E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKanal İstanbul’un maliyeti 75 milyar TL’ye çıktı---

Kanal İstanbul’un maliyeti 75 milyar TL’ye çıktı

Kanal İstanbul’un maliyeti 75 milyar TL’ye çıktı
26 Ekim 2019 - 10:52 borsagundem.com

Küçükçekmece, Avcılar, Arnavutköy ve Başakşehir ilçelerinden geçecek yaklaşık 45 km uzunluğunda ve 20.75 metre derinliğinde olan Kanal İstanbul'un daha önce 60 milyar TL olarak açıklanan maliyeti 75 milyar TL'ye çıktı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından projelendirilen Kanal İstanbul ile ilgili 28 Kasım 2019 tarihinde yapılacak İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısının duyurusu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapıldı. İDK toplantısında son hali verilecek olan ÇED raporunda önemli değişiklikler bulunuyor. Küçükçekmece, Avcılar, Arnavutköy ve Başakşehir ilçelerinden geçecek yaklaşık 45 km uzunluğunda ve 20.75 metre derinliğinde olan projenin daha önce 60 milyar TL olarak açıklanan maliyeti 75 milyar TL'ye çıktı.

TAKIMADALAR VE YAT LİMANI İPTAL

Kanal İstanbul Projesi kapsamında 20 Şubat 2018’de sunulan ÇED Başvuru Dosyasında kanal kazısından çıkan uygun malzemeler ile Marmara Denizi'nde 3 adet yapay takım ada oluşturulması planlanıyordu. Devam eden mühendislik ve fizibilite çalışmaları sonucunda mali açıdan etkin görülmediği için adalardan vazgeçildiği açıklandı. Yine aynı dosyada yer alan Sazlıdere Yat Limanı'nın da kanal içi seyir güvenliği ve yapılan detaylı mühendislik çalışmaları sonrasında iptal edildiği kaydedildi. Sadece Marmara Denizi girişinde Küçükçekmece Gölü'nde bin 200 bağlama yeri olan bir yat limanı inşa edilecek.

7 YILDA TAMAMLANACAK

Daha önce öngörülen bir yıllık hazırlık süresi de 2 yıla çıkarıldı. Raporda ufak bir aksamanın tüm projenin uzamasına neden olacağı belirtilerek bu nedenle hazırlık süresinin 2 yıl olmasının planlama açısından emniyetli bir yaklaşım olacağı ifade edildi. Bu durumda yatırım süresinin 7 yıl olacağı kaydedilerek, “Yatırım için öngörülen 7 yıllık (ihale aşamasından itibaren) sürenin ilk 2 yılı hazırlık (finansmanın kesinleştirilmesi, arazi çalışmaları, uygulama projelerinin hazırlanması, mobilizasyon çalışması vb.) dönemi olarak kabul edilmektedir” denildi.

4 YIL KAZILACAK

Rapora göre projenin kazı aşaması da 4 yıl sürecek. Yılda yaklaşık 275 milyon metreküp kazı yapılacak. Kanaldan çıkacak toplam hafriyat miktarı yaklaşık 1 milyar 155 milyon 668 bin metreküp olarak hesaplandı. Bu miktarın 1 milyar 79 milyon 252 bin metreküpünü kara kazısı, 76 milyon 416 bin metreküpünü deniz ve göl taraması oluşturacak. Kanal boyunca karada yapılması planlanan yaklaşık 1,1 milyar metreküplük kazının 800 milyon metreküplük kısmı Karadeniz'e bağlanılan kesimde gerçekleştirilecek.

TEK YÖNLÜ İŞLETİLECEK

Kanal İstanbul Projesi kapsamında işletme (trafik) simülasyonu ve kanal işletme prensibinin belirlenmesi kapsamında yapılan çalışmalar sonucunda da kanalın tek yönlü işletmesine karar verildi. Kanal İstanbul Projesi kapsamında; kanal içerisinde acil bağlama alanları, acil müdahale merkezleri, kanal giriş ve çıkış yapıları, gemi trafik sistemleri gibi alt ve üst yapılar, liman, lojistik merkez, yat limanı, kanal içerisinde ihtiyaç duyulan noktalarda karşıdan karşıya ulaşımı deniz yolu ile sağlayacak kıyı yapıları, tahkimat ve dolgu alanları gibi kıyı tesisleri yapılması planlanıyor.

ENTEGRE PROJELER

Kanal İstanbul Projesi ile entegre olarak geliştirilecek projeler; Marmara ve Karadeniz Konteyner Limanları, Küçükçekmece Yat Limanı ve Karadeniz kıyısında rekreasyon amaçlı dolgu ile lojistik alan dolgusu olarak sıralandı. Karadeniz kıyısına rekreasyon ve lojistik alan için toplam 54 milyon 605 bin 865 metrekare dolgu yapılacak. Dolguda kanal hafriyatından çıkacak malzeme kullanılacak.

SAZLIDERE BARAJI İPTAL

Söz konusu güzergahın üzerinde ve çevresinde genel olarak tarım arazileri, kısmen orman alanları ve yerleşimler ile su kütleleri bulunuyor. Bu su yüzeyleri içerisinde İstanbul'un 24-25 günlük su ihtiyacını sağlayan Sazlıdere Barajı güzergah üzerinde yer aldığı için iptal edilecek.

10 BİN KİŞİ ÇALIŞACAK

Projenin inşaat aşamasında yaklaşık 8-10 bin kişinin, işletme aşamasında ise 500-800 kişinin çalışması öngörülüyor. Çalışma alanı olarak tanımlanan ve inşaat faaliyetlerinin yürütüleceği kesim yaklaşık 63.2 milyon metrekare olarak hesaplandı. İnşaat faaliyetleri tamamlandıktan sonra kanal yapı yaklaşım sınırına kadar olan kesim diğer kamu ihtiyaçları için terk edilecek alan 25.75 milyon metrekare olacak. Kanal için kullanılacak alan 37.5 milyon metrekare olarak açıklandı.

KUŞ GÖÇ YOLLARI BOZULACAK

Kanal güzergahı boyunca toplamda 21 takım, 44 familyaya ait 124 kuş türü tespit edildi. Raporda tespit edilen kuş türlerinden bazılarının proje alanının belli kesimlerini kışlama alanı, üreme alanı ve konaklama alanı olarak kullandığı belirtilerek “Proje faaliyetinin kuşlar üzerine olacak en büyük etkisinin habitat kaybı olacağı düşünülmektedir. Küçükçekmece Gölü, proje sahasında tür çeşitliliği bakımından en zengin alandır. Hem kışlayan türler, hem üreyen türler hem de göç sırasında konaklayan türler için çevresinde ve su gövdesinde elverişli alanlar oluşturmaktadır. Bu alanların kaybedilmesi sonucunda bazı kritik önemde türlerin üreme ve kışlama popülasyonları etkilenecektir. Bunları önlemek amacıyla Küçükçekmece Gölü'nün bir kısmının sedde ile ayrılarak mevcut hali ile korunması ve Altınşehir'deki sazlık alana benzer bir habitatın muhafaza edilen göl alanı içerisinde oluşturulması önerilmektedir” denildi.

YENİ HAVALİMANINA ZORUNLU İNİŞ

Baklalı, Boyalık, Dursunköy civarında bulunan tarım arazilerinin göç sırasında yorgun düşen ya da olumsuz hava şartları nedeniyle devam edemeyecek olan başta leylekler olmak üzere göçmen kuşlar için yaşamsal öneme sahip olduğu aktarıldı. Sonbahar göçü sırasında da Küçükçekmece Gölü'nün kuzeybatısında İstanbul Üniversitesi'ne ait tarım alanlarına da büyük sürülerin indiği belirtilerek, “Bu alanların kaybolması ile birlikte en yakın olarak Çatalca civarındaki açık alanlara iniş yapmaları mümkün olacaktır. İlkbaharda Boğazı aşıp gelen kuşlar için daha öncesinde elverişli alanlar bulunmamaktadır. Bu durumda kuşlar zorunlu olarak ya Yeni Havalimanı sahası etrafındaki çayırlıklara ya da Çatalca civarındaki açıklıklara iniş yapabileceklerdir. Bu alanların şu anki konaklama alanlarına mesafesi dikkate alındığında kuşların bu alanlara sorunsuz ulaşabilecekleri öngörülmektedir ve konaklama amaçlı kullanan kuşlar için olumsuz etkisi olmayacağı öngörülmektedir” ifadeleri kullanıldı.

ÇALIŞMALAR 2011'DE BAŞLADI

Raporda projenin geçmişi de anlatıldı. 2011 yılında başlatılan çalışmalar ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından 5 adet alternatif arasından, Marmara Denizi'ni Küçükçekmece Gölü'nden ayıran noktadan başlayarak, Sazlıdere Baraj Havzası boyunca devam eden, Sazlıbosna Köyü'nü geçerek Dursunköy'ün doğusuna ulaşıp Baklalı Köyü'nü geçtikten sonra Terkos Gölü'nün doğusunda Karadeniz'e ulaşan güzergahın İstanbul Boğazı'na alternatif su yolu “Kanal İstanbul Projesi ” için en uygun güzergah olarak belirlendiği kaydedildi.

Belirlenen bu güzergah doğrultusunda Kanal İstanbul Projesi'nin yürütülmesi ile ilgili çalışmaların 4 Şubat 2017 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'ne (AYGM) verildiği anlatıldı. AYGM tarafından 14 Temmuz 2017’de etüt-proje işi ihalesine çıkıldığı ve gerekli işlemlerin tamamlanması ile 8 Ağustos 2017 tarihinde işe başlanıldığı anlatıldı. (Sözcü / Özlem Güvemli)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (35)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Adalet şart25 Aralık 2019 19:52

    75 milyar dolar abooo İstanbul'a yapılacak parası tüm 82 milyondanmi çıkacak onu munu geçtimde akıl fikir anlamiyo zenginlere yaricak bu proje hemde milleti bölmüş olursunuz batı tarafını ada yapmakla doğanın dengesi ile oynamayin

  • Viyadük 27 Ekim 2019 16:04

    İstanbul havalimanı, savunma sanayi, uçak, araba, motor her türlü projeyi destekledim. Ama bu yandaş müteahhitleri halkın parası ile zengin eden gereksiz projeleri desteklemiyorum

  • Bu ne perhiz27 Ekim 2019 15:55

    Hani lozanın süresi 2023 de doluyordu. 2023 e 4 sene kaldı. Hani maden, demiryolu, köprü ne varsa insiyatif bize geçiyordu. Eee reis kendi söyledi. Peki şimdi neden 7 yıllık çalışma ile 2. bir suni kanal yapılıyor?

  • Av. Ahmet27 Ekim 2019 13:47

    Bu proje asla gerçekleşmemeli, yoksa birileri maddi olarak ülkeyi ele geçirecek. Siz anladınız onu.

  • Vatandaş 27 Ekim 2019 07:26

    Ülkeye yapılan yatırımlar gereksiz insanlara göre gereksizdir, gerekli insanlara göre gereklidir.

  • MERT27 Ekim 2019 01:24

    inşallah kanal istanbul şeffaf ihalesi olur cengiz köln limak gibi  tektaraflı şirketlere verilmez adaletli ihale yapılır  cengiz koln limakda ilerde   aliaga oglu gibi oldumu varlık fonu kurtarmaya gider   en güçlü inşaat şirketleri alması gerek kanal istanbulu şeffaf tarafsız ihale olması lazım ülke menfaati için

  • Tam komedi27 Ekim 2019 00:05

    Konut fiyatları kabarsın diye ellerinden geleni yapıyorlar ! Kanal istanbul yapılırsa  İstanbulun merkezi ada olacak ! Ve istanbula ulaşmak için köprüleri kullanmak zorunlu olacak ! İstanbula gelecek gıda maddeleri ve her türlü mal fiyatı alıp başını gidecek ! İstanbul garibanlar için yaşanamaz hale gelecek ! Üretim ve fabrikalar taşınacak ! Merkez ada olunca avrıpadan -asyaya geçmek zulüm olacağı için her şey kontrolden çıkacak !!!!!!!!!!!!!

  • Mustafa26 Ekim 2019 23:50

    KOLAYDSA yapın  öyle  bipara  yok ellerinde olsa onuda betona  gömecekler amma yok

  • hahaha26 Ekim 2019 21:00

    geçmediğimiz köprüsü, gitmediğimiz özel yolları, şimdide gezmeyeceğimiz kanalının parası... devletın kararı kartı lımıtını soununa kadar kullanıyorlar nasıl olsa ödeyecek millet... lımıtı doldur sokuna kadar... 

  • 327 Ekim 2019 12:40

    sen bu kafa ile okulmu okudun.yazık güzel kardeşim

  • kriz26 Ekim 2019 20:54

    ya arkadaş bırakın şu kriz dalgasını atlatalım sonra önümüze bakariz...

  • mehmet yılmaz 26 Ekim 2019 20:15

    içerde ve dışardaTÜRKİYE düşmanları   YATIRIM VE YENİLİK olunca kuduruyorlar.

  • RİZE li mulivbjk27 Ekim 2019 03:23

    koyun   mehmet....2011 senesinden beri gündemde...yeterli arsayı yandaşlar  toplayayamadılar ki yapılmıyor...kimsenin yatırım engeli yok tıpki kapıları açarız dedikleri gibi salla öbür güne misali... YERSE YERSE  sen ve senin gibi millet bahçelerinde otlayanlar inanır...haydi millet bahçelerine lay lala lala...

  • abdullah 5326 Ekim 2019 23:51

    ... ya bu ülkeye enbüyük zararı veren senin gibi gezi kafalılardır. gezi olaylarında vatan düşmanlarını gördük diğerleride medyası feösü darba savunucuları hdp pkk ya güç verenler vatan düşmanlarının jer çeşidini faizleri %5lerden %25 lere çıkarana kadar vatanla milletle halkla savaştılar. göremeyen anlayamayan ahmaklara söylenecek bir şey olamaz adı üstünde ahmak anlamaz bu olaylarla ülkeye ne kadar zarar verildiğini göremez. suçu hükümete atma kolaylığına kaçar.

  • ...26 Ekim 2019 21:01

    bu ulkeye senden ve senın gıbılerden gelen zarar...ulke tarıhınde milletın başına gelmemiştir. ergenekonu..balyozu..kozmık odası.. fetosu.. vb.. vb.. kullum zararsın, hala zararınızı bu millet oduyor. eger vatan duşmanı arıyorsan aynaya bak vede gör... 

  • Tc26 Ekim 2019 15:10

    Oncelikle yapilmasi gereken evrensel bir proje yarismasi yapilmali dunyadaki yenilikci fikirler projeler degerlendirilmeli,yenilikci doga dostu projelere oncelik verilmeli tum dunyanin imrenecegi turizim baskenti olabilir istanbulumuz , konteynir limanlarini unutup turizime odaklanmak lazim yesil enerji organik tarim bahceleri silikon vadisi gibi teknolojik unuversiteler yapilmali bir oxfordumuz neden yapilmasin , bu projeyi devlet yapmali kazanci develetimiz kazanmali , bu tarz projeler kopru ve tunel yapmaya benzememeli

  • Okie Dokie26 Ekim 2019 15:02

    IHLGM taban olur mu ? Ytd...

  • ferat26 Ekim 2019 14:48

    eğer yaparlarsa vatana millete istanbula ihanet olur

  • vatandaş26 Ekim 2019 14:03

    aş varmı yok peki kimin parasıyla yapılacak ,aşsızların parasıyla el insaf bu parayla Türkiye baştan aşağı üretim yapan fabrikalarla donatılır ,akıl akıl gel bizede takıl

  • Apuucm27 Ekim 2019 16:00

    İşletme zaten vergisini vermeli. Neymiş devlet destek atacakmış, vergiden karşılanacakmış. Bizi keriz mi sandın komar. Kredi devlet bankasından, hazine garanti fonu garantiliyor, geçiş sayısı garantili, dövize endrksli. Bu abdullah kendi gibi sanıyor herkesi de her yorumunda iki kuruşluk beyniyle bizi aldatmaya çalışıyor

  • abdullah26 Ekim 2019 14:41

    sadece sende akıl var değilmi işi yaptıracak olanlar finansını düşünemiyor. parayı işletecek olan verecek köprülerde olduğu gibi karşılamadığı noktada devletin geçici desteği olacak oda işletmeden gelecek vergilerle karşılanacak

  • Tc26 Ekim 2019 14:00

    Istanbulun cehresi degisecektir yeni sehircikler artan nufusun agirligini hafifletebilir ama dengeli ve mantikli yapilasma yapilmali , is alanlarinin cesitliligi artacakdir turizim alaninda cigir acabilir , istanbulu dunyanin baskenti yapabilecek bir proje de olabilir , tam tersi de olabilir bilim insanlarinin projede soz sahibi olmasi lazim , mutahit zihniyetiyle yapilmamali birilerini zengin etmemeli zenginlik istanbul halkina yansimali

  • mahir26 Ekim 2019 14:49

    daha çok göz alacak nüfuf artacak. istanbula ne kadar yatırım yaparsan nüfus o kadar artar.

  • Misafir26 Ekim 2019 13:18

    Öncelikli bir iş midir bu kanal, lesinlikle hayır, 75 milyar çok büyük bir para, bu para ile üretime dönük kaç tane fabrika yapılabilir kaç bin kişi istihdam edilebilir. Bunların fizibilitesi yapmak lazım. Ülkemizde yeterince konut ve betona boğulduk. Artık üretim, teknolojisi yüksek katma değerli üretim zamanı. Ürettiğini de ihracat yapma zamanı.

  • klgyo zede26 Ekim 2019 13:09

    klgyo faydası oluru 4 tl maliyetle bekliyorum.halka arzda kitlediler ky ayıp be 10 yıl geçti halka arz fiyatına gelmedi

  • Longman Shorty26 Ekim 2019 12:44

    Kanalın üstüne köprüler yapılıp 35 USD + KDV geçiş ücreti kesilirse, güzel kâr eder

  • Metro26 Ekim 2019 12:31

    İstanbula bahçeşehire metro lazım işte bütçesi.

  • Volkan26 Ekim 2019 12:16

    Kazılarda kullanılacak ekskavatör, dozer, kamyon vs ihtiyacı önceden belli olur ise bu konuda yatırım yapacak firmalar çıkabilir. Bir Caterpillar, Komatsu olmaz ama savunma sanayine de faydası olacak bir şirket çıkabilir. Ülkede betonlaşma işleri yıllarca sürdü, Avrupa'nın en büyük çimento mikser ve pompa fabrikası ve yerli kule vinç yeni kuruldu.  İstanbul'un güvenliği için bir kanal gerekebilir,

  • ahmak gorup sizi26 Ekim 2019 11:50

    ekolojik dengeyi bozmaktan başka bir şey değil bu kadar zararlı olmak zorunda mısınız eyy yaratıklar....

  • Malmolla27 Ekim 2019 16:02

    Bu mu yatırım ? 2023 e ne kaldı hani lozan bitiyordu ? Yeni köprüye ne haced

  • Vatandaş 26 Ekim 2019 12:41

    Bırakın bu kafayı. Tüm yatırımlara karşı çıkan gezicilerin bu ülkeye ne kadar zarar verdiklerini kimse konuşmadı. Bu projeyi ve ükleye yapılan yatırımları destekliyorum. Gerekirse 5 bin TL kadarda yardım ederim. Ülkeme canım feda olsun.

  • Erdim 26 Ekim 2019 11:25

    Ne kadar gereksiz bir iş O paralar daha üretken alanlara yatırımda Vatandaştan vergi al, mğtahitkete dağıt

  • VS26 Ekim 2019 11:14

    bu kanalın götürüsünü getirisi karşılayabilecekmi? bu kanala gerçekten ihtiyacımız varmı? bu kanal ile bozulacak dengenin telafisi mümkünmü?bu kanal ile birileri kazanç salayacaksa kaybedenlerin kaybına değecekmi?

  • dursun26 Ekim 2019 15:02

    o kadar eşek varken her türlü karşılar

  • Vatandaş 26 Ekim 2019 11:46

    Herzaman hep aynı kafa. Ne gereği var, masrafı çok, yatırım gereksiz vb gibi gibi...