E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKar satışı baskısı sürüyor---

Kar satışı baskısı sürüyor

Kar satışı baskısı sürüyor
12 Mayıs 2020 - 09:20 borsagundem.com

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende endeksin güne yataya yakın bir eğilimle başlaması bekleniyor

BİST: Güne pozitif eğilimle başlayan BIST-100 endeksi gün içinde dar bantta kısmen sıkışık bir seyir izlerken günü %0,05 düşüşle 97.792’den kapattı. Yurtdışı borsalar majör ekonomilerin kademli açılışını beklerken, Almanya başta olmak üzere bazı ülkelerde virüs salgınında ikinci dalga yaşanabileceği endişeleriyle günü kar satışlarıyla kapattı.

Geçen hafta negatif ayrışan BIST ve TL ise günü sınırlı pozitif ayrışma ile tamamladı. Yurtiçinde salgının hızının giderek yavaşlaması ve AB ile Swap anlaşması yapılabileceği beklentisi sınırlı pozitif ayrışmada etkili olmuş olabilir. CDS’ler ise günü gerileyerek 627 seviyelerinden kapatırken CDS’lerdeki bu yüksek seyir TL varlıklara ilişkin yüksek risk algısının devam ettiğini gösteriyor. VIX volatilite endeksi gün içinde yükselse de düşüşünü devam ederek günü 27 seviyelerinden kapattı.

Endeksin tekrar yükselişe geçerek 36-37 aralığı üzerine yükselmesi volatilitenin tekrar yükselemeye başladığına ve borsalarda kar satışlarının güçleneceğinin işareti olacaktır. Majör ekonomiler kademli açılışa hazırlanırken vaka sayılarının tekrar yükselmeye başlaması yurtdışı borsalarda kar satışlarını devamına neden olabilir. Yurtdışı gelişmelerin yanında yurtiçinde Swap anlaşması konusundaki gelişmeler de yakından takip edilecektir. Bu konuda pozitif gelişmeler olması durumunda TL varlıkların kısa vade pozitif tepki vermesi beklenir. Bir gelişme olmaması durumunda ise TL varlıklar üzerindeki negatif baskı devam edebilir. BIST kapanışına göre ABD vadelileri hafif ekside seyrederken, Asya borsalarında satıcılı bir seyir var. Endeksin güne yataya yakın bir eğilimle başlaması beklenmektedir ancak, tepki yükselişi denemeleri olsa da kar satışı baskısının devam edebileceğini düşünülmektedir.

Para ve Döviz Piyasaları:

Dün, USD/TRY paritesi 7,0718-7,0761 bandında işlem görerek gün sonunu, önceki gün sonuna göre %0,50 oranında değer kaybıyla 7,0738 seviyesinden tamamladı. Döviz sepeti karşısında ise Lira %0,65 oranında değer kazandı. Borçlanma araçları piyasasında dün %13,16-%13,27 seviyeleri arasında hareket eden on yıllık gösterge tahvilinin getirisi önceki kapanışa göre 27 baz puan artışla gün içinde gördüğü en yüksek seviye olan %13,27’den günü tamamladı.

Yurt İçi Gündem:

Şubat’ta işgücüne katılımdaki azalış hızlanırken, işsizlik oranı sabit kaldı: Şubat ayında (Ocak-Mart döneminde) mevsimsellikten arındırılmış manşet işsizlik oranı geçen ayki %12,7 seviyesinde sabit kalarak Temmuz’da ulaştığı %14,1’lik tarihi zirveden düşüşünü sürdürdü. Tarım-dışı işsizlik oranı %14,7’den %14,6’ya gerilerken, genç nüfus işsizlik oranı da %23,0’den %23,4’e yükseldi. Ancak işgücüne katılımdaki hızlı düşüşün veriler üzerinde etkili olduğunu söyleyebiliriz. Şubat’ta istihdamın geçen aya göre 495 bin azaldığı, ancak işgücüne katılımdaki 562 bin kişilik azalma sayesinde, işsizlik oranının sabit kaldığı görülüyor. son üç ayda işgücünden çekilen kişi sayısı 1,0 milyonu geçerken, işgücüne katılma oranı da üç ay önceki %52,7’den %50,7’ye geriledi (ve uzun vadeli ortalaması
%52,1). Arındırılmamış veriye göre ise, 1 yıl öncesinin %14,7’lik rakamına göre %1,1 puanlık bir düşüşle 13,6’ya geriledi. Bu süreçte istihdam 602 bin kişi azaldıysa da, işgücündeki 1,1 milyon kişilik azalma sayesinde işsiz sayısının da 502 bin azaldığı rapor ediliyor. İşgücüne katılım oranının da geçen seneye göre % 52,5’ten (uzun vadeli ortalaması %52,1) %49,9’a gerilediği görülüyor.

İkinci dalga ihtimali piyasaları tedirgin ediyor

Endekste dalgalanma devam edecek

Pozitif açılışlar ve gün içi yükselişler satış fırsatı

Risk primi BIST'in yükselişini baskılıyor

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)