E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKardeşler arasındaki petrol sorunu çözüldü!---

Kardeşler arasındaki petrol sorunu çözüldü!

Kardeşler arasındaki petrol sorunu çözüldü!
22 Ocak 2021 - 14:45 borsagundem.com

Azerbaycan ve Türkmenistan, iki ülke arasında yıllardır sorun yaratan Hazar Denizi'ndeki petrol yatağı konusunu, ortak işletme anlaşması imzalayarak çözdü.

Azerbaycan ve Türkmenistan, Hazar Denizi'ndeki petrol yatağı sorununu "Dostluk"la çözdü. Hem Azerbaycan'dan hem de Türkmenistan'dan 140 kilometre mesafede bulunan ve "Dostluk" ismi verilen yatak artık iki ülke tarafından ortak işletilecek.

"ANLAŞMAYA ÖNEM VERİYORUZ"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbangulu Berdimuhammedov, iki ülke dışişleri bakanlarının imza attığı törene video konferans yöntemiyle katılarak anlaşmaya verdikleri önemi ortaya koydu.

İKİ ÜLKE DE HAVZAYA SAHİP ÇIKMIŞTI

Sovyetler döneminde, 1980'li yılların sonunda Azerbaycanlı jeologlar tarafından bulunan yatak, Hazar Denizi'nde iki ülkeye ait kullanım alanlarının tam ortasında bulunduğu için "Aralık" diye isimlendirilmişti. Sovyetlerin dağılmasının ardından yatağa Türkmenistan'da "Serdar", Azerbaycan'da ise "Kepez" ismi verilmiş, her iki ülke de bu havzanın kendisine ait olduğunu öne sürmüştü.

PETROL REZERVİ 60 MİLYON TON

Yatağın hangi ülkeye ait olduğu ve nasıl işletileceği konusu, yıllardır iki ülke arasında diplomatik sorunlara neden oluyordu. Dostluk yatağının bulunduğu alanda deniz derinliği 250 metreye kadar ulaşıyor. Petrol ise deniz dibinden yaklaşık 3 bin 500 metre derinlikte bulunuyor. Yatağın yaklaşık 60 milyon ton petrol rezervine sahip olduğu öngörülüyor.

100 MİLYAR METREKÜP DE DOĞALGAZ VAR

Yatağın, petrolün yanı sıra yaklaşık 4 bin metre derinlikte, 100 milyar metreküp doğal gaz rezervine sahip olduğu tahmin ediliyor.

"SORUN KENDİ ARALARINDA ÇÖZÜLDÜ"

Caspian Barrel Petrol Araştırmaları Merkezi Başkanı İlham Şaban, yaptığı açıklamada, Dostluk ismi verilen yatağın ortak işletilmesi konusunda imzalanan anlaşmayla Azerbaycan ve Türkmenistan arasındaki enerji iş birliğinde yeni bir sayfa açıldığını söyledi. Şaban, Sovyetler döneminde Hazar'ın Sovyetlere ait kısmının Rusya, Kazakistan, Azerbaycan ve Türkmenistan arasında dört ekonomik alana bölündüğünü, sözü geçen yatağın, Azerbaycan ve Türkmenistan alanlarının tam kesiştiği noktada kaldığını belirtti.

Azerbaycan ve Türkmenistan'ın bağımsızlıktan sonra yatağı işletmek için ayrı ayrı üçüncü ülkelerin şirketleriyle anlaşmalar yaptığını hatırlatan Şaban, yine iki ülkenin itirazlarıyla bu anlaşmaların feshedildiğini ve yatağın işletilmeden kaldığını kaydetti.

"PETROL ÜRETİMİ İSTİKRARLI HALE GELECEK"

Şaban, Azerbaycan'ın Hazar'da mevcut yatakları nedeniyle denizaltı petrol ve doğal gaz ulaşım hatlarına sahip olduğunu, dolayısıyla yeni yataktan çıkarılacak petrolün kıyıya daha kolay ve az masrafla ulaştırılabileceğini kaydetti. Azerbaycan'da petrol üretiminin mevcut yatakların uzun zamandır kullanılması nedeniyle azaldığını belirten Şaban, yeni yatağın petrol üretimini istikrarlı hale getireceğini ifade etti.

Rus uzman: Ermenistan Azerbaycan'ı nasıl geçecek hala anlamıyorum

Erdoğan açıkladı: İkinci parti aşılar ne zaman geliyor?

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • acacu23 Ocak 2021 00:29

    Resmen varlık içinde yokluk çekiyoruz. Yıllarca arapların peşinden koşan siyasetçilerimiz, Türk Birliği için çabalasanız işte o zaman dünya bizi gerçekten kıskanacak ama, ciddi zihniyet değişimine ihtiyaç var. Adam binlerce yıllık öz türkçemden niye koptum diye üzülmüyor da arapça-farsça karışımı osmanlıcadan ayrıldığı için ağıt  yakıyor. 

  • Soyadları22 Ocak 2021 19:54

    Kardeş milletler SSCBden kalan ve esareti anımsatan soyadlarındaki "...OV" ve "...OVA" hecelerini niye çıkarmıyorlar ki anlamadım?

  • Kardeşler arasında Sıfır sorun22 Ocak 2021 19:46

    Bubdan sonra kardeşlerin her sorunu 1 Millet; 2,,,3,,,4,,,5... DEVLET ülküsüyle çözülmeli artık.

  • Metin22 Ocak 2021 17:25

    Kardeş kardeşle kavga etmez, et tırnaktan ayrılmaz. Bir yol bulunur,çözüme kavuşulur. Rahat edilir, elaleme malzeme verilmez. Olmayan kardeşlere de verilir. De uygun fiyatla :D  :D  :D 

  • mehmet22 Ocak 2021 15:23

    de hadi bu kardeşlerinizi de görün... Türkiye sizin geleceğiniz artık bunu idrak edin. çin ve rusyanın eline düşmeyin.