E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKaraman'dan kripto para fetvası: Haram---

Karaman'dan kripto para fetvası: Haram

Karaman'dan kripto para fetvası: Haram
22 Ağustos 2021 - 15:55 borsagundem.com

Yeni Şafak gazetesi yazarı Hayrettin Karaman, "Sanal para alıp satarak para kazanmak caiz değildir" dedi.

Okurlarının sorularını yanıtlayan Yeni Şafak gazetesi yazarı Karaman, "Devletlerin tekelinde ve kontrolünde olan çoğu karşılıksız paralar bile büyük haksız kazançlara ve kayıplara alet oluyor iken bu sanal paranın daha fazlasına alet olabileceği apaçık ortadadır. Döviz, altın ve benzerlerine para yatırıp fiyatları yükseldikçe satmak suretiyle para kazanmak fıkıh kurallarına göre caiz olsa da bir çeşit stokçuluk (kenz) olduğu, üretime katılmayan paranın topluma da faydası bulunmadığı için takva sahibi Müslümanların tercih etmemeleri gereken bir kazanç yoludur. Sanal para alıp satarak para kazanmak ise yukarıda açıklanan özellikleri sebebiyle caiz değildir." görüşünü savundu.

Karaman yazısında, "Bu kanaatimi değiştirecek ölçüde bir gelişme olmadı. Bir hususu daha eklemeliyim: Bitpara da diğer paralarla alınıp satılırken karşılıklı ödemelerin peşin olması gerekir, eğer peşin olmazsa bu cihetten de alım-satım caiz olmaz." düşüncesini dile getirdi.

Karaman şunları kaydetti:

"Bugünkü köşe yazımda ise elde ettiğim yeni bilgiler ve yine de -genel olarak kripto para konusunda- değişmeyen kanaatimi, daha geniş çerçeveli sorulara verdiğim cevabı tekrarlayarak yazacaktım, ancak yazı çok uzayacağı için bu konuda yapılmış bir ilmî çalışmanın (Necmettin Erbakan Üniversitesi Yayınları: 47 “İslâmî Finans ve Finansal Teknolojiler (Fintech) Blokzincir-Akıllı Sözleşmeler-Paralar”) ilgili sonuç bölümünü aktaracak ve cevabımın geri kalanını gelecek haftaya bırakacağım."

Hayrettin Karaman sözlerine şu şekilde devam etti:

"Paralara ilişkin görüşler neticesinde ortaya çıkan hükümlerin aşağıdaki şekilde özetlenmesi mümkündür: Paralar, fıkhi ve iktisadi ölçülerde para olmadıkları gibi spekülatif ve kumar temelli olup fıkhi esaslara uygun bir mal ve yatırım aracı da değildirler. Devlet tarafından basılmadıkları gibi insanların tamamı tarafından da kabul görmüş para değildirler. Paralar mal olsalar dahi para değildir. Fıkhi açıdan para olma vasıflarını taşımamaktadırlar. Paralar, kısmi kabul gören ve kendilerine ilişkin özel şartları bulunan özel paralardır.

Paralar da diğer paralar gibi fıkhi ölçülerde bir paradır. Alım ve satımı caiz olup faizin cereyan etmesi, zekât terettübü gibi şer’i hükümler caridir. Çünkü kabul edilebilirliği ve kendilerine karşı talep bulunmaktadır. Ayrıca şer’î ve iktisadî bir mani bulunmamaktadır. Paraların fıkhi hükmüne ilişkin genel geçer ve üzerinde ittifak edilen bir hüküm bulunmadığı, birbiriyle çelişen farklı fetvaların söz konusu olduğu gözlemlenmektedir. Çalışma neticesinde ulaşılan temel bulgular şöyledir:
a)
Paralar ile bunların dayandığı blokzincir teknolojisi tamamen birbirinden farklıdır. Mevcut fetvaların ekseriyetinin, zaman zaman bitcoinle ilgili durumları gerek blokzincir gerekse tüm paralara genellendikleri gözlemlenmektedir. Zaten, ifade edildiği üzere, mevcut haliyle blokzincir teknolojisi katılım finansının birçok alanında uygulanmaktadır.
b) Paralar da kendi içinde gerek üretimleri, tedavüllerinin niteliği ve yasal zemine tabi olup olmama yönünden farklılaştıkları gibi, varlığa dayalı olup olmadıkları noktasında farklılaşmaktadırlar. Dolayısıyla fıkhi açıdan isabetli bir neticeye ulaşmak için her bir paranın özelinde konuyu değerlendirmek gerekir. Bu çerçevede garar veya bilinmezlik unsurunun mevcudiyeti de her bir para türünde farklılık taşıyacaktır.
c)
Paraların üretiminden tedavülüne kadarki süreçte kendilerini ilgilendiren ekonomik ve finansal yönü dışında, muhasebe, hukuk, teknoloji ve mühendislik yönleri bulunmaktadır. Dolayısıyla konunun fıkhi açıdan çözüme kavuşturulmasında farklı alanların uzmanlarının ortak çalışmaları neticesinde kolektif bir içtihat veya fetvaya (el-ictihadu’l-cemai) ulaşılması daha isabetli olacaktır. Henüz kanaatlerini ortaya koymamış uluslararası finansal kuruluşların (AAOIFI, İslâm Fıkıh Akademisi, IFSB, CIBAFI, IRTI vb.) mevcut pasif konumları yerine daha aktif rol alarak belirleyici ve yönlendirici rol almaları beklenir. Bu süreçte, paralarla ilgili olarak, birlikte ve paydaşlarıyla yapacakları ortak çalışmalar neticesinde, şer’î, etik, muhasebe ve yönetim standartlarının belirlenmesi gibi çeşitli çalışmaların yapılması önem arz etmektedir."

Kripto para piyasasında zirveyi gören: ADA

 

Kripto şirketi, soygunculara iş teklif etti

 

Kripto para fonlarında güçlü büyüme bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (55)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • demeee23 Ağustos 2021 15:57

    hoca kılıklı kripto taliban bunlar

  • Türkoğlutúrk23 Ağustos 2021 10:56

    Çocuk tacizleri karşısında süs sigortasız işçi karşısı nda süs kripto para harammis.hadi oradan İslam'ın beş şartını bilmez.

  • AAA23 Ağustos 2021 10:37

    Ya Allah Bismillah diye diye memleketin altını oydunuz, Bu ülkede yasalar var hukuk var neyin yasak neyin yasal olduğuna hukuk karar vermeli, fetvalar değil. fetvalarla yönetilen ülkelerin halini görüyoruz.

  • emekci23 Ağustos 2021 09:27

    merak ediyorum, bu hayrettin kazandığı paraları altına mı yatırmış, gayrimekule mi?  şimdi bir doktor para kazanıyor, hepsini gidip 7 yıldızlı otelde harcayıp bitirse sevap işlemiş oluyor ama altın alıp çoluğum çocuğum evlenince, ev alacak olunca kullansın deyince haram işlemiş oluyoruz???

  • Haramzade23 Ağustos 2021 09:08

    Aslinda emek verilmeden kazanilan hersey haram olmali eger bir haram tanimi yapilacaksa. Bu durumda dolar ve altin gumuş uzerinden kazanilan para da haram olmali. Ha bitcoin ha altin ne fark eder. Ikisi uzerinden de emek olmadan para kazaniyorsun.

  • ıtri23 Ağustos 2021 09:32

    kripto para alıp satmak için de emek harcanıyor. birçok trader milletvekillerinden daha çok emek harcıyor hatta

  • AhmetK23 Ağustos 2021 09:03

    Bu nasıl bır yamyamlaşma ya,su yorumlara bakıyorum da sasırıyorum.Çoğu  buradan iktidara eleştıri yollamış kıt akıllarla. Tayyip dusmanlığı dinden çıkarmış çoğunu,yeminle yazık. Bitcoinin kumar oldugunu hepınız biliyorsunuz ve buna caiz degıl diyene kıt akıllarla saldırıyorsunuz. Oradan sacma ve alaksız konulara gırıyorsunuz. Haram olan sey haramdır, bılerek yapmak gunahtır cezası vardır. Ama buna haram degıl demek, insanı dinsiz yapar bunun sonu kapkaranlıktır. Kendinize çekidüzen verın, yazık gercekten.korkmayın Tayyip sizi zorla namaza goturmeyecek, 20 yıldır goturdu mu bırınızı :))

  • OSMAN23 Ağustos 2021 15:52

    GÜZEL YAZMIŞSIN AMA; ALGILAR DÜNYASINDA YAŞIYORUZ. DOĞRUYA VE YANLIŞA SOSYAL MEDYA KARAR VERİYOR. HELAL-HARAM MENFAATE GÖRE DEĞİŞİYOR NE YAZIK Kİ.

  • Vatandaş23 Ağustos 2021 08:54

    Halkbankla ilgilide birkaç kelam et dayı. Bireysel yatırımcıya yapılanlar haram mı helal mi?

  • Furkan 23 Ağustos 2021 06:16

    Yorumların bir bölümünü okudum. Ulen ne çok münafık türemiş ve bu cesareti nereden buluyorlar

  • Türkoğlutúrk23 Ağustos 2021 10:47

    Devlet malı deniz diyenler,devleti yagmalayanlar münafık olmuyormu.halki soyanlar onlarca yerden maaş alıp telinden vergi ödeyenler münafık olmuyormu.sayenizde imam-hatip bile ateist yuvası oldu.

  • AhmetK23 Ağustos 2021 09:05

    Dıstum, bunlar Tayyip dusmanlıgından kafayı yedı. Adına milliyetcı diyen,hdp ile yataga gırer. Sozde muslumanaın diyen chp ile bırlık olur. İt izleri birbrine karıstı. Maalesef para hırsız ve Tayyip dusmanlığı bunlarda manevı hicbir deger ve akıl bırakmadı

  • Türkoğlutúrk23 Ağustos 2021 08:38

    Siz ihaleye fesat karistiranlar karşısında susarsaniz,siz hırsızlar karşısında susarsaniz ,daha sonra doğruda söyleseniz kumse sizi dikkate almaz.

  • papatya fali23 Ağustos 2021 03:53

    Hocam aslına bakarsan Türkiye de yaşamak caiz değil.Alkolden toplanan vergiyi maaş olarak almak hiç caiz değil.Bizler sizlerin günahkar olmanızı istemeyiz.Biz sizleri tutmayalım hocam.

  • Günahkar 23 Ağustos 2021 00:14

    Yarın bütün kripto paralarımı bozuyorum bu vebalin altına giremem ... sağolun hocam

  • Akıl verme para ver23 Ağustos 2021 00:11

    Tamam oldu .

  • Münafık22 Ağustos 2021 23:52

    Sayın hocam, Helal coın çıksa, cennetten arsa satsalar, bizde alsak azar azar yatırımlık.  uygunmudur ?

  • e22 Ağustos 2021 22:49

    Hocam;  sakız çiğnemek, eteryum yakar mı ?.

  • Artvinli22 Ağustos 2021 21:43

    Puhahahha puhahahhha

  • Mucise Reis ;)22 Ağustos 2021 21:37

    karşılıksız basılan TL haram mı hocam... Kasada altın karşılığı olmayan para caiz mi ? Parayı basan mı suçlu ? parayı kredi verip dağıtan mı ? yoksa bile bile bu parayı kullanan mı ? ... Hocam devletten emeli maaşı alan hacı komşumuz var, devletin trafik cezaları ile topladığı parayı emeklı maaşı alıyor. Maaş ile hacca gitti haram mı ? helal mı ? malum devlet vergi topluyor...

  • Aktrol22 Ağustos 2021 21:35

    Ulen Doğu Perinçek tamam epsri adamı...  Talibanı yüzyılın dahisi ilan edilen Mustafa Kemal Atatürke benzetti güldük de.. :D  Bu kadar komedyan yeter memlekete, herkes mi komedyen olur yahu :D  Bir maaşlıda işini adam gibi layiki ile yapsın... Allah bilir kendını Ayasofya camine atanmak için, ilk adımı attığını düşünüyordur :D CV ye bişeler toplamaya başladı sanırım... Deget işine gücüne. Sanane criptodan ondan bundan.  DEVLETİMİZİN, DEVLET DENETLEME KURUMLARI RAPOR YAZIYOR, YOLSUZLUK YAZIYOR 1 TANE İMAM YOK ORTADA, 1 TANESİ KONUMUYOR :D YA DEGET

  • Yorum22 Ağustos 2021 21:25

    TABI SANA SORACAKTIK HARAM MI HELAL MI SEN PNCE KENDINE BAK BOŞ FETVALARLA MILLETI KANDIRMANIN ALEMI YÖK ISINIZE GELENE HARAM HELAL DIYORSUNUZ BOS BOS KONUSMAYIN FAIZ DE HELAL KRIPTO PARA DA HELAL ANALARININ AK SÜTÜ KADAR HELAL SON7CTA BIRILERI PARANI OSLETIYOR KAR DA VAR ZARARDA BOS BOS KONUSUP ZAMANIMIZI HARCAMA

  • 😶23 Ağustos 2021 09:01

    İslami kuralları haramı helali yeniden yazdılar sanırım. Acaba Allah'ın bunlar üzerindeki hükmü ne olacak merak ediyorum. Şirk koşmak riya haramdı, ondan soruyorum.

  • ve22 Ağustos 2021 21:10

    Hacı dayı, yurtdışından kara para getirip, kanunlarımızda çıkan vergi barışları işle yüzde 2 nakit ödeniyor. Kanuni olarak ülkemizde bu para geliyor. para nereden buldun diye soranda olmuyor kanun bu. Bu pra hramdan helal olmuşmudur ? yoksa haramdır ve yapılan işlenmdeharammı sayılır ? bu konularda ortlaıkta yoklar. seller, sangınlar, Allahın bınlerce canlısı ormanda yanmış, 1 dın adamı yok. Ya dinini adam gibi yala ve yaşdat, yada sus. İnsanları dinden soğutuyorsunuz.

  • : )22 Ağustos 2021 21:07

     128 milyar dolara ne demeli hoca efendi ? o işlere gelince tırtsınız... Geçin bu hacı hoca işlerini. ya adma gibi dinimizi anlatın, yada susun. İşine geldimi din kuran, işine geldimi caiz haram... Ya müslümanlığı eğip büküp kendilerince bişeler yapıyorlar. 

  • Ayse kadi22 Ağustos 2021 21:00

    Bencede kumardan farksiz

  • hasan22 Ağustos 2021 20:48

    dolar da haram o zaman hocam. faiz içermeyen yatırıma haram demen dinde biat olmuyor mu?  haramlar bellidir. devlet vergi alamıyor diye...

  • Geveze22 Ağustos 2021 20:22

    Yimpaş ve dursun uyar hakkında bir fetva yok mu sayın hocam.

  • Mk22 Ağustos 2021 19:59

    Hoca sen önce 39 bin lira huzur hakkı alanları uyar hoca

  • mehmet karagoz22 Ağustos 2021 19:56

    milletvekil maaslarin ogretmen maas 2 kati ve huzur haklarin iptal etmesi ailesi normal insanlar gibi hak olsun ve milletvekil erken emekli iptal etin bir makam gelince esit olmasi ve kul hakki unutmasin kul haki ve ölüm var unutmayin obur dunya herker esit sayin milletvekiller öĺüm var

  • 😶23 Ağustos 2021 09:10

    Kul hakkını unuttu bunlar😂 umurlarında da değiliz bence. Yeryüzünde kurulmuş hangi millette bizimki kadar makam otosu var. Milletvekillerine tanınan imtiyazlar var. Bilinen birşey varsa yazında ufkumuz açılsın. Diğer milletler bizi kıskanıyor. Çatır çatır çatlıyorlar. Oysaki asıl amacımız bizi yaratan ulvi varlığa secde etmemiz gerekirken, kendi seçtiklerimizin önünde el pençe divan duran kişilikler olduk. Vay be Atatürk ve Atatürk'ten sonrası... Bu liste uzar gider...

  • Fatih Selçuk 22 Ağustos 2021 19:30

    Hocam aldığınız her nefes haram.. Dünyayı cehenneme cevirdiniz

  • izzet BAŞ22 Ağustos 2021 18:48

     Hoca faiz haram deyip katılım bankacılığı ile kökten götüren ihlas finans  zadeler için de fetva ver.... Tüm parayı hepten çalmak sevap mı..... Önce din kisvesi altında milleti kandıranları anlat ....

  • izzet Baş23 Ağustos 2021 08:59

     Ali sen rast gele konuşuyorsun.... Borsayla ilgisi yok ....  Tamamıyla finansvari olay...  Nakit alıp  üzerine yatma...  Batsa yine birşey denmez....

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ22 Ağustos 2021 19:31

    sana söylüyorum eğer sen ihlas finans dan köşelik olsan bunları konuşmuyor idin değil mi.sana inne batırdıkları için canın acıyor değil mi.ne demiş atalarımız BURASI BORSA KİM KİME KORSA demişler.kazanınca iyi de kayıp edincemi kötü.bunun hoca ile ile veya başka biri ile ne alakası var.

  • Mucize Reis : )22 Ağustos 2021 18:38

     5 MAAŞ VE HUZUR HAKKI CAİZ.. hep langırtı işlere açıklamalar : ) kızılay derneğine millet bağış yaparken, başkan milyarlarca maaş alıyorsa caiz mi ? ...hiç hacıda hocada gormuyor boyle şeyleri...  sonra 50 konudan 2 tane seçip, partizanlarının canını yakmayacakkonuları tartışıyorlar. anında uçak gazetecileride bu konuyu 1 hafta işler durur. malum efendilerinin cnaı yanmıyor bu konu tartışılınca. langırtı hoca bunlar, hoc akılıklı kumandalı tipler bunlar. siyasettekıle rkızmasın dıye seçtği konuya bak.

  • malak23 Ağustos 2021 09:29

    emin misin bedduaların tutmadığını? bak deprem, sel, salgın hastalık, fakirlik, göçmenler...

  • Bir yorum22 Ağustos 2021 19:18

    İyi de Pensilvanya daki it o kadar beddua etti!  Hiç biri tutmadı!  Demek ki doğru değil.  

  • Adam22 Ağustos 2021 18:04

    İdeaslist kımın kendi albayrak grubuna ait niye insanları korkutuyorsun.DİNİ OLARAK DEĞİL SENIN ULKENDE BİRŞEY YOKKI İNSANLAR DEVLET TE İNANMIŞ KAZIK YEMİŞ HANGİSİ DOĞRU ÖNCE SEN ÇOZ....BUNU KİMSEYE AKIL VERME

  • haram22 Ağustos 2021 17:50

    her haramı yerler, ona laf edemezler kendi çıkarlarından dolayı.

  • Bir yorum22 Ağustos 2021 18:56

    Haram ve halt yemek yalandar ve yalandaşlarının işi.

  • Kemal tercan22 Ağustos 2021 17:20

    2021 deyiz adamda ki düşünceye bak

  • Hehe22 Ağustos 2021 17:51

    Dusunce bunlar dusunebiliyormu dusunse bile 5-10 maas nasil alinir onu dusuur

  • Mustafa22 Ağustos 2021 17:17

    Hani şu %20 komisyon alınır fetvan vardı birazda onun helalliginden bahset hoca efendi

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ22 Ağustos 2021 17:13

    Zaten kripto paralar kumar olduğu için dinimiz mübah görmez.

  • Hikmet22 Ağustos 2021 16:42

    Hocam şu 13 maaş alan Kızılay başkanı için de bir fetva ver ülkede bukadar işsiz varken

  • Hehe22 Ağustos 2021 17:50

    Onlar mubarek mubarek seni gidi pkk pyd feto amaerikan uzagi seni waalla aklima bunlar geldi dimdilik iadre et

  • Bika22 Ağustos 2021 16:28

    Ruhsatsız bina yapmak caiz mi? Gayrimenkul rantından para kazanılan ülkede, kriptodan kaç kişi para kazanmış ki!

  • baran22 Ağustos 2021 18:12

    EN ÇOK RUHSATSIZ BİNA İZMİR DE ONLAR ZATEN DEFTERSİZ Mİ  DİYORSUN?

  • Hehe22 Ağustos 2021 17:49

    Yaa yiyicileri orayi yiyemiyorya 6 aydir tek dertleri bu yiyecek bu ora kaldi ondada veri vermiyor bnb sanki kendileri kazandirdi

  • Bir yorum22 Ağustos 2021 16:22

    Sigara da haram!  Neden susuyorsunuz?   

  • emekci23 Ağustos 2021 09:31

    sigara haram değil. haramlar helaller açıkça Kuran'da yazıyor ve sigara, tütünlü mamüller yok. Kendinizi Allah'tan akıllı sanıp dine ilave yapmayın, çarpılırsınız

  • Fetva22 Ağustos 2021 16:16

    Ya hoca bu ülkede her yıl en 2 veya 3 ürün stoklanarak fahiş fiyata satılıyor sen bunu görmüyormusun bunlar hakkında açıklama yapıyormusun devletin haksız kararları var bunun için açıklama yapıyormusun mesela kayıp kaçak bedeli bu caiz mi bunlarıda açıklasan sana zahmet.

  • Hehe22 Ağustos 2021 17:48

    İyide onu yapanlar bunun beraber yiyenler

  • Deniz22 Ağustos 2021 16:15

    Faiz için Bir fetvan olurmu Bir bürokratın Bir siyasetçinin beş on kurumdan maaş alması için Bir fetvan olurmu kul hakkı için Bir fetvan olurmu kadın cinayetleri için Bir fetvan olurmu çocuk tecavüzleri için Bir fetvan olurmu pudra şekeri çekenler deve sidigi içenler için Bir fetvan olurmu Bir seferde birşey olmaz diyenler için Bir fetvan olurmu desem gerçi saymakla bitmez