E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaHisse Öneri ListesiKardemir'de güçlü büyüme ve kârlılık---

Kardemir'de güçlü büyüme ve kârlılık

Kardemir'de güçlü büyüme ve kârlılık
29 Eylül 2014 - 12:15 borsagundem.com

''Kardemir'de büyüme, dönüşüm ve cazip maliyet ortamı aynı pakette''

İş Yatırım, Kardemir hisse raporunda düşen hammade fiyatlarının şirket büyümesine olumlu katkı yaptığı belirtilirken, yıllık büyüme beklentisinin de yüzde 23 olduğu açıkladndı. İş Yatırım 'AL' tavsiyesi verdiği hisse raporunda şu analizlere yer verdi:

''Düşen hammadde fiyatlarından olumlu etkileniyor. Demir cevheri fiyatları yılbaşından bu yana %40 düşüş göstererek rekor seviyelere gerilerken çelik fiyatları ortalama %2-4 düşüşle göreceli olarak sabit bir seyir izledi. Entegre bir üretici olan Kardemir’e elektrik ark ocaklı tesisler işleten rakiplerine karşı avantajlı bir ortam sağlayan cazip hammadde fiyatlarının 2015 yılında da devam etmesini bekliyoruz.

2015 yılsonuna doğru ham çelik kapasitesini ikiye katlıyor. Kardemir ham çelik kapasitesini 2015 yılsonunda 1.5mn tondan 3.5 mn tona çıkarmak için yatırımlarına devam ediyor. 5 No’lu yüksek fırın ve yeni bir konvertör ile birlikte diğer iki konvertörün kapasite artırımı yatırımları tam gaz sürüyor Şirket bu yıl 400mn TL Yatırım harcaması planlarken 2015 ve 2016’da sırasıyla 250mn TL ve 150mn TL harcamayı hedefliyor. Biz 2013-2016 yılları arasında artan kapasite ve iyileşen ürün çeşitliği sebebiyle dolar bazında VAFÖK’te %23 ortalama yıllık büyüme öngörüyoruz.

Katma değeri yüksek ürünlere yatırım. Kardemir’in ray üretimi ile başlayan katma değeri yüksek ürünlere odaklanan yatırım stratejisini çok olumlu buluyoruz. Şirketin halihazırdaki 450 bin ton olan ray ve profil kapasitesi beklenen talebi karşılamaktan uzak görünüyor. Kardemir vagon ve demiryolu tekeri üretimi için de yatırım yapıyor. Bu yatırımlar şirketi bölgedeki tek entergre ray üreticisi konumuna getirecek. Şirket ayrıca 0,7 mn ton yıllık kapasite ile devreye girecek bir çubuk ve kangal haddehanesi için de 110mn ABD$ tutarında yatırımına devam ediyor. Bütün bu yatırımlar şirketin halihazırdaki ürün portföyüne katma değeri yüksek ürünler ekleyecek.

Filyos Limanı artık uzak bir hayal değil. Uzun zamandır beklenen Filyos Limanı projesi için ilk ciddi adım atıldı ve limanın altyapı ihalesini Mart 2014’te yerli bir inşaat grubu kazandı. Kardemir limanda belli bir bölümün uzun vadeli kira anlaşması ile kendi kullanıma tesis edilmesini bekliyor. Filyos Limanı şirketin lojistik masraflarının düşürülmesine önemli katkıda bulunacak. Biz Filyos Limanı’nın şirketin değerlemesine 199mn ABD$ (hisse fiyatını %12 yukarı çekecek) olumlu katkısı olabileceğini hesaplamakla birlikte henüz değerlememize bunu eklemiyoruz.

"AL" tavsiyemizi koruyoruz. Değerlememizde indirgenmiş nakit akımları ve benzer şirket çarpanlarının ortalamasını kullandık. Şirketin rakiplerine göre güçlü büyüme ve sürdürülebilir karlılık potansiyeline sahip olduğunu düşünüyoruz.

Değerlememizi olumsuz etkileyebilecek riskleri
i) çelik fiyatlarında ani düşüş ve/veya demir cevheri ve kok kömürü fiyatlarında ani yükseliş
ii) devam etmekte olan yatırımlarda gecikme ya da maliyet artışı ve
iii) çelik talebini olumsuz etkileyebilecek makroekonomik bir şok olarak sıralayabiliriz.''

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 23,10
En Yüksek: 23,08
En Düşük: 22,68
Değişim 2,48 %
FK: 25,50
PD / DD: 2,25
İşlem Hacmi 0
Toplam Adet: 0
Ağırlıklı Ort.: 22,92
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)