E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiKar payı dağıtımına ilişkin esaslar belirlendi---

Kar payı dağıtımına ilişkin esaslar belirlendi

Kar payı dağıtımına ilişkin esaslar belirlendi
17 Mayıs 2020 - 10:30 borsagundem.com

Geçmiş yıl karları ve serbest yedek akçeler dağıtıma konu edilemeyecek. Bu sınırlama, iç kaynaklardan yapılacak sermaye artırımında uygulanmayacak

Kar payı sınırlamasından istisna tutulmak isteyen ve belirlenen şartları taşıyan uyu genel kurullarında görüşülebilmeleri için Ticaret Bakanlığından uygun görüş alması gerekecek.

Bakanlığın, "6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun Geçici 13. Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ"i Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğle, sermaye şirketlerinin kar payı dağıtımına getirilen sınırlamaya ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Buna göre, sermaye şirketlerinde, geçici maddenin yürürlüğe girdiği 17 Nisan'dan 30 Eylül'e kadar 2019 yılı net dönem karının yalnızca yüzde 25'ine kadarının nakden dağıtımına karar verilebilecek.

Geçmiş yıl karları ve serbest yedek akçeler dağıtıma konu edilemeyecek. Bu sınırlama, iç kaynaklardan yapılacak sermaye artırımında uygulanmayacak.

Sermaye şirketlerinde genel kurul tarafından 30 Eylül'e kadar yönetim organına kar payı avansı dağıtımı yetkisi verilmeyecek.

Genel kurulca 17 Nisan'dan önce kar payı dağıtımı kararı alınmış ancak henüz pay sahiplerine ödeme yapılmamışsa veya kısmi ödeme yapılmışsa, belirlenen sınırı aşan kısma ilişkin ödemeler ile hesap döneminde zarar edilmiş olmasına karşın serbest yedek akçelerden dağıtım kararı alınmışsa henüz ödenmemiş kısma ilişkin tüm ödemeler 30 Eylül'e kadar ertelenecek.

Ertelenen ödemelere ilişkin olarak faiz tahakkuk ettirilmeyecek.

Genel kurulca yönetim organına kar payı avansı dağıtımı yetkisi verilmişse, avans ödemeleri de ertelenmiş sayılacak.

İSTİSNA KAPSAMINDAKİ ŞİREKTLER

Tebliğle, kar payı dağıtımına ilişkin istisnalar da belirlendi. Buna göre, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını kaynaklı zorlayıcı sebep gerekçesiyle kısa çalışma ödeneğinden veya ücretsiz izne ayrılanlardan nakdi ücret desteğinden yararlandırılanları istihdam edenler ile Hazine destekli kredi kefaleti kullanan ve halen kapanmamış kredi borç bakiyesi bulunanlar hariç, 120 bin lira ve altında kar payı dağıtımı kararı alınan şirketler istisna tutulacak.

Pay sahiplerince, dağıtımına karar verilen kar payının yarısından fazlasının, kanun hükümleri çerçevesinde başka bir sermaye şirketine olan sermaye taahhüt borcunun nakden ve defaten ifasında kullanılması şartıyla kar payı dağıtımı kararı alınan şirketler de istisnadan yararlanacak.

Pay sahipleri tarafından dağıtımına karar verilen kar payının, imzalanan kredi sözleşmeleri veya proje finansman sözleşmeleri kapsamında belirlenen sürenin sonuna kadar muaccel hale gelen yükümlülüklerin ifasında nakden kullanılması şartıyla kar payı dağıtımı kararı alınan şirketler de sınırlamaya maruz kalmayacak.

Kar payı dağıtımı kararı alınan şirketlerde, pay sahiplerinin ifa yükümlülüklerini aşan tutara ilişkin ödemeler de 30 Eylül'e kadar ertelenecek.

BAKANLIKTAN GÖRÜŞ ALINACAK

İstisna hükümleri yapılacak kar payı dağıtımlarının genel kurulda görüşülebilmesi için Bakanlıktan uygun görüş alınması zorunlu olacak.

Başvurularda genel kurul yapılmasına ilişkin yönetim organı kararının noter onaylı örneği, şirketin hesap dönemine ilişkin finansal durum tablosu ile kar veya zarar tablosu gibi belgeler olacak. Şirketler, istisna kapsamında olduklarına ilişkin ilgili kurum ve şirketlerden aldıkları tevsik edici belgeleri de sunacak.

Dağıtılması öngörülen kar payı tutarı, Vergi Usul Kanunu'na göre tutulan kayıtlarda bulunan kar dağıtımına konu kaynakların toplam tutarını aşamayacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (50)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Basar geçer19 Mayıs 2020 00:04

    Rta cılara malı iyi pompaladılar

  • Emre Emiroğlu18 Mayıs 2020 10:40

    Yatırımızı sirketin temeddusune için yaptık halende Ereğlide beklemekteyim sermaye artırımı yapıp yatırımcısına bedelsiz senet vermesi lazım böyle olurmu o zaman kim guvenip borsaya yatırım yapar en kolayi faiz ve doviz'e yonenilir

  • Düzceli 18 Mayıs 2020 04:22

    İnsanları yatırıma teşvik etmelisiniz. Şimdi ise tam tersi ile borsadan uzaklaştırıyorsunuz. İnsan yatırım amacıyla hisse alarak şirkete ortak oluyor. Eğer şirketin karından faydalanamayacaksa borsaya girmeye gerek yok. Öyleyse kimse çıkıpta faize para yatırıyorlar veya dolar alıyorlar diye yadırganmasın. Bence vatandaşlar üç kuruş kazanmasın diye her yol deneniyor. Yazık.

  • Temettüye karışma.18 Mayıs 2020 02:23

    Yannış karar. Temettü, hisseye yatırımın en önemli unsurudur. bunu kısıtlamak, insanları borsadan kovmak anlamına gelir.

  • Ali 18 Mayıs 2020 01:48

    TEMEDDÜ veren adam gibi 3#5 şirket var...Gerisi tırt... Kar varsa adam gibi TEMEDDÜ var yoksa... Senede iki kez BEDELLİ YAPAN VAR....HAYIRDIR BEDELLİ İÇİN SESİNİZ NEDEN ÇIKMIYOR...SADECE YATIRIMCIYI SOYUN...SONRA MUMLA ARARSINIZ...

  • Vatandas17 Mayıs 2020 23:02

    Uzun yatirim dediler en karli hissede 4 senedir surunuyoruz bi temettu alcaktik o da iptal oldu Allah belanizi versin is yok guc yok ne yapalim gecinmek icin 40 dan sonra is verende yok zehir zikkim yiyin pislikler reysas 45 bin tl biraktim tskb 30 bin turkas 10 bin fenis.sekerpilic tekfen thy de bile zarar ettim 11 yildir borsadayim kazanmak sansa kalmis teknik temel hepsi yalan spor hisselerinin bile degeri normalde cop olmasi lazim onlar bile deger kazaniyor.

  • Hakan uz17 Mayıs 2020 21:42

    Ahmetk kardeşim sanki zarar eden şirketlerin temettü verme zorunluluğu var gibi konuşuyon karlı şirketler dağıtıyor temettüyü zengine diyorki mini mini ortaklarına zırnık koklatma paralarını topla ye

  • erfeleky17 Mayıs 2020 21:31

    Ahmetk bolkeseden sallama fetö kalkışmasında tam ikiyüzbinlira nakidim vardı reisiniz ne dedi dolara yatırmayın dedi yatırmadım borsaya yatırdım noldu param şuan hala yüzellibin ve sözde güclu hukumetinizin spk nizin sayesinde bimeks hissesi mesur akp hukumetinin eski baskani akgirayin firmas bimeks yirmi ucbinlirami batirdi iflasmi etti spknin gozunun onunde onca garibanin parasinicaldi kacti saltanat suruyor haram zikkim olsun gozyumanada eyer ozaman dolara yatirsaydim altiyuzbin param vardi alan aldi turkiyemi batti yok ama ben battim cocuklarimin riski gitti simdi kim karsiliayacak benim zararimi haram zikkim olsun

  • Antiborsa17 Mayıs 2020 21:11

    Yabancılar borsada mal bosaltirken iyi bir karar yeni küçük yatırımcı girip çarpılmasın yabancılarda çıkıp kaçmasın ellerindeki mallar alıcı olmadığı için ellerinde kalsın yıllarca Türkiye'yi soyduklarina saysinlar şuan borsada Olanlarada bol sabir

  • korsa17 Mayıs 2020 20:12

    Borsaya yeni bayağı insan gelmiş.onlara Bir tavsiye rahmetli bilge yaşar erdinç okusunlar mutlaka.yoksa burda sizi kazgibi yolarlar.kimseye hiçbir yoruma hemen inanmayın.sadece ALLAHA VE KENDİNİZDE İNANAIN.

  • Burak17 Mayıs 2020 21:14

    Yasar kadar yalan dolan mi vardi.

  • cvbn17 Mayıs 2020 20:06

    hiç bir şey bilmiyorsanız gelişmiş ülkelerdeki uygulamalara bakın en iyi örnek ABD ve ab ülkeleri bizim sermaye kurulu piyasası yontma taş devrinden kalma yönetmelik ve kanunlarla yönetiliyor işverenden yana ne kadar kanun uygulama varsa burada birtane küçük yatırımcıyı kollayan kanun söyleyin dişimi kırcam:=))))

  • Ahmetk17 Mayıs 2020 19:52

    Ne aglamıssınız, ne yorumlar, yemınler var. A be ahmaklar, kendınızce algı yapmaya calısacagınıza duzgun okuyup anlamaya calısın. Kanun sadece bu yıl ve eylul ayına kadar gecerlı. Yani şirlet ekım ayında dagıtabılır, engel yok. Cogu fırmada bunu yaptı. Eylule otelemenın amacı da, virus nedenlı firmalar zarara ugramısken, eylule kadar kendılerını toplamak içşn zaman vermek. Bu kadar basit, aglamayın, kufur etmeyın. 50 yasında partı degıstırmeyın;))

  • Ahmet tuncel18 Mayıs 2020 03:54

    Mallll. Eregliden 4500 tl bekliyom. Hop bir hafta kala yasa. Hemde nasill. Kayinbaba isdemirden 7000 bekliyor. Ohh ne guzel. Cikarim tabi.

  • Mustafa18 Mayıs 2020 01:01

    Karin yuzde 25 ini dagit eylulden önce verme oda musaitsen ver.Milet ahmak sen zeki oylemi.Burda temetu yok diyor anladinmi

  • Pardus17 Mayıs 2020 21:28

    BokK kardeşim AhmetK nin nesisin?

  • BokK17 Mayıs 2020 20:20

    3 ayda ne değişecek? Temettü geçen yılın karından dağıtılır zaten

  • vatandaş17 Mayıs 2020 19:47

    rezalet bir yönetim ,yakında tuvalete bile izinle gideceğiz ,yahu sana ne milletin temettüsünden sen işine baksana ,temettü geliriyle geçinen borsaya düzgün uzun vadeli yatırım yapanları cezaalandırıyorsunuz ,ondan sonrada millete borsaya gelin diyorsunuz ,size kim inanır be ,olum kadirrrrrrrrrr ,tansiyon haplarımı getirrrrrrrrrr 

  • M.AK17 Mayıs 2020 18:27

    Soda 29 mayısta temettü verecekti 25 kuruş şimdi alamayacak mıyız ?

  • Kamil17 Mayıs 2020 18:00

    Her yıl düzenli temettü veren sağlam şirketlerimiz var. Temettü geliri ile geçinen yatırımcılarımız var. Hisse almayın diyorsunuz yani

  • Yorum17 Mayıs 2020 16:53

    Söyleyecek çok şey var ama neyse... Fazlasını hakediyoruz. 

  • Hakan uz17 Mayıs 2020 16:17

    Arsa al dolar al altın al kardeşim üçkağıtcılara kaptırma paranı arsa katladı dolar katladı altın katladı bu hep böyle üç kuruş temettü bile adamlara batmış borsa hikaye bataklık oldu iyce

  • Hakan uz17 Mayıs 2020 16:13

    Patronları zengin etme planı bu kadar basit dünyayı verseniz doymaz bu insanlar spk kesinlikle küçük yatırımcıyı düşünmez; hep patronların yanındadır onları korur

  • Wers17 Mayıs 2020 15:59

    Doğru dürüst temettü veren şirket mi vardı ki Bankalar bile temettü vermezken bu neyin nesi şimdi

  • Hakan uz17 Mayıs 2020 15:45

    Çok güzel bence yatırımcıya zırnık yok demek bizde borsaya girmeyiz hisse almayız altın dövüz arsa alırım işim olmaz borsa

  • Yatırım tavsiyesi değildir17 Mayıs 2020 15:12

    100bin lira bağlasam misal. Senede verdiği altı üstü%3-5 temettü. Ona da göz fikriniz. Borsadan tamamen çıkıp eserinde zeytinlik filan alacağım. Allah verirse 3-5 kuruş zeytin alırım. En azından birkaç kişinin dudağından çıkacak kararlarla kaderim çizilmez. Ytd. Sizin olsun borsaniz.

  • Müco 17 Mayıs 2020 14:42

    ihlas holdinge biri dur desin

  • mzd17 Mayıs 2020 14:13

    tüm şirketler devletleştirilse daha mı iyi olur acaba.....

  • CAN17 Mayıs 2020 13:52

    spk kendini yenilemeli yatrımcıyı soydurmaktan vaz geçmeli spk patronu kalkındırmak yerine borsada güven saglayacak  adımlar atmalı soyguncu vurguncu patronun çıkıp ülke menfatleri dogrultusunda karar almalı.batan patronlara acımaksızın borsadan ayıklamalı.

  • erfeleky17 Mayıs 2020 13:51

    Bay kus aynen öyle olacak elli yaşındayım ömrüm boyunca akp ve bu gelenekten gelen partilerden başka partiye oy vermedim ama birdaha verirsem dünyanın en adi insanıyım yazıklar olsun aziz nesin derdide kızardım bizim insanlar davar kendi adıma hakikaten davarmışım şu başkanlık sistemi bütün yetkileri tek adama vermek nekadar yanlıßmış yancı kanallara bakın algının kralı yapılıyor uyanalım artık türkiye yanlizlığa sürükleniyor saygılar

  • Yaş 5017 Mayıs 2020 14:15

    Bende aynı durumdayım ve yaşımız bile aynı.

  • !!!!17 Mayıs 2020 13:47

    "geçici madde" düzgün okuyun .....

  • Sahibinden satılık bıkmışlık17 Mayıs 2020 14:39

    Zaten hepsi geçici diye başlar.

  • Temettu yatırımcısı 17 Mayıs 2020 13:19

    Borsayı bitirmek için elinden geleni yapıyorlar. Kar payı yoksa borsaya girmek haramdır. Yabancı fırsat buldukça kaçar. Speklere meydan kalır. Bu kadar ilgisiz bu kadar bilgisiz bir yönetim görülmemiş. Karını ortaklara paylaşmayan bir şirkete ben neden ortak olayım. Spek hisselere vur kaç ile borsa olmaz. Kar dağıtımınıza devlet karışmamalıdır. Devlet sadece şirkete aldığı vergiyi kontrol etsin. Bu tür temettuye müdahaleler de yabancı kaçar,yerli dürüst yatirimci kaçar. Borsa bir kumarhane olur. Bir şirketi 1 ay için de 10 katına çıkartırlar. Burada satmaya başlarlar. Sonra ufak ufak çıkarlar. Alan gariban sazanlar . Bu seviyeyi 10 yıl bekler durur. Borsayı batırmak için değil, teşvik etmek için düzenleme yapın. Temettu den elini çekin

  • Bay Kus17 Mayıs 2020 13:12

    Cebimizdekini almaktan vazgecmiceksiniz ama millet sizden vazgececek az kaldi.

  • Kartal17 Mayıs 2020 12:30

    Bence borsayi kapatin olsun bitsin. sirketlerin de bütün karlari devlete gitsin. zaten bu saatten sonra yabanci yatirimciyi falan unutun. Örnek mi banka hisseleri temettü dagitmiyor hisselerinin fiyatlari yerlerde sürünüyor. ben paramla borsaya giriyim her türlü riski göze aliyim sonra benim alacagim üc kurusluk temettüye göz dik

  • Kazı kaybet17 Mayıs 2020 12:27

    Yatırımcı 100 bin lira vererek bir şirkete ortak olacak ama ondan yıllık bir kâr edemeyecek peki nasıl kâr etmesi lazım spek kağıtlarına girib dalgalarda boğuşmaya çalışacak sonunda da paralar alabora olacak. Ya arkadaş siz insanları resmen borsadan çıkarmaya çalışıyorsunuz kalanlarida kumar kağıtlarina iteliyorsunuz.

  • Tornaci17 Mayıs 2020 13:03

    Etmeyecek tabiki hem ortak olacaksın,hem yönetime karışmayacaksın,hem bedelliye katılıp ekstra vereceksin hem temettü almayacaksın e şunun şurasında ne kaldı bari hisseleride bağışla oraya buraya oldu bitti borsa demek kim kime sorsa demekkk.

  • Vatandaş 17 Mayıs 2020 12:23

    Borsaya neden açıldılar o zaman milletin 3-5 kuruşunu kendini işadamı sanan asalaklar yerken iyidi.

  • İtri17 Mayıs 2020 12:08

    Merkez Bankası da kar dagitmasin

  • Yazık17 Mayıs 2020 12:03

    Borsayı kapatın.

  • 10 yildir kazanamayan17 Mayıs 2020 11:31

    Sirketler dagitmadiklari karlari merkez bankasina yatirsinlar.

  • corleone17 Mayıs 2020 12:14

    bu kafayla hiç kazanamazsın

  • Kaçan Grup17 Mayıs 2020 11:28

    şirket kârından hissedara para dağıtırsa, resmen o parada gözleri kalıyor, dayanamıyorlar. bankaların temettü vermesini hepten bitirdiler, batık yandaşlara kredi verin diyorlar.

  • bir dost17 Mayıs 2020 11:26

     nominal altında uzun yıllardır bulunan şirketlere bedelli bedelli gidenlere biraz dokunun cesaretle görelim  ihlas holding gibi

  • Konya zede...17 Mayıs 2020 11:26

    Borsadaki şirketler bakkal sermayesi ile yönetiliyor. Derinlik olmadan spekükasyon a her zaman açık borsamız. Sermaye özsermaye ayrımı nedir yaa.. Bırakın temettüyü, borsayı derinlik kazandırın. Hisseleri şirket patronlarının oyun alanına getirdiniz. Zorunlu kılın kardeşim... sermaye özsermayeye EŞİTLENMELİ....NOKTA....

  • tarık17 Mayıs 2020 11:20

    Borsamızın sığlıktan kurtarılması lazım,,,Büyük şirket görünüpde 1 lot alış,lot satış hisse borsada olmamalı.Borsamız can çekişiyor,yetkililler bunu görmüyorlar mı? Her gün ceza vermekle,ancak pantolunu yamarsınız,yeni pantolun şart.Borsamız can çekişiyor.

  • salim17 Mayıs 2020 11:14

    BEDELSİZ SERMAYE ARTIRIMLARINI MECBUR TUTMANIZ LAZIM,,İSTEĞE BIRAKIRSANIZ,BORSA SIĞLIKTAN KURTULAMAZ.

  • Borisa17 Mayıs 2020 11:13

    Temettü nedir yahu kaldırın gitsin toptan.

  • köfteci17 Mayıs 2020 12:58

    temettü olmazsa kim gelir senin borsana para yatırır niye risk alsın