E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKardemir'in talip olduğu dev liman tamamlanmak üzere---

Kardemir'in talip olduğu dev liman tamamlanmak üzere

Kardemir'in talip olduğu dev liman tamamlanmak üzere
04 Aralık 2019 - 11:57 borsagundem.com

Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamid döneminden itibaren hayata geçirilmesi planlanan Filyos Projesi kapsamındaki 25 milyon ton kapasiteli Filyos Liman Projesi’nde sona yaklaşılıyor.

 Yüzde 90'ı tamamlanan ve Karadeniz’in en nitelikli limanı olacak olan Filyos Limanı ile kuzey-güney aksı birbirine bağlanmış olacak.

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde Sultan 2. Abdülhamid Han tarafından “Anadolu’da Genel Üretim Raporu” doğrultusunda planlanan Filyos Projesi ile ilgili çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. 23 bin dekarlık ve Endüstri Bölgesi ilan edilen alanın önünde bulunan 25 milyon ton kapasiteli Filyos Limanı, kuzey-güney aksını da birbirine bağlamış olacak. Alt yapı liman inşaatının yüzde 90’a geldiği bölgede, üst yapı ve limanın işletilmesinde en büyük talipli Kardemir.

Karabük, Zonguldak ve Bartın’ın ortasında bulunan bölgenin üç iline önemli katkılar sağlaması beklenen Filyos limanı, Karadeniz’in en niteliklisi ve en donanımlısı 25 milyon ton kapasite ile Türkiye’nin üçüncü büyük limanı olacak.

Yıllardır beklenen liman

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Mehmet Mescier, Filyos Limanı’nın Karabük’ün yıllardır beklediği bir proje ve beklediği bir liman olduğunu ifade ederek, “Karabük’ün dünyaya olan bağının perçinleneceği bir nokta” dedi.
Karabük sanayicisi ve TSO olarak limanı yakından takip ettiklerini kaydeden Mescier, “Liman şuan yüzde 85-90 seviyesine ulaşmış durumda. Alt yapıyı devlet yapıyor gelecek yıl Mayıs veya Haziran gibi tamamlanması bekleniyor. Bizde yakinen takipteyiz. Bütün detayları takip ediyoruz” diye konuştu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından limanın üst yapısını yap, işlet ve devret modeliyle ihale edileceğini de kaydeden Mehmet Mescier, “Kardemir'' yap işlet ve devret modelini yapabileceğini daha önce bakanlığa bildirdi. Bizde Kardemir ’i destekliyoruz. Karabük Ticaret ve Sanayi Odası olarak limanın mutlaka Kardemir ’in ya da Kardemir ’in içinde bulunduğu konsorsiyumun orada yönetici olması, o limanı iyi yönetmesi, idare etmesi gerektiğini destekliyoruz. Kardemir bu konuda çok istekli. Bu sayede Kardemir ’in lojistik maliyetinin düşüp karlılığının artması sağlanacak. İçinde bulunduğumuz dönemde çelik sektörü zor dönemden geçiyor. Karlılığı arttırmak tabi ki amacımız ama belki bir süre için bu avantaj piyasadaki Kardemir ’in varlığını devam ettirmesi için ihtiyacı olan bir bütçe olacak. Şuanda bu bölgede bu kapasitede bir liman yok. Kardemir farklı özel limanları kullanarak bu taşımacılığı yapıyor. Çok ciddi lojistik maliyetlerine katlanıyor. Kardemir ’in yıllık 9 milyon ton hareketi var. Kardemir ve Karabük olmasa Filyos Limanına belki şuanda yük getirebilecek kimse yok. Onun için Kardemir olmazsa Filyos Limanı zaten bir anlam ifade etmeyecek. Kardemir ’in olmadığı bir Filyos Limanını düşünmek mümkün değil. Kardemir mutlaka burada olmalı. Tek başına olabilir, bir konsorsiyum oluşabilir Karabük, Bartın ve Zonguldaklı sanayicilerinde içinde bulunduğu bir yapıda olabilir. Ama Kardemir ’siz buranın olması düşünülemez. Sadece Kardemir değil, Karabük’te ihracat ithalat yapan başta demir çelik sektörü yapan bir çok firmamız var. Bu liman sayesinde bu firmalarımızın lojistik maliyetleri aşağıya düşecek. Dünyada daha rekabetçi bir hal alacağız. Belki ihracatımız artacak. İhracatı arttıracak farklı sektörler olabilir. Bu liman Batı Karadeniz Bölgesini mutlaka hareketlenmesine katkı sağlayacak bir liman. Kardemir kömür ve cevheri ithal ediyor. Kardemir ihracat da yapmak istiyor. Bu dediğimiz ithalat tonajları. Burada 3.5 milyon tonu üretip işte 2 milyon ton mamül ya da yarı mamül ihracatı olduğunu düşünürsek bu 15 milyon tonlara ulaşabilir. Birde Kardemir ’den hammadde alıp yarı mamül alıp Karabük’te kullanan haddehanelerin de ihracatı eklendiğinde Karabük’te 15 milyon ton yük potansiyeli oluşacaktır. Buna Bartın ve Zonguldak’taki sanayi kuruluşları eklendiğinde zaten liman neredeyse bu bölgenin ihtiyacı ile talebi ile kendini dolduracak. Ayrıca arkasına yapılacak endüstri bölgesindeki yatırımlarla birlikte bir lojistik ve sanayi üssü haline gelmiş olacak bu bölge” dedi.

''Konteyner ile ihracat yapmaya çalışan bir iliz''

Filyos Limanı’nın önemi de dikkat çeken Karabük TSO Başkanı Mehmet Mescier, şunları söyledi:

“Filyos’un öyle bir noktası var ki; Filyos Zonguldak sınırları içerisinde. En yakın olduğu il Bartın. Kardemir ’inde en yakın olduğu liman. Mecburen bu 3 il birlik ve beraberlik içerisinde olmak zorunda. Buna ilaveten İç Anadolu’daki konteyner yükleri Marmara bölgesi, İstanbul’a yakın olan Gebze Bölgesi Limanlarına hareketi var. Oradaki limanlar zaten yetersiz. Özellikle kara trafiğinde bir yoğunluk var. Buradaki Filyos Limanında konteyner terminalleri yapılıp Gebze Bölgesindeki konteyner hareketinin bir bölümü Filyos’a kaydırıldığında Karabük, Bartın ve Zonguldak’ın haricinde belki Ankara, Bolu, Çankırı, Çorum buralarda imalat, ihracat yada ithalat yapan firmalarda konteyner limanı olarak da Filyos Limanını kullanacaktır. Bu sayede Marmara’daki o yoğunluk karayolu, denizyolu yoğunluğu Batı Karadeniz’e kaymış olacak. Planlama zaten bu şekilde yapılmıştı. Lojistik olmazsa ürettiğiniz ürünün bir anlamı kalmaz. Karabük denize konteyner tarafından baktığınızda 300-400 kilometre uzakta İstanbul’a. Konteyner ile ihracat yapmak Karabük’ten gerçekten çok zor ve çok ciddi konteyner ile ihracat yapmaya çalışan bir iliz. Bu kadar zorluğa rağmen. 100 kilometre uzağımıza böyle bir limanın olması demek bizim ihracatımızı çok rahatlatacak. İhracat yapacak ve yapma ihtimali olan firmalarında yatırım yapmasını, başka bir yere yatırım yapmasındansa Karabük’e yatırım yapma ihtimalini arttıracak. Böylece bölge sanayisinde de mutlaka gelişim olacaktır.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 19,35
En Yüksek: 19,70
En Düşük: 18,72
Değişim 0,89 %
FK: 21,36
PD / DD: 1,89
İşlem Hacmi 24.707.532
Toplam Adet: 1.281.869
Ağırlıklı Ort.: 18,96
YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • [email protected]10 Aralık 2019 18:34

    Ülkemizde milletimize Kardemir ve çevre il sanayi kuruluşlara hayırlı ölür inşaallah.

  • Melih Okopale05 Aralık 2019 10:33

    Sayın haber yazarı,;  Bu Limanın  Sultan 2. Abdülhamit zamanında planlandığına dair bir belge sunmanız mümkünmü acaba, !! 

  • Veysel 04 Aralık 2019 23:53

    Boğazların geçiş üstünlüğü Türkiyenin olduğunda bu limanda yetersiz gelecek Karadenizin mola hattı ve ticaret merkezi olacak... İnş işsiz olan gençlere çalışma ağı da olur...

  • xyz04 Aralık 2019 22:08

    kardemir mi puahhh puahhhhh önce kendini idare etmesini ögrensin

  • Murat04 Aralık 2019 22:06

    İşi zaten Temmuz ayında Tosyalı Holding aldı. Başkanın talebi gecikmiş.

  • Sdk04 Aralık 2019 20:41

    CHP'de önüne büyük bir heykel yapar artık...

  • mustafa04 Aralık 2019 19:31

    geçmişin hayallwrini gerçekleştirecez derken gelecek aç kalacak bu gidişlee geleceğin geleceğini bitirdiniz

  • Mehmet YILDIZ04 Aralık 2019 18:36

    Bu kardemirlilerde çok uyanık madem talip oluyorsunuz baştan siz neden yapmadınız. Orası milletin vergileri ile yapılıyor bedavaya üstüne konmaya çalışıyorlar bak şu uyanıklara.

  • Volkan04 Aralık 2019 13:50

    Bana biraz ufak geldi. Batı Karadeniz içn daha büyük bir şey olmalıydı. Baştan büyük düşünülmüyor sonra yetersiz geliyor. Samsun, Zonguldak, Ereğli vs çok fazla ufak liman var. Bir tane büyük olsa her yere düzenli sefer olurdu. Çorum, Çankırı, Amasya, Kastamonu, Barın, Sinop, Ankara vs çok ilden ihracat yapıabilirdi. Ukrayna Baltık Denizi'ni Karadeniz'e bağlayan su yolu yapıyor, onlar daha akıllı gibi.

  • KERİM04 Aralık 2019 12:55

    BİZDE DE NE HAYALLER VAR DUYSANIZ DUDAKLARINIZ UÇUKLAR.

  • gizliarşiv04 Aralık 2019 12:33

    Chp yi temsilen girişine Büyül bir heykel dikelim

  • Ercan SUR04 Aralık 2019 12:30

    Bu kadar hayal yerine biraz icraat yapılsaydı Osmanlı yıkılmazdı. Hayallerin bir değeri yok gerçekleşemediği sürece.

  • Rıza 04 Aralık 2019 12:15

    Ne Abdulhamit'mis ha.

  • emre04 Aralık 2019 18:59

    hadi len ordan