E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKar satışlarına dikkat, risk iştahı yüksek!---

Kar satışlarına dikkat, risk iştahı yüksek!

Kar satışlarına dikkat, risk iştahı yüksek!
21 Ocak 2021 - 09:17 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan analizde global piyasalara paralel seyrin devamı bekleniyor.

Hafta başlangıcından bu yana öne çıkarmaya çalıştığımız gelişme olan "reel faizlerdeki yükselişin şu aşamada sona ermesi ve aşağı yönlü ivmesini yeniden kazanması" yaklaşımı Amerikan doları üzerindeki yukarı yönlü baskıların sınırlanmasına ve değerli metaller gibi önemli risk iştahı belirleyicilerinin pozitif yönlü ayrışmasına imkan tanıyor. DXY Asya seansı işlemlerinde 91.30 bölgesine yakınsarken, ABD tahvil faizlerindeki konsolide olma isteği G10 ve EMFX para birimleri nezdinde nefes alma imkanını destekliyor. ABD'de görevi devralan Biden yönetimi yatırımcılar tarafından pozitif karşılanırken, majör endekslerin rekor yükseklerden kapanış yaptığı detayını not düşelim.

Biz, kısa vade açısından, Amerikan dolarındaki zayıflama eğiliminden ziyade yukarı yönlü baskıların hafifleyebileceğini daha olası görüyoruz. Keza reel faizlerin de baskı unsuru olarak masadan kalkması tarafında yer alıyoruz. Bugün takip edilecek olan ECB toplantısında Başkan Lagarde'ın gerçekleştireceği açıklamalarda vereceği mesajlar GBP ve JPY cephelerindeki gelişmelere karşı EUR'nun bu eğilime katılamama sorununu çözebilir. İtalya'da şu an için politik karmaşanın
'ötelenmesi' ve Başbakan Conte'nin güvenoyu almasının ardından 32 milyar EUR büyüklüğündeki harcama paketini de Senato'dan geçirmesi gibi gelişmelerin EUR açısından yeniden toparlanma sürecine adım atabilmesi adına önemli olduğunu düşünüyoruz. Handikap ise kısa yönlü açılan Amerikan doları pozisyonlarındaki yüksek seyir, 35 milyar USD.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.63 değer kazancı ile tamamlayarak EMFX grubu içerisinde sıralamanın üst sıralarında yer aldı. BİST 100 endeksi kapanışı %0.28 primlenmeye paralel 1569 puan seviyesinden olurken, gün içerisindeki dalgalı seyir dikkat çekti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi +4bp ile %13.49 seviyesinde takip edilirken, ülke risk primi kapanışı 333bp düzeyinden gerçekleşti.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları genele yayılır şekilde değer kazançlarına işaret etti. Euro Stoxx 50 %0.80, FTSE 100 %0.41, DAX %0.77 ve Rusya (RTS, USD) grubu %1.11 ile izlendi. Bölge genelinde işlem hacimlerinin seyri ise ağırlıklı son 5 gün ortalamalarının %5-50 aralığında değişen değerler ile gerisinde kaldı.

Amerika kıtası işlemlerinde majör ABD endeksleri ile gelişmekte olan ülke varlıkları arasındaki ayrışma dikkat çekti. Teknoloji grubunun %2'ye yakın değer kazancı öne çıkarken, S&P 500 %1.39 ve Dow Jones ise %0.83 ile izlendi. Öte yandan BRL'nin değer kazandığı ortamda Bovespa %-0.82 ile negatif tarafta yer alırken, Merval performansı da %-0.58 oldu.

Asya'da yeni gün fiyatlamaları Avrupa ve ABD'den devralınan olumlu yaklaşımın devamına işaret ediyor. TSİ 08.30/ NKY 225 %0.84, Hang Seng %0.26, CSI 300 %1.93 ve KOSPI %1.12 ile işlem görmekte. USDCNH paritesi offshoreda 6.4577 ile yuanda değer kazancını ifade ediyor.

BİST 100 işlemlerinde kar realizasyonu ihtimalini göz ardı etmeksizin genel olarak yüksek risk
iştahının korunmasını ve global piyasalara paralel seyrin devamını bekliyoruz. 1525-1480 seviyeleri
destek, 1570-1600 ise direnç olarak izlenebilir. Lira performansı, CDS ve özellikle son dönemde dikkat
çeken artan korelasyonla Avrupa hisselerindeki fiyatlama eğilimi BİST 100 fiyatlamasını etkileme
potansiyeline sahip.

USDTRY paritesi işlemlerinde azalan ülke risk primi ve atılan normalleşme adımlarının etkili olmasının
ardından ek negatif yeni bir başlık doğmadıkça Türk lirası lehine pozisyonlanmanın devam etmesini
ve global fonlama koşullarındaki seyrin belirleyici olacağını düşünüyoruz. Teknik açıdan 7.30-6.90
destek, 7.51-7.73 ise direnç olarak izlenebilir.

EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda kalmaya
devam ediyor. Şu aşamada bölgeye ait önemli bir akışın gözlenmemesi parite işlemlerinde tek
belirleyicinin global USD düşüncesi olmasına zemin hazırlıyor. Orta vadeli EUR yükselişi açısından
1.1880 bölgesi üzeri eğilimin sürdürülebilirliği önemli. Söz konusu seviye gerisine gelinmedikçe EUR
lehine ortamın korunacağını düşünüyoruz. 1.2050-1.1990 destek, 1.2150-1.2300 direnç seviyeleri
olarak izlenebilir.

Günün önemli şirket haberleri 21/01/2021

Yabancılar hangi hisselerde işlem yapıyor

Teşvik paketi beklentileri küresel risk iştahını destekliyor

Fiyatlamalarda gözler Merkez Bankalarında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)