E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaHisse Öneri ListesiKamu bankaları olumlu ayrışıyor---

Kamu bankaları olumlu ayrışıyor

Kamu bankaları olumlu ayrışıyor
30 Eylül 2021 - 12:25 borsagundem.com

Yapı Kredi Yatırım, bankalarda  "al" tavsiyesini korudu

Yapı Kredi Yatırım, Garanti Bankası, Akbank ve İş Bankası için "al" tavsiyesini korudu.

Yapı Kredi Yatırım'ın konu ile ilgili raporunda şu değerlendirme yapıldı:

"Bankacılık Sektörü Ağustos - 2021 Sonuçları:

İyileşen marjlar sayesinde karlılıkta güçlü artış

Bankacılık sektörünün Ağustos net kârı 8.3 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu rakam aylık %29 artış gösterirken yıllık olarak ise %108 artış gösterdi. Temmuz/Ağustos net kar ortalamasını 2Ç21 ortalaması ile karşılaştırdığımızda ise %26’lık bir iyileşme mevcut. Ağustos ayı özkaynak karlılığı %15.2 seviyesinde gerçekleşti (2021 ilk 8 ay: %11.7).

Kamu mevduat bankaları, yabancı mevduat bankaları ve katılım bankaları tüm banka grupları arasında aylık olarak daha olumlu ayrıştı. Kamu bankaları Ağustos’ta 1.5 milyar TL net kar elde etti (Temmuz: 245 milyon TL net kar, Haziran’da 2.6 milyar TL net kar, Nisan ve Mayıs’ta zarar). Kamu bankalarının karlılıklarındaki toparlanmada iyileşem marjlar ve azalan karşılık giderleri etkili oldu.

Sektörün aylık karlılık artışında güçlü gelişen net faiz gelirleri ve komisyon gelirleri etkili oldu. Ayrıca ticari/kur/swap giderleri ve toplam karşılık giderleri de aylık olarak düşüş gösterdi.

Sektörün net faiz marjı aylık 29 baz puan artış gösterdi. Bu artışta TL kredi-mevduat makasında 22 baz puan iyileşme etkili oldu. 

Komisyonlar geçen senenin düşük baz etkisi sayesinde yıllık %45 artarken, faaliyet giderleri ise yıllık %21 artışgösterdi. 

Sektörün takipteki kredi oranı %3.7 ile önceki aya göre 4 baz puan düşüş gösterdi. Takipteki krediler karşılık oranı %78 seviyesinde gerçekleşti (Aralık: %75). Brüt risk maliyeti Ağustos’ta 120 baz puan seviyesinde gerçekleşti (Temmuz: 140 baz puan).

Sektörün sermaye yeterlilik ve çekirdek sermaye oranları ise sırasıyla %17.3 ve %13.3 seviyelerinde gerçekleşti.

Sonuçları banka hisseleri için sınırlı olumlu olarak değerlendiriyoruz. Karlılıktaki güçlü gelişime rağmen son dönemde 10 yıllık tahvil faizlerindeki ve CDS’teki artışın banka hisseleri için kısa vadede baskı yaratma ihtimali olduğunu da değerlendiriyoruz. 12 aylık vade için Garanti, Akbank ve İşbankası için AL tavsiyemizi koruyoruz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Gandalf30 Eylül 2021 19:34

    Daha neler kamu bankası mı.Dipte gezen halkbank mı insanların halen zararda olduğu 5 yıldır toparlanmaya bekleyen kamu bankaları.Siz alın YKB, garanti, iş yatırım alın bu kağıtları siz bu hale getirdiniz

  • Volkan30 Eylül 2021 13:35

    Kamu bankalarında tekrar sermaye artışı olabilir. Aktifler ve krediler artıyor sermaye o kadar artmıyor gibi.

  • Hesapsız30 Eylül 2021 13:23

    Rüya mı gördünüz bankalar  ve kamusu tarihinde olmadığı kadar dipte ve yükseliş falan geldiği de yok.