E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem'Kart kullanımında soru işareti yok'---

'Kart kullanımında soru işareti yok'

'Kart kullanımında soru işareti yok'
25 Temmuz 2013 - 14:19 borsagundem.com

BKM Genel Müdürü Soner Canko, kredi kartı kullanımına ilişkin hükümetten gelen uyarılar için açıklamalarda bulundu

Kredi kartı kullanımına ilişkin başta Başbakan olmak üzere ekonomi yönetiminden gelen eleştirilere yanıt Bankalar Arası Kart Merkezi’nden (BKM) geldi.
BKM Genel Müdürü Soner Canko, "Ben eleştirileri bardağın dolu tarafını görerek okuyorum. Sonuçta eleştirilerin arkasında 'Ayağını yorganına göre uzatmak' deyimi vardı. Bakanlarımız çok güzel açıklamalar yaptılar. Kesinlikle kartlara ilişkin bir soru işareti, bir gerileme yok. Tamamen güvenli ve temkinli kullanmaya yönelik uyarılar var, ki bence bunları da sağlıklı değerlendirmekte fayda var" diye konuştu.
NAKİT ÇEKİMDE RİSK YOK
BKM Express Mobil Uygulama tanıtımı nedeniyle düzenlenen toplantının ardından CNBC-e’ye konuşan Canko, kredi kartlarından yapılan nakit çekimlerdeki artışı değerlendirdi.
Son beş yılda hem kart kullanıcı sayısının hem de kartla ödemelerin büyüdüğüne dikkat çeken Canko, "Dolayısıyla böyle bir ortamda nakit çekimi büyümesi tek başına olmuş bir olgu değil. Burada bir risk olduğuna işaret değil. Türkiye’de artık toplam tüketim harcamalarının yüzde 36-37’si kartlarla yapılıyor. Böyle bir ortamda doğal olarak kartın bir özelliği olan nakit avansın da büyümesi mümkün. Özet olarak nakit avans iki kat büyüdü ama son beş senede kartlı ödeme sistemlerinde bir çok parametre iki katından daha fazla büyüdü. Özetle nakit avansta kontrol dışı aşırı bir büyüme olmadığını söyleyebilirim. Bu konuda da zaten biz Merkez Bankası ve BDDK ile çok yakın işbirliği yapıyoruz. Hem bireysel risk alamında hem sistemin selameti anlamında bakıldığında bir risk olmadığını söyleyebilirim. Gayet normal sağlıklı ve seyrinde gidiyor gelişmeler" dedi.
KREDİ KARTLARIYLA 400 MİLYON LİRA HARCANACAK
Kredi kartı kullanımında İlk altı aylık verileri değerlendiren Canko, "2013’te 400 milyon liranın üzerine çıkacağımızı söyleyebilirim. 2023 için öngördüğümüz 2 trilyon liralık bir hacim. Buradaki esas amacımız karttaki riski yükseltmek değil hayatta kart kullanımını arttırmak" diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)