E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriKaramehmet'in petrol şirketi radarda---

Karamehmet'in petrol şirketi radarda

Karamehmet'in petrol şirketi radarda
25 Nisan 2015 - 06:05 borsagundem.com

Enerji devi Shell’in İngiliz BG Group’u 70 milyar dolara satın almasının ardından yatırımcılar sıradaki büyük satın alma için tahminler yürütüyor

Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, ellerinde çok değerli enerji varlıkları bulunan bağımsız petrol ve gaz şirketlerinin düşen enerji fiyatlarından olumsuz etkilendiğini, sektörde yeni birleşmeler yaşanabileceğini yazdı.

WSJ, en gözde enerji firmaları arasında İngiliz bağımsız petrol arama şirketi Tullow Oil, Kuzey Irak Kürt bölgesinde petrol üreten Genel Energy ve Kuzey Denizi petrolünde ön plana çıkacak İsveçli Lundin Petroleum’u saydı.

WSJ, Çukurova Holding’in patronu Mehmet Emin Karamehmet’in hissedarı olduğu Genel Energy’nin CEO’su Tony Hayward’ın bu hafta satın alma fırsatlarına baktıklarını söylediğini belirtti. Buna göre Hayward, “Kürt bölgesinde büyük ve küçük şirketlerle bir araya gelme konusunda aktif girişimlerimiz var. Bir şey çıkıp çıkmayacağını zaman gösterecek” dedi.

Varili 2 $’a çıkıyor

Genel Energy’nin varil başına 2 dolar masrafı olduğunu yazan WSJ, ancak petrol ihracatı için bölgesel yönetimden bütün ödemelerini alamayan şirketin geçen yıl zarar yazdığını belirtti. Gana’daki sahalarından varil başı 8 dolar masrafla petrol çıkaran Tullow da büyük yatırımcıların iştahını kabartıyor.    

Piyasada şirket alma potansiyeli olan devlerin başında Exxon Mobil geldiğini belirten WSJ, Asya tarafında ise Çinli Cnooc ve Hintli Oil & Natural Gas Corp’u saydı. Yatırım bankası Goldman Sachs da, kısa önceki bir raporunda büyük şirketlerin, elinde değerli varlıklar bulunan küçük şirketleri alarak pahalı projeleri rafa kaldırabileceğini belirtmişti.
Yatırımcıların ABD’deki kaya gazı ve petrolü üreticileri arasında da satın almalar beklediğini yazan WSJ, yine de alıcı ve satıcıların fiyat beklentileri arasında ciddi farklar olduğunu aktardı. Analist ve yatırımcıların sıradaki satışın ne olacağı konusunda yaptığı spekülasyonların hisse fiyatlarını uçuşa geçirdiğini yazan WSJ, Tullow hisselerinin Shell operasyonundan bu yana yüzde 40’a yakın değerlendiğine dikkat çekti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ahmet25 Nisan 2015 12:24

    Karamehmet Genel Energy deki hissesini satıp, TURKCELL deki diğer ortakların hissesini satın alabilir. YTD