E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKatar, Türkiye ve Taliban'dan kritik havalimanı açıklaması---

Katar, Türkiye ve Taliban'dan kritik havalimanı açıklaması

Katar, Türkiye ve Taliban'dan kritik havalimanı açıklaması
27 Ocak 2022 - 23:47 borsagundem.com

Katar, Türkiye ve Taliban; Kabil Havalimanının yönetilmesiyle ilgili bazı konularda anlaştı

Katar, Kabil Uluslararası Havalimanı'nın yönetimi ve işletilmesiyle ilgili Katar, Türkiye ve Taliban geçici hükümeti heyetlerinin bir dizi temel konu üzerinde anlaşmaya vardığını duyurdu. Müzakerelerin son turu gelecek hafta Katar'ın başkenti Doha'da yapılacak. Kabil Havalimanı Afganistan'ın dış dünyayla bağlantısı için hayati öneme sahip.

Katar Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, konuyla ilgili başkent Doha'da düzenlenen heyetler arası üçlü toplantının sona erdiği belirtildi.

Açıklamada, Katar, Türkiye ve Taliban geçici hükümeti heyetlerinin Kabil Uluslararası Havalimanı'nın nasıl yönetileceği ve işletileceği konusunda bir dizi temel konu üzerinde anlaşmaya vardığı ifade edildi.

MÜZAKERELERİN SON TURU GELECEK HAFTA

Tarafların görüşmelerin gidişatından duydukları memnuniyeti dile getirdikleri aktarılan açıklamada, müzakerelerin son turunun gelecek hafta Doha'da yapılacağı kaydedildi.

Katar Dışişleri Bakanlığı geçen hafta, Katar ve Türkiye heyetlerinin Taliban geçici hükümetiyle Kabil Uluslararası Havalimanı'nın yönetimi ve işletimi konusunda Kabil'de iki gün boyunca yoğun müzakereler yürüttüğünü duyurmuştu.

Katar ve Türk heyetleri arasında 2021 Aralık ayı sonlarında Kabil Uluslararası Havalimanı'nın işletilmesine ilişkin görüşmeler yapılmış ve Türkiye ile Katar'dan iki şirket arasında eşit ortaklık temelinde bir mutabakat zaptı imzalanmıştı.

Taliban, 2021 Haziran ayından itibaren şiddetli saldırılarla Afganistan'da birçok ilçeyi, ağustos ayında da vilayet merkezlerini hızla ele geçirmişti.

Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeyi terk etmesi ve hükümet güçlerinin başkentten ayrılmasıyla Taliban, 15 Ağustos'ta başkanlık sarayı ve kamu binalarını ele geçirerek ülkede kontrolü sağlamıştı.

HAMID KARZAİ HAVALİMANI NEDEN ÖNEMLİ?

Dağlık bir bölgede yer alan, deniz ulaşımı olmayan ve karayollarında ciddi bir güvenlik sıkıntısı bulunan Afganistan'ın dış dünyayla bağının kurulabilmesi için bu havalimanı hayati bir role sahip. Bu havaalanı ülkenin dış dünyayla tek bağlantı noktası. Dünya tarafından tanınmak ve kabul görmek isteyen Taliban da, havaalanının Türkiye-Katar ortaklığıyla işletilmesine sıcak bakıyor.

TÜRKİYE İLE İLGİLİ KRİTİK KABİL HAVALİMANI İDDİASI

Türkiye ile Katar, Kabil Uluslararası Havaalanı’nın iki ülke ortaklığıyla işletilmesi konusunda Aralık 2021'de anlaştı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, bir Türk ve bir Katar firmasının Afganistan'da aralarında Hamid Karzai Havalimanı'nın da olduğu beş havaalanının işletilmesi için bir mutabakat anlaşması imzaladığını açıklamıştı.

Avrupalı yetkililerle iletişim: Taliban Oslo'da!

 

Taliban uçak ve helikopterleri geri istiyor

 

Taliban tüm maaşları "buğday" ile ödeyecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)