E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKar satışları yaşanma riski yükseliyor---

Kar satışları yaşanma riski yükseliyor

Kar satışları yaşanma riski yükseliyor
17 Kasım 2020 - 09:10 borsagundem.com

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende endeksin güne sınırlı pozitif eğilimle başlaması bekleniyor

Güne alıcılı başlayan BIST-100 endeksi gün içinde 1.309,98 ile tarihi yeni zirve test ederken, gün sonuna doğru gelen kar satışlarıyla kazançlarını geri vererek günü %0,13 yükselişle 1.292,99 ile TL bazlı yeni tarihi rekor seviyeden kapattı. Moderna %94,5 etkili aşı çalışmalarını tamamladığını açıkladı. Haber ilk etapta piyasalarda pozitif etki oluştursa da bu pozitif etki ilk aşı haberi kadar güçlü olmadı. Yurtdışı borsalar günü güçlü yükselişlerle kapatırken, BIST'te yurtdışına paralel yükselişine devam ederek gün içinde yeni tarihi zirve seviyelerini test etti. Ancak gelen kar satışlarıyla endeks günü negatif ayrışma ile kapattı. TL’de geçen haftaki güçlü değer kazancı sonrası günü negatif ayrışarak değer kaybı ile kapattı. BIST’te ve TL varlıklarda geçen hafta oluşan güçlü yükseliş sonrası TCMB faiz kararı öncesi kar satışları yaşanma riskinin yükseldiğini düşünüyoruz.

Global risk alma iştahı aşı haberleri sonrası bol likiditenin desteğiyle güçlenmeye devam ediyor. Ancak artan vaka sayıları sonrası ekonomilerin yeniden kapanma riskiyle karşı karşıya kalması ve ABD’den beklenen ek teşvik paketine yönelik belirsizlik hafta içinde gelebilecek zayıf verilerle kar satışlarını tetikleyebilir. Yurtiçinde artan vaka sayıları sonrası kademeli olarak kısıtlamalar getirilebileceği beklentisi güçlenirken, bu beklenti ile TCMB faiz kararı öncesi TL varlıklarda kar satışlarını tetikleyebilir. Ekonomi yönetimindeki değişiklik ve yeni ekonomik program beklentileriyle
Ortodoks politikalara geçileceği düşüncesi geçen hafta TL varlıklarda güçlü ralli yaşanmasını sağlamıştı.

Piyasalar TCMB faiz kararı ile gelen bu sinyalin ne şekilde uygulanacağını görmek isteyecektir. Bu nedenle BIST’te yükseliş denemeleri ve yeni zirve seviyeler test edilmeye devam etse de TCMB faiz kararı öncesi kar satışları yaşanabileceğini düşünüyoruz. CDS’ler günü 400 seviyelerinden kapatırken, geçen hafta CDS’lerde oluşan sert düşüş yabancı yatırımcıların yeniden TL varlıklara yönelmeye başladığına işaret ediyor.

VIX endeksi 23 seviyesi altına gerilerken endeks 30 seviyesi altında kaldıkça ABD borsalarındaki satışların kısa vadeli kar satışı olarak kalması ve yükseliş trendinin devam etmesi beklenir. BIST kapanışına göre ABD vadelileri hafif artıda, Almanya vadelileri ise düşüşle seyrederken Asya borsalarında ise karışık bir görünüm var. Endeksin güne sınırlı pozitif eğilimle başlaması beklenirken, kısa vadede endekste anlık güçlü kar satışları yaşanma riskinin yükseldiğini düşünüyoruz.

Yabancıların en fazla aldığı hisseler

Niğde Beton ve Ayes Çelik Hasır sorusu

BİST 100 endeksi Avrupa'yı takip ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)