E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriKamu bankalarına ait sigorta şirketleri TVF'ye devrediliyor---

Kamu bankalarına ait sigorta şirketleri TVF'ye devrediliyor

Kamu bankalarına ait sigorta şirketleri TVF'ye devrediliyor
13 Aralık 2019 - 20:47 borsagundem.com

Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank'ın sahip olduğu sigorta ve bireysel emeklilik şirketleri Türkiye Varlık Fonu'na devrediliyor. Sürecin, 2020'nin ilk çeyreğinde tamamlanması planlanıyor

BORSAGUNDEM.COM

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından duyurulan Yeni Ekonomi Programı (YEP) kapsamında, kamu bankalarına ait sigorta ve bireysel emeklilik şirketlerinin Türkiye Varlık Fonu'nda (TVF) tek çatı altında toplanması için harekete geçildi.

YEP çerçevesinde, sigortacılık ve bireysel emeklilik sektöründe planlanan reformlara yönelik geçtiğimiz aylarda Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Türk Reasürans AŞ'nin kurulmasının ardından, Halkbank, Ziraat Bankası ve Vakıfbank'ın sahip olduğu sigorta ve bireysel emeklilik şirketleri, TVF tarafından kurulacak bir şirkete devredilecek.

Hisse devrinin ardından Ziraat Sigorta, Güneş Sigorta ve Halk Sigorta birleşme işlemlerine başlayacak. Bireysel emeklilik grubunda ise; Ziraat Emeklilik, Halk Emeklilik ve Vakıf Emeklilik birleşmeye yönelik adımlar atacak.

2020'NİN İLK ÇEYREĞİNDE TAMAMLANACAK

Sigorta ve emeklilik sektörünü yakından ilgilendiren sürecin, 2020 yılının ilk çeyreğinde tamamlanması bekleniyor.

Varlık Fonu tarafından yapılan açıklamada, kamu bankalarının kontrolünde bulunan sigorta ve bireysel emeklilik şirketlerinin faaliyetlerini tek bir çatı altında sürdürmesininölçek ekonomisinin oluşturulmasına ve bankacılık dışı finansal sektör büyüklüğünün dünya ortalamasına ulaşmasına katkı sağlamasının hedeflendiği kaydedildi.

"BU PROJEYİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ"

TVF'nin açıklamasında ayrıca "Türkiye sigorta sektörünün bağımsız ve dinamik bir yapıya kavuşturulacağına, doğru yapısal adımlar atıldığında küresel rekabet gücünün artacağına inanıyoruz. Bu projeyi, yol haritamızda belirtilen Türkiye’nin stratejik yatırımlarına sermaye sağlama ve finansal piyasalarda iyileşme ve derinleşmeyi destekleme misyonlarımız doğrultusunda değerlendiriyor ve çok önemsiyoruz"  ifadelerine yer verildi.

TÜRKİYE, 2018 İTİBARİYLE YILLIK KİŞİ BAŞI PRİM ÜRETİMİNDE 65. SIRADA

Varlık Fonu'nun paylaştığı verilere göre, gayrisafi yurtiçi hasıla büyüklüğünde dünyada 19. sırada yer alan Türkiye, prim üretiminde ise 39. ülke konumunda bulunuyor. Dünyada 2018 yılında kişi başına düşen yıllık ortalama sigorta prim üretimi 682 dolar seviyesindeyken, gelişmiş pazarlarda bu değer 3.737 dolar, Türkiye’de ise 127 dolar düzeyinde. Kişi başına düşen yıllık doğrudan prim üretimi oranında ise Türkiye, 2018 yılı itibarıyla ilk 88 ülke içinde 65’inci sırada yer alıyor. Toplam prim üretiminde Türkiye’de hayat grubunun payı yıllar itibarıyla ortalama yüzde 13 seviyesindeyken; bu oran dünya genelinde ise yüzde 54.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cahillik14 Aralık 2019 12:20

    Varlık fonun gavurun şirketimi..o da devletimizin şirketi..

  • Uyumsuz14 Aralık 2019 10:33

    TES fonu (eski adı ile BES) ve kıdem tazminatı fonu için mi yapılıyor acaba. Malum hem TES zorunlu hale getirilmek isteniyor hem de kıdem tazminatı için bir fon kurulup çalışanların tazminatları ile zorunlu TES de birikecek para o fona aktarılmak isteniyordu. Bu birleşmeler bunun ilk aşaması gibi böylece bu paralar o fon da toplanacak fonun kontrolü de TVF de pardon sayın Cumhurbaşkanın da olacak.

  • stratejist14 Aralık 2019 02:42

    ne oldu da güneş  sigorta bilançosu son altı ayda birden zarardan kara geçti. ziraat sigorta halka açık olmadığı için vede halk sigorta sermaye olarak küçük olduğu için onlara yorum yapamıyoruz hatırlayın bir hafta önce vakıf bank hazineye devir oldu neden büyük bir ihtimalle içi boşaltılmış  aynısı bu sigorta şirketleri içinde geçerli  bilanço makyajıyle şirket değerli hala geldi bana hiç inandırıcı gelmiyor niye  VARLIK fonuna devir oluyor demek ki mali yapıları bozuk

  • analist14 Aralık 2019 00:17

    kanımca bu şirketleri alladılar pulladılar bilançoları birden artı yazmaya başladı ve varlık fonuna devrediyorlar kısaca ilerde bu şirketi satarlar nasılsa katarlılar var

  • Malkoçoğlu14 Aralık 2019 02:20

    Bütün dükkan ve mağaza isimleri hayranlıkla İngilizce yazılıp asılmakta olan bir ülkede Katar kelimesi tabiki sıkıntı yaratacaktır. Her şeyi Avrupalılar yapar bizden adam olmaz mantığı ile yetiştirilmiş ve hayatı dışa bağımlılıkla geçmiş bir nesilin bu tür ani tepkileri olacaktır. Dışa bağımlılıkla dışarının parasını yatırıma kullanmak farklı şeylerdir. Karşılıklı menfaatlere göre oturulur konuşulur, telekomu özelleştirirken savaş ve olağanüstü koşullarda kontrol bende arkadaş maddesi koydurabildiysen hem parasını kullanırsın anlaşma süresince hemde süre bitince mal yine senin olur. Bunu yapan ülke sadece biz değiliz. Katar bizi sömüren bir ülke değil, PSG de arap futbolcuları mı oynatıyor Katar? Karşılıklı menfaat üzerine bir ilişki. 

  • Volkan14 Aralık 2019 00:13

    Güzel bir uygulama. Sigorta işinde verimlilik, ölçek büyüklüğü ve risk kontrolü çok önemli. Yani benzetmek gerekirse ayrı ayrı güvenlik şirketi yerine tek bir şirket olunca orada düzen daha kolay ve ucuz sağlanır. Yerli reasürans şirketi de kurulabilir, Diğer özel şirketlerin yurt dışına sattığı küçük riskler yurt içinden sağlanır ve gereksiz para gitmez. Öte yandan büyük ve toplu riskler için yurt dışı gerekir. Bu arada tavsiye olarak İŞ Bank iştiraki Milli Reasürans A.Ş. da satın alınabilir hem de ISCTR ye para girmiş olur.

  • Selahattin Ölmez13 Aralık 2019 23:15

    İYİ OLABİLİR DEVLETİN ELİNDEKİ DAĞINIK ŞİRKETLER VE SERMAYELERİ DAHA GÜÇLENİR FAKAT BENİM ENDİŞEM İÇLERİ BOŞALTILIP BAŞKA AMAÇLI KULLANILIR İSE SONUÇ KORKUNÇ OLUR.ARTIK RTE  ŞU İNANDINDAN VAZGEÇİP DIŞARIDAN ARTIK KİMSEYİ ÜLKEMİZE GETİRMESİN.ZATEN DURUMUMUZ KÖTÜ.AFGAN, IRAK, İRAN, SURİYE YEMEN LÜBNAN VS.VS.YOKSA SONUNU KENDİ KENDİNE GETİRECEK.MİLLETİ BIKTIRDI.

  • Yusuf13 Aralık 2019 22:39

    Varlık fonuna giren hisselerin hepsi hapı yuttu.aselsan 47 tl den 19 a thy 20 tl den 13 e düşmüş.inşaallah ülkem için iyi olur.

  • HÜLYA ÇİFTCİ13 Aralık 2019 23:16

    ÜLKEMİZİN ÇIKARI İÇİN İYİ OLURDA İÇİ BOŞALTILIRSA ŞİRKETLERİN BORSAYA YATIRIM YAPANLARA YAZIK OLUR.

  • Kaçan Grup13 Aralık 2019 22:18

    proje çokomelli

  • pompacı13 Aralık 2019 22:05

    vayyyy pazartsi halk sigorta ve güneş sigorta uçarrrrr

  • Okie Dokie13 Aralık 2019 22:47

    Tabi tabi uçar. Pazartesi görürsün uçan kaçanı :)

  • bize de geçmiş olsun 13 Aralık 2019 22:03

    şimdiden afiyet olsun