E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKart borçuları yine pes etti!---

Kart borçuları yine pes etti!

Kart borçuları yine pes etti!
25 Ağustos 2013 - 09:03 borsagundem.com

Kredi kartı ödenemeyenlere indirim getiren af getirileli daha dört sene oldu ama...

Kredi kartında ödenemeyen borcun temerrüt faizinde indirim getiren affın yapılmasından bu yana 4 yıl geçti. Ancak kredi kartı borcu sarmalına dolananlar yine arttı. Yeni af talebi var. Bir önceki af da 2006’da gelmişti...
Kredi kartında, başta nakit çekme opsiyonu olmak üzere alınan tüm önlemlere rağmen ödenmeyen borcun 4 milyar liranın üzerine çıkması yeni af isteklerini de beraberinde getirdi. Halen 1 milyon 600 bin kişinin kredi kartı borcunu ödeyemediği ve artan faiz yüzünden de bakiyenin her geçen gün kabardığı dikkati çekiyor. Kredi kartında en son af 2009 yılında yapılmıştı. Ondan bir önce de yine 2006’da kredi kartına af gelmişti. Bu kez 4 yıllık aradan sonra yeni bir af için kamuoyu baskısı artmaya başladı.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kredi kartı borcu olan 1 milyon 600 bin kişinin zor durumda olduğunu ifade ederek, bu dönemde bankaların bu sorunla ilgilenmesi ve kanuna gerek kalmadan kart borçlarını yeniden yapılandırması gerektiğini belirtti.
Palandöken, Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) açıklamalarının ardından ekonomide sıkıntılı bir döneme girildiğine dikkati çekerek, Türkiye ekonomisinin bu sıkıntıları aşacak güçte olduğunu, bu dönemin en az zararla atlatılmasının bankaların elinde olduğunu vurguladı.
Bankaların birikmiş kredi ve kredi kartı borçlarını uygun bir şekilde yeniden yapılandırması ve kredi kartı faizlerini düşürmesi talebinde bulunan Palandöken, kart borçlarının yapılandırılması için kanun çıkarmaya gerek olmadığının altını çizdi.
Palandöken, “Bankalar bir araya gelerek birikmiş kredi ve kredi kartı borçlarını yeniden yapılandırabilirler. 1 milyon 600 bin kişi 4 milyar liranın üzerindeki kredi kartı borcunu ödeyememekte.” diye konuştu.
2009’daki afta ciddi faiz indirimi yapıldı
2008 sonunda başlayan 2009’da ise zirve yapan ekonomik krizde kredi kartı borcunu ödeyemeyen sayısı artınca af getirilmişti. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’’ın bankalar ve ekonomi bürokrasi ile koordineli olarak hazırladığı hükümetin finans paketinden kredi kartı affı ve reel sektöre döviz kredisi kullanma imkanı çıkmıştı. Bir benzeri de 2006’da uygulanan kredi kartı affı 31 Mayıs itibariyle temerrüde düşen 1 milyon 301 bin kredi kartı ve 874 bin 657 kart sahibini kapsıyordu. Dönemin Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince “Bankalar ciddi bir temerrüt faizinden vazgeçiyor, müşteriler bu durumu iyi değerlendirsin” açıklaması yapmıştı.
BDDK önlem aldı yeterli olmadı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) kredi kartında temerrüt olaylarının sürekli artması üzerine ciddi önlemler almıştı. Kredi kartında asgari ödeme tutarını kademeli olarak yüzde 20’den yüzde 40’a kadar çıkaran ve üç ay kart borcunun yüzde 50’sini ödeyemeyenlere nakit çekimi yasaklayan karar geçen yıl yürürlüğe girmişti. Buna rağmen 5 milyona yakın kişi kurallara uymadı ve kartları nakit çekime kapatıldı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)