E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKanal İstanbul için o firmayla temasa geçildi---

Kanal İstanbul için o firmayla temasa geçildi

Kanal İstanbul için o firmayla temasa geçildi
03 Temmuz 2021 - 17:13 borsagundem.com

Süveyş Kanalı'nı ve diğer kanalları yapan dünyanın en büyük altyapı firmalarıyla görüşmelerinin devam ettiğini belirten Bakan Adil Karaismailoğlu, Kanal İstanbul'un 12 yıl içerisinde kendisini finanse edeceğini söyledi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı öncülüğünde Tersane İstanbul'da hibrit olarak düzenlenen Türkiye Denizcilik Zirvesi, sona erdi.

Zirvenin kapanış oturumunda konuşan Karaismailoğlu, Tersane İstanbul projesine ilişkin bilgiler vererek, "Tersane İstanbul önümüzdeki yıl sonu itibarıyla etap etap hizmete girecek. Bittiği zaman müzeleri, tiyatro ve sinema salonları, sosyal alanlarıyla burası İstanbul'a, Beyoğlu'na, Kasımpaşa'ya çok kıymet verecek değerli bir alan." diye konuştu.

Karaismailoğlu, tersane vasfı taşıması ve denizle bağlantısı nedeniyle zirveyi düzenlemek için burayı tercih ettiklerini kaydederek, katılımcılardan çok olumlu tepki aldıklarını, burasının bittiğinde çok daha kıymetli bir yer olacağını anlattı.

Tersane İstanbul'un bulunduğu bölgeyi Bakanlık olarak Türkiye'nin sosyal yaşantısına ve ekonomisine kazandırdıklarını dile getiren Karaismailoğlu, "Ülkemize değer katacak vizyon projelerini, gelip burada tartışmak bizim için de çok önemli." diye konuştu.

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın yıl dönümü olan 1 Temmuz'da zirvenin başladığını anımsatan Karaismailoğlu, zirve boyunca sektörün önde gelen akademisyenlerinin, temsilcilerin, iş adamlarının ve bürokratların hep birlikte yaptıkları işi değerlendirdiğini söyledi.

Karaismailoğlu, "Zirve, Türkiye'nin denizcilik vizyonuna değer katacak. Fikirleri, görüşleri hepsini aldık, kaydettik. Onlar bize bir ödev, ders olarak önümüzde duracak. Önümüzdeki projelerimize mutlaka katkısı olacak. Tabii bunlarla bitmiyor. Ekim ayının başında 7. Ulaştırma Şurası'nı yapıyoruz. Orada ulaşımın tüm metotlarını uluslararası bir şurada tartışıp konuşacağız. Oraya da çok sıkı bir şekilde hazırlanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Denizcilik Zirvesi'nin de bundan sonra geleneksel hale geleceğini dile getiren Karaismailoğlu, bu tür organizasyonlarla bilim adamları, uzmanlar, üniversiteler ve tüm paydaşlarla Türkiye'nin önünü açacak projeleri hep beraber tartışıp ortak akılla bu işleri yöneteceklerini bildirdi.

"Türkiye'nin dünya deniz ticaretinde söz sahibi olması gerekiyor"
Bakan Karaismailoğlu, Türkiye'nin ulaşımın tüm türlerine yönelik ciddi çalışmalar yaptığını ve projeler gerçekleştirdiğini belirterek, 19 yıldır ulaşımda çok sayıda mega projenin hayata geçirildiğini söyledi.

İlk etapta kara yolu yatırımlarına çok büyük ağırlık verildiğini, eksikliklerin tamamlandığını dile getiren Karaismailoğlu, sonrasında havalimanları yatırımları sayesinde hava yolunun halkın yolu olduğunu vurguladı.

Karaismailoğlu, raylı sistemlerde önemli bir atılım yapıldığını ve bu yatırımları artırarak sürdüreceklerini kaydederek, bunların hepsini entegre ederken denizciliği de unutmamak gerektiğini anlattı.

Deniz ulaşımının ticaretteki önemine değinen Karaismailoğlu, Türkiye'nin bulunduğu merkezi konumu göz önüne alıp Kanal İstanbul'u hayata geçireceklerini anlattı.

Karaismailoğlu, şu anda dünyada deniz yoluyla taşınan yük miktarının 12 milyar ton olduğunu kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun 1,7 milyar tonu Karadeniz'de dolaşıyor. Ama 2030'da bunun iki katına çıkması, dünyada 25 milyar tona, Karadeniz'de ve Karadeniz havzasında 3,5 milyar tona çıkması bekleniyor. Burada bugün bile şu an yaşadığımız çok ciddi sıkıntılar var. 2030'a hazırlıklı olmamız gerekiyor. Karadeniz'deki 3,5 milyar tonluk ticaret hareketine mutlaka İstanbul'dan yön vermemiz gerekiyor. 25 milyar tona ulaşacak dünya ticaret hareketliliğinde Türkiye'nin ve İstanbul'un söz sahibi olması gerekiyor. Onun için ciddi projelerle hazırlıklı olmamız gerekiyor."

Dünya ticaretinin yüzde 90'ının deniz yoluyla yapıldığını anımsatan Karaismailoğlu, İstanbul Boğazı'nda oluşacak yoğunluğa Kanal İstanbul ile hazır olmaları gerektiğini vurguladı.

Boğazdan geçen gemi sayısı azalsa da taşınan yükün arttığını ve yapılan projeksiyonların gelecekte gemi sayılarının da artacağını gösterdiğini anlatan Karaismailoğlu, yoğunluk nedeniyle boğazda yapılmak istenen kültürel ve sportif etkinliklere de izin veremediklerini söyledi.

"Sazlıdere'den kaybolacak suyun çok daha fazlasını İstanbul'a kazandıracağız"
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Kanal İstanbul'un 45 kilometre uzunluğa sahip olacağını belirterek, "Şu anda yüzde 78'i doğal bir kanal. Diğer kalan yüzde 22'lik kısımda da ciddi bir toprak hareketi olacak." dedi.

Buradaki su kaynaklarının korunmasına ilişkin yaptıkları bilimsel çalışmaları anlatan Karaismailoğlu, "Su kaynaklarıyla ilgili yaklaşık 30 sektörde 200'den fazla bilim adamıyla çalışmalar, fizibiliteler ve etütler yapıldı. Bu çalışmalar ve raporlar sonucunda biz bunları konuşuyoruz. Bu güzergah o çalışmalar sonunda tespit edildi. İşin uzmanları, bilim adamları çalıştı." diye konuştu.

Yapacakları üç yeni barajla Sazlıdere'den kaybedilecek su rezervinin çok daha fazlasını İstanbul'a kazandıracaklarını vurgulayan Karaismailoğlu, herhangi bir su eksikliği yaşanmayacağını anlattı.

Karaismailoğlu, Kanal İstanbul'un depremi tetikleyeceğine ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine, şu cevabı verdi:

"Kanalın derinliği 20,75 metre. Hemen yakınımızda Vezneciler metro istasyonu var 60 metre derinlikte. Bağcılar'da da metro istasyonu var o da yaklaşık 60 metre derinlikte. O zaman metrolar da yapılmasaydı. Yani binlerce metre aşağıdaki bir hareket ile Kanal İstanbul arasında bağlantı kurulması abesle iştigal. Zaten işin uzmanları, bilim adamları bunun depreme hiçbir etkisi olmayacağına dair noktayı koydu."

Karaismailoğlu, Kanal İstanbul'un, savunma alanında ve Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne ilişkin bir sıkıntı oluşturmayacağını söyledi.

"Kanal İstanbul'un 12 yılda kendisini finanse edeceğini düşünüyoruz"
Bakan Karaismailoğlu, Kanal İstanbul'un ne zaman biteceğine değinerek, "Bu yıl başlayıp 6 yıl içerisinde, bir yıl hazırlık 5 yıl da imalat olarak bitirmeyi hedefliyoruz." ifadesini kullandı.

Kanal İstanbul'un finansmanına ve bu projeyle hangi ülkelerin ilgilendiğine ilişkin soru üzerine Karaismailoğlu, şu açıklamalarda bulundu:

"Buradaki 15 milyar dolar olarak söylediğimiz finansın genel bütçeye yük olmaması için alternatif gelir getirici işlerin planlamasını da bir taraftan yapıyoruz. Burada önemli ölçüde gemi geçişlerinden ciddi bir gelir sağlanacak. Başlıca ana gelir kalemi bu olacak zaten. Bunun dışında burada, özellikle Karadeniz kıyısında, çok önemli liman yatırımları olacak. Kanal İstanbul yatırımından sonra çok ciddi bir şekilde yine burada bir liman imalatçısı olacak. Yine buna alternatif Karadeniz'de yapacağımız limanlardan da ciddi gelir kaynakları gelecek. Ayrıca Kanal İstanbul rezerv alanı içerisinde yapacağımız gelir getirecek işler, yat limanları... Kendi ekosistemini üretecek bir Kanal İstanbul üretmeye çalışıyoruz. Buradaki gelir getirici işlerle birlikte hem kendi yapım finansmanını karşılayacak hem de daha sonra ülkemize gelir getirici çok önemli bir yatırım olacak.

Dünya üzerindeki böyle büyük projede büyük bütün altyapı firmaları olmak istiyor. Onlar da bizlerle gelip proje hakkında bilgi alıp yine finans ve yapım çalışmalarına hazırlanıyorlar. Süveyş Kanalı'nı ve diğer kanalları yapan dünyanın en büyük altyapı firmalarıyla görüşmelerimiz devam ediyor."

Karaismailoğlu, Kanal İstanbul'un 12 yıl içerisinde kendisini finanse edeceğini kaydederek, "Burada ciddi bir toprak hareketi olacak, dediğim gibi. Ama toprak hareketi İstanbul Havalimanı'ndan daha fazla değil." diyerek sözlerini noktaladı.

Akşener: Kanal İstanbul'un Türkiye'ye hiçbir faydası yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kanal İstanbul açıklaması

Kanal İstanbul'un hatıra parası

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (24)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Murad Muradow10 Ekim 2021 02:29

    Kanala karşı çıkanlar kanalın yapılmasına karşı çıkmıyor aslında. Amaçları gereksiz ve rant kamuoyu oluşturup milletin zihin altına girerek hükümeti yıpratmak. Zira nükleer kuyu yerli araba uçak vs. nın üzerine birde kanal yapılırsa biliyorlar ki muhalefet bile yapamayacaklar. Sıkıntıları bu bunların.

  • Laf 09 Ekim 2021 15:54

    Yaptığınız diğer projeler ortada ne finans etmesinden bahsediyorsunuz yandaş müteahhitleri zengin ettiniz sizin tek derdiniz yandaşlar milleti zerre düşünmüyorsunuz ekonominin durumu ortada

  • Bahri küçük04 Temmuz 2021 19:43

    Kanal İstanbula bu gün hayır yaptırmayız diyenler şehir hastaneleri içinde aynı sözleri sarf etmiştiler Reis bu zamana kadar Türkiye'nin zararına olan hiçbir işin içinde olmadı bu işler akşamdan sabaha kadar kafayı çekip öğleye kadar yatanların işi değildir han hamam yapmak akıl ister Bilgi beceri beceri ister.rabbim sizede insaf versin

  • BİR DOST04 Temmuz 2021 19:21

    Bütün angusus'lar bu projeye karşıysa hiç tereddüte gerek yok bu projenin sonuna kadar arkasındayız. 

  • yunus04 Temmuz 2021 12:24

    Kanal süper olacak,,yapılması şart.,,muhalefet zaten neye evet diyor ki,,herşeye hayır diyorlar.,,boğaz köprüsüne bile hayır demişlerdi,,onların işi gücü resim yapmak,müzik dinlemek,heykel dikmek,,Türkiyeye bir eser kazandırma derdinde değiller,,,bardağın boş tarafından manzaraya bakıyorlar.

  • fafa04 Temmuz 2021 15:21

    Galiba sen de arsa topladın?Şahıslar zengin olacak,işsiz üniversite mezununa iş yok.

  • kadir04 Temmuz 2021 11:14

    Yarın bunun hesabını tek başına vermek zorunda kalıncada bu ucube  yıkıcı projeyi savunabilecekmisin acaba çunki kimse kalmıyacak ve fatura size çıkacak. Göreceğiz

  • Zafer10 Ekim 2021 09:05

    Ağlama korkak

  • reserpin04 Temmuz 2021 11:10

    Bunun kolay bir yolu var. Acil kanal için referandum yapsınlar. Halka sorsunlar. Halktan bu kadar niye korkuyorlar ?

  • fafa04 Temmuz 2021 15:23

    Reis inat etti bir kere,referandum ne demek?

  • Tekno papaz04 Temmuz 2021 14:31

    halktan istedikleri cevabı alacaklarını bilseler, halka sorarlar. 

  • Şener04 Temmuz 2021 07:00

    Atma ziya

  • mustafa temiz03 Temmuz 2021 21:59

    12 yilda kendini nasil amorti edecek onuda yazsaydi borsa gundem yolu daha uzun olacak istanbul bogazina gore gemi firmalari enayimi neden tercih etsin yeni kanali arti gemi gecisi istanbul bogazindan cok ucuz ucuzu varsa neden pahalisindan gitsin enayimi gemi sirketleri 

  • ...03 Temmuz 2021 20:38

    Süveyş kanalı Panama kanalı her yıl milyarlarca dolar para basıyor. İçimizdeki panamalılar siyaset yaptığını zannederek kanal İstanbul'a karşı çıkıyor. Bunlar devlet düşmanıdır. Herşey çok güzel olacak diyerek arıtma tesisi için temel atmama töreni düzenlenleyen İmamoğlu sonunda marmarayı musilaja teslim etti. Sokaklar çöp olmadı ama bir yerden pisliğiniz mutlaka kendini gösteriyor. Şimdi aynı kafa kanal İstanbul'a karşı çıkıyor.

  • fafa04 Temmuz 2021 15:25

    Süveş Kanalından ve Panama Kanalından başka geçiş yolu bizde Boğaz var.

  • Saıt03 Temmuz 2021 21:55

    Demişsin ki panama milyarlar basıyor içimizdeki panamalılar karsı cıkıyor. Milyar basan panamalılar niye karsı cıksın. Marmaradaki Musilaj birkac yılda mı olustu. Kimyasal pisliği üretenler niye kendi pisliklerini temizleniyor bizim üzerimize yıkıyor.

  • Murat03 Temmuz 2021 19:01

    Anlaşılan ihaleye girecek firma yok, bu iş çok uzadı, artık yapılacağına inanamıyorum.

  • Vatandaş03 Temmuz 2021 18:48

    Kanal haberleriyle borsada yatırımcıları batırdınız. Amaç vatandaşı soymaksa çok iyi başardınız.

  • kücük yatirimci03 Temmuz 2021 18:30

    ülkenin gelecegini satarsiniz kanal istanbulu yaparlarsa yazik günah

  • selim03 Temmuz 2021 17:41

    ÜLKEYİ SATMAYA DEVAM.

  • Bika03 Temmuz 2021 17:28

    Kanalın 12 yılda kendini finanse edecek hesabında yanlışlık olmasın! 120 yılda bile zor finanse eder, ortada sıfır hatası var gibi. 15 milyar dolar maliyeti olacağı iddia edilen kanal 60 milyar dolara çıkarsa arkasında kervan yolda düzülür denilmesin.

  • Şağban Uğur korkmaz04 Temmuz 2021 17:13

    Bende özelleştirme mağduruyum petrol ofisini 2000 de 3.5 milyar dolar verene değil 1 milyar 170 milyon veren aydın doğana verdiler o zaman bütün petrol kazanlarını yakıt doldurdular yakıtın yüzde yirmisini satıp parayı ödedi ben bunu ödeyemem diyordu merhum başbakan baş bakan yardımcısı Mesut Yılmaz'ın teşvikleriyle oldu şimdu petrol ofisi İngilizlere 5 milyar dolara satılmış satılaydıda 5 milyar dolara yabancılara satıldı devletin kasasına 3.5 milyar daha girerdi diyeceğim yapılan hiçbir hizmeti gavur sırtına alıp gitmiyor bir sürü metro yapıldı. Bir sürü köprü ve otoyollar İstanbul havalanı yapıldı kime zararı var insanlar bunları kullanırken rahatladımı rahatladı insan için yapılan hiçbir hizmetin zararı yok faydası var kanal İstanbul içinde Yarın diyecekler ki Allah yaptıranlar dan razı olsun çünkü yapılan hizmetler insanoğlu içindir. Gelecekte belki de küçük bile gelecek her şey bizim için unutmayalım.

  • fafa04 Temmuz 2021 15:27

    Kim,devlet düşünseydi,ülkenin mal varlığını satmazdı.Elimizde hiçbir şey kalmadı.

  • Klm03 Temmuz 2021 20:39

    Devlet senin gibi çapsız düşünmez merak etme