E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKaradeniz gazı evlere ne zaman geliyor?---

Karadeniz gazı evlere ne zaman geliyor?

Karadeniz gazı evlere ne zaman geliyor?
16 Ocak 2023 - 17:31 borsagundem.com

Karadeniz’de Sakarya sahasında keşfedilen ve üretim için hazırlıkları devam eden yerli doğalgazı ulusal şebekeye aktaracak ölçüm istasyonu ile boru hattının 36 kilometrelik kara kısmı tamamlandı.

Karadeniz'deki 540 milyar metreküplük gaz rezervini hanelere ulaştırmak için çalışmalar sürüyor. Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), Karadeniz’den çıkarılacak doğalgazı ulusal sisteme aktaracak ölçüm istasyonu ile 36 kilometrelik karasal boru hattını takvime uygun olarak tamamladı.

Türkiye’nin özelde doğalgaz alanında ve genel olarak enerjide dışa bağımlığını ciddi oranda düşürecek yerli doğalgaz üretiminde beklenen artı için geri sayım başladı.

Ekonomim'den Mehmet Kara'nın haberine göre hedef, Batı Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda keşfedilen yaklaşık 710 milyar metreküplük doğalgazın çıkarılıp şebekeye verilmesine Mart 2023’te başlamak. Karadeniz doğalgazını ulusal sisteme bağlamaya yönelik çalışmalar hız kesmeden devam ederken toplamda 10 bin kişinin çalıştığı döktüğü projenin birden fazla ayağında eşzamanlı ilerleme kaydediliyor.

TPAO son aşamada

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından gazın çıkarılıp kullanıma sunulması amacıyla hem denizde hem de karada yürütülen çalışmaların yanında BOTAŞ ekipleri de gazı ulusal sisteme bağlamaya hazırlanıyor.

BOTAŞ ekipleri, karaya çıkarılıp Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi’nde işlenecek gazın ölçümlerinin yapılacağı günlük 50 milyon metreküp kapasiteli istasyonu yaklaşık 1 yıl süren çalışma sonucunda kullanıma hazır hale getirdi.

Başlangıçta günlük 10 milyon metreküplük gaz gelecek olmasına rağmen BOTAŞ ileride gaz sevkiyatının artacağı öngörüsüyle kapasiteyi 50 milyon metreküp olarak planladı. BOTAŞ ayrıca, bu tesiste ölçümlendirmesi yapılan gazı alıp sisteme aktarmak amacıyla projelendirdiği karasal boru hattının inşasını da tamamladı.

İşlemlere tabi tutulacak

Yerli gaz denizin 170 kilometre açığındaki kuyulardan çıkarıldıktan sonra deniz tabanındaki belli noktalarda toplanacak. Buradan denizaltına döşenen boru hattına verilecek gaz, önce karadaki Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi’ne gelecek. Gaz burada birtakım işlemlere tabi tutulacak. Buradaki işlemler TPAO tarafından yürütülecek.

Ardından Karadeniz gazı ulusal sisteme bağlanmak için BOTAŞ’a iletilecek. BOTAŞ da bu gazın istenilen standartlara uygunluğunu test edecek, ardından da evlere teslim edilmek üzere boru hattına iletecek.

87 noktaya özel geçiş uygulaması

Karadeniz’den çıkarılan yerli doğal gazı ulusal sisteme bağlamak için ilk etapta 36 kilometrelik boru hattı seriminde ekipler özel geçiş uygulamalarını devreye aldı.

Yüksek maliyeti nedeniyle normalde uzun boru hattı projelerinde kullanılan otomatik kaynak makinesi, “sıfır hata” için dünyada ilk defa bu kadar kısa bir hat için kullanıldı. Proje kapsamında yol, dere, enerji nakil hatları gibi 87 noktaya özel geçiş uygulaması yapıldı. Bu uygulamalar toplam boru hattının yüzde 10’unu oluşturdu.

Filyos nehrine kritik geçiş

Karadeniz gazını ulusal şebekeye vermek üzere yapılan çalışmalar sırasında yerleşim yerlerinde de özel geçişler yapıldı. Projede ekipleri zorlayan en önemli faktörlerden birisi de eğim oldu. Yüzde 65’lik kısmı yüksek eğimli arazinden oluşan boru hattı güzergahında kimi zaman özel ekipmanlar kullanıldı.

Bir diğer zorluk ise zaman zaman yüksek debide akan ve önüne gelen her şeyi akıntıya katan Filyos nehrinden geçen 200 metrelik kısmın inşası oldu. Nehir geçişi sırasında bataklık olarak tabir edilen bir nokta da kurutuldu.

Karadeniz gazınında sona yaklaşılıyor

 

Karadeniz gazı 'Komşu'nun iştahını kabarttı

 

Bakan Dönmez, Karadeniz gazının ne zaman kullanılacağını açıkladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )17 Ocak 2023 05:48

    Nisan aynı, olmadı mayıs, bilemedık haziran... :D seçim zamanı evinde çay demliyorsun ya o Türk Karadeniz gazı olacak :D at yapalı ... yalandan kim ölümüş .; ))

  • xyz17 Ocak 2023 18:55

    Bilgiyi sadece halk tv sözcü gazetesinden alirsan kulagina ne iserlerse ana inanirsin at gozlugunu cikar biraz arastir

  • astor17 Ocak 2023 08:47

    ben bu adamların allah 1 degine inanırım onuda inandıgım için inanırım.

  • sözün özü16 Ocak 2023 21:59

      Her ay   gaz sayacı okunup ceplere gaz veriliyor........... Hiç aksatmadan gaz paralarını ödeyin.......... Devlet milletin cebinde gazı buldu .......   GERİSİ HİKAYE..........

  • yatırımcı16 Ocak 2023 19:56

    hayal görüyorsunuz yalan

  • astor17 Ocak 2023 08:57

    hadi ya ulen sen topragını koruyamadın kalkmışın. cıkmamış gazdan bahsediyon. . ülkenin yarısı suriyeli türklerin yarısı avrupaya gitti. neyin beyninini yaşıyorsun önce olanı koru.

  • x16 Ocak 2023 21:48

    hirsinizdan catlayip oleceksiniz siz bu tapraklara ayit olsaniz bu guzel seylere sevinirdiniz

  • vtds16 Ocak 2023 18:25

    evlerden önce chp genel merkezine cekin ki karadenizde gaz ciktigina ikna olsunlar

  • baran16 Ocak 2023 19:00

    Bence Ay'a yapılan dört şeritli yolda buzlanma olmaması için alttan yolu ısıtmada kullansınlar.