E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKar satışları yaşanma riski yükseldi---

Kar satışları yaşanma riski yükseldi

Kar satışları yaşanma riski yükseldi
29 Mayıs 2020 - 09:35 borsagundem.com

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BIST’in yurtdışına paralel hareket etmeye devam etmesi bekleniyor.

BİST: Güne alıcılı başlangıç yapan ancak gün içinde dalgalı bir seyir izleyen BIST-100 endeksi günü %0,39 yükselişle 105.360’dan kapattı.

Bankacılık endeksi uzun süre sonra pozitif ayrışarak günü %1,22 yükselişle tamamladı. Yurtdışı borsalar ekonomilerin normale döneceği beklentisiyle gün içinde yükselişini devam ettirirken, Avrupa borsaları kurtarma paketi beklentileriyle günü güçlü yükselişle kapattı. BIST kapanışı sonrası ABD başkanı Trump’ın, Çin konusunda Cuma günü basın toplantısı yapacağını açıklamasının ardından ABD borsaları günü satışlarla kapattı.

BIST 100 Endeksi 2,5 ay sonra 106.291 ile yeni yüksek seviye test ederken, güçlü yükseliş sonrası ve yurtdışına da bağlı olarak kar satışları yaşanma riski yükselmiş görünüyor.

TL, petrol fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin de etkisiyle kısmen negatif ayrışarak günü değer kaybı ile kapattı. Diğer G-20 ülkeleri ile yeni bir Swap anlaşması beklentisi korunurken, bu konuda haber akışının gecikmesi TL’de değer kayıplarının devam etmesine neden olabilir.

CDS’ler günü 551 seviyelerinden kapatırken, mevcut seviyeler halen TL varlıklar için yüksek risk fiyatlamasına işaret ediyor. VIX volatilite endeksi 29 seviyelerine yakın seyrederken, endeksin 33 seviyesi üzerine yönelmesi durumunda borsalarda kar satışlarının güçleneceğine işaret edecektir.

Global risk alma iştahı güçlü kalmaya devam etse de ABD ile Çin arasındaki gerilimin yükselmesi risk iştahının tekrar zayıflamasına ve borsalarda kar satışlarına neden olabilir. Bugün, ABD başkanı
Trump’ın Çin ile ilgili yapacağı basın toplantısı piyasaların odak noktası olacak. Öncesinde piyasalarda Çin’e yönelik yeni yaptırım beklentileriyle satış baskısı oluşması beklenmektedir.

BIST’in yurtdışına paralel hareket etmeye devam etmesi beklenmektedir. BIST’te yurtdışı borsalardaki kar satışlarının da etkisiyle kısa vadede kar satışları yaşanma riskinin yükseldiğini düşünüyoruz. Bugün yurtiçinde 1.ç büyüme verileri takip edilecek. Bizim de tahminimiz olan medyan piyasa beklentisi %5,2 büyüme yönündedir. Yurtdışında ise ABD’de açıklanacak veriler ve Trump’ın açıklamaları izlenecek. BIST kapanışına göre ABD ve Almanya vadeli endekslerinde %1’e yaklaşan kar satışları var. Asya borsalarında karışık bir seyir hakim. Endeksin güne kar satışlarıyla başlaması ve gün içinde yükseliş denemeleri oluşsa da kar satı baskısının devam edebileceğini düşünüyoruz.

Para ve Döviz Piyasaları:

Dolar paritesi dün 6,8168-6,8199 bandında işlem görerek gün sonunu, önceki gün sonuna göre %0,61 oranında değer kazancıyla 6,8179 seviyesinden tamamladı. Sepet bazında ise Lira %1,09 oranında değer yitirdi. Borçlanma araçları piyasasında dün %12,35-% 12,41 seviyeleri arasında dar bir bantta hareket eden on yıllık gösterge tahvilinin getirisi önceki kapanışa göre 10 baz puan artışla gün içinde gördüğü en yüksek seviye olan % 12,41’den günü tamamladı.

Yurt İçi Gündem:

İlk çeyrek GSYH büyümesi bugün açıklanıyor: İlk çeyrekte GSYH büyümesinin İlk iki aydaki güçlü görünümün yardımıyla, aynı zamanda medyan beklenti olan %5,2 seviyesinde açıklanmasını bekliyoruz. Mart ayındaki ciddi geri çekilmeye karşın, ilk iki aydaki momentum sayesinde, sanayi üretiminde ilk çeyrekteki ortalama yıllık

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)