir bir süreçte kınama kararı alamayacağına vurgu yapan Maliki, “Bizim dönem başkanlığımızda işgal devletiyle normalleşmeye koşan Arap ülkelerini görmekten onur duymuyoruz.” ifadelerine yer vermişti.

Telekonferans aracılığıyla 9 Eylül’de Filistin başkanlığındaki dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleştirilen Arap Birliği toplantısında, İsrail ile "ilişkilerin normalleşmesini" kınayan bir karar çıkamamıştı.

Filistinli diplomatlara göre, “nüfuz sahibi güçlü Arap ülkeleri”, Arap Barış Girişimine aykırı olarak İsrail ile normalleşen Körfez Arap ülkelerinin kınanması kararının çıkmasını engelledi.

Bahreyn ile Birleşik Arap Emirlikleri, 15 Eylül'de Beyaz Saray'da düzenlenen törende İsrail ile ilişkileri normalleştirme anlaşması imzalamıştı.

KENDİ KARARINI ÇİĞNEDİ

Arap Birliği üyesi ülkeler, 2002 yılında Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta kabul ettiği Arap Barış Girişimi bildirisiyle, 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletini kabul etmedikçe İsrail'le normalleşmeyi reddetmişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mustafa Kemal Cengiz28 Eylül 2020 11:21

    Eyyyy müminler birlik olun denildiğinde... bölük bölük bölündük.tarikatlar bir bir arkadinda namaz kılmaz oldu... Kur'an'ı Kerim i ayrı yorumladılar..Din adı altında her namusuzluk işlendi...Önce kendimize çeki düzen verelim... Araplara laf etmeyelim.. Peygamber efendimiz de Arap idi.O şeytanları ismi ile elestirelim...ama önce kendimize bakalim

  • AHMET ÖZBİR26 Eylül 2020 19:12

    KATAR Türk'e düâ üstüne düâ atar, emperyalistlerin yalamalarına ise DOKSANDAN TAKAR. Türkiye-Katar elele olacak, siyonizmin geleceğini karartacak inşallah.

  • mehmet26 Eylül 2020 16:56

    liderleri ve yönetimleri CIA ve mossado ajanı olan bu adamlar  komple bir dolardan satılıktır. can güveniğini abd ve israil sağlar. böyle olduğu müddetçe buralarda Arap baharı yaşanmaz. 

  • : )26 Eylül 2020 15:24

    MüsLÜMAN değil, SÜSlüman devlet bunlar... işleri güçleri, boya, imaj, makyaj.... Allah bildiği gibi yapsın...

  • Vatansever26 Eylül 2020 14:39

    Türkiye ye karşı israil i destekleyenler sizi islam tarihi affetmeyecek

  • ...26 Eylül 2020 13:14

    İngiltereden gemilerle Almanyadan kaçırılan, Almanların düşmanı olduğu için İngilizlerin dost bildiği yahudiler, filistin topraklarına gitti. yahudiler ticaret yapar, paralı birikimi olan birbirini tutan bir nesildi o yıllar. Filistin topraklarına yerleşim ve inşaat malzemeleri birlişmiş milletlerce verilmiş. kremit, tupla, pritek, demir türü metaller. filiştinliler yerleşim yerlerini inşa ederken, yaşam standartlarını o yıllar geliştiriken, ingiliz gemilerinden gelen yahudiler ile karşılaşır. Yahudiler, filistinlilere para vereyim, inşaat malzemesi var, bina yapıcam gel inşaat yap, senin yeni inşa ettin ev kaç para? sana altın evreyım ban bırak vb. vb. derken, yıl oldu 2020...Tarih gerçekten önemli dersler veriyor. Şuan aynı durumda olan ülkemiz, sınırsız arsa, ev, daire, otel fabrika vb satışları ile ilerliyor... Avrupada ülkelerde sınırsız satışlar yasak. Çünkü ABD nin bazı oyunlarında, xxx milyar usd bütçe ile, üretim kritik tesisler, tarlalar satın alınıyor  

  • Yorum26 Eylül 2020 12:00

    Böyle küçük küçük devletler olursanız abd ve AB size her istediğini yaptırır işte o yüzden böl parçala yönet demişler anladınız mı

  • Bika26 Eylül 2020 09:50

    Arap birliği etkisiz bir eleman gibidir, karar alsa ne olur almasa ne olur. Dünyayı ve Arapların parasını kim yönetiyor ki! 

  • Son söz26 Eylül 2020 09:34

    Kim nerden dönerse dönsün Türk milleti her zaman olduğu gibi İslam sancağını taşıyacaktır,beğenirsiniz beğenmezsiniz yönetimini saygı duyarım ama Reis bu konuda gerçekten takdiri hak ediyor,bizi lider olarak görmek istemeyenler gidip israile yamanıyor,topuna lanet olsun,aç kalırım ölürüm de onlara muhtaç olmam.

  • BORSACI26 Eylül 2020 09:25

    ARAP BİRLİGİ DİYE ZATEN BİR BİRLİK YOK ÇOGUNLUGU CONİ TOHUMU.

  • Pala26 Eylül 2020 07:56

    Zulüm sadece Filistin'de olmuyor.araplarin Kudüs davası islamla alakalı değil, iktidar hırsı ile ilgili. Çin'deki uygur müslümanları toplama kamplarında dinlerinden dondurulmeye çalışılırken, Bosna'da Çeçenistan'da katledilirken sessiz kalan araplar, konu Filistin olunca aslan kesiliyor.munafiklar

  • Kasap26 Eylül 2020 11:44

    Filistin olunca da aslan kesilmiyorlar baksana. Müslümanların alayı kendi rahatunın peşinde. Bencil, güvenilmez. Bizim Türkler napıyor uygur türkleri konusunda? Anca bol keseden sosyal medyada boy gösterin. Hele bir yahudiye bu ülkede eziyet et bak sana neler yaparlar. Sizde sadece gaz 100 senedir biz süperiz herkes kötü zaten. Yoksuzluk hile hurda yalanda baya ileri emme

  • Erdoğan26 Eylül 2020 08:51

    Araplar kendilerini yahudiler gibi üstün görüyor, diğer milletlerin müslüman görmüyor

  • Mazlum halk26 Eylül 2020 07:26

    Şu soldaki ob evladı araba bak nasıl da gülüyor. Bir insan değil müslüman olmak, ateist deist bile olsa insanlık onuru için bile zulme ortak olmaz. Ben agnostik iken bile İsrail zulmüne karşı idim. Biri savaşalım dese koşa koşa giderim israile karşı savaşmaya. Mevzu şehit olup olmamak cennet de değil zulme karşı durmak. İnsanın fıtratı budur. Müslümanlar kendinden utanmalı. Yaşasın Filistin ve haklı mücadelesi. Katarı tebrik ederim, gözüme bir kez daha girdiniz