E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisKamu bankaları çok fena çarpıldı---

Kamu bankaları çok fena çarpıldı

Kamu bankaları çok fena çarpıldı
22 Ekim 2014 - 06:43 borsagundem.com

Borsagundem.com’dan yılın haberciliği... İşte Cumhuriyet tarihinin en büyük dolandırıcılık dosyasındaki şok ifadeler, müthiş suçlamalar…

BORSAGUNDEM.COM ARAŞTIRMA SERVİSİ-ÖZEL DOSYA

Borsagundem.com Cumhuriyet tarihinin en büyük dolandırıcılık dosyasını açtı…
Tarihi dosyada göreceksiniz;
 *Tüyü bitmemiş yetimin hakkını nasıl yemişler?
 *Sahte faturalarla İSO 500’e giren firmalar…
*Halka açık şirketler satın alınarak dolandırıcılığa alet olmuş şirketlerin halka açılma girişimi…
*Ve bu şirketleri borsaya taşımak isteyen isimler…

OTORİTELER OKUSUN, ADALET YERİNİ BULSUN

Diyoruz ki, SPK Başkanı, Borsa İstanbul Başkanı, Merkez Bankası Başkanı, BDDK Başkanı, TMSF Başkanı,  bu kurumlardaki uzmanlar ve tüm finans kurumlarının yöneticileri bu haberi mutlaka okumalı. Devleşen Türk ekonomisinin önündeki bu engele, kirliliğe tüm otoriteler şahit olmalı.
Çünkü; yargıya intikal eden bu dolandırıcılık suçlaması, hem mağdur olan kamu kurumlarında yaşanan sıkıntılar, hem leasing sektöründeki açıklar, hem de batık şirketlerin halka arzı konusunda önemli ayrıntıları gün yüzüne çıkarıyor.    
Tarihi dolandırıcılık olayını Borsagundem.com 16 Aralık 2013’te “Genpower’ın en büyük bayilerinden Kırcı Grup iflas erteleme başvurusu yaptı” şeklindeki haberle ortaya çıkardı. Haberimizden bir gün sonra yani 17 Aralık 2013 tarihinde Vakıf Finansal Kiralama KAP’a şu açıklamayı yaptı: “Kiracılarımızdan Kırcı Elektroteknik San. Ve Tic. LTD. ŞTİ'nden olan alacağımızın vadesinde tahsil edilememesi üzerine kanuni takip işlemleri başlatılmış, finansal kiralamaya konu menkullerin bulunamaması nedeniyle de firma ve diğer ilgili firma ve şahıslar hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur.''
Borsagundem.com bu haberi yayınlamasaydı sahte fatura ile jeneratör satışı işlemleri bir süre daha devam edecekti. Borsagundem.com’un haberi üzerine harekete geçen leasing şirketleri ellerindeki faturalara ait jeneratörlerin ortada olmadığını anlayınca savcılığa koşarak suç duyurusunda bulundu.   
Bu gelişmelerin ardından Kırcı Grup, 650 milyon TL’lik borçla iflas erteleme başvurusu yaptı. Genpower’ın Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Uslu ve Kırcı Jeneratör’ün sahipleri Kirkor Mert İsrailyan, Yılmaz Ergün Dursun ile ticaret sicilinde şirketin sahibi olarak görünen Kenan Onak hakkında nitelikli dolandırıcılık ve resmi evrakta sahtecilik suçlaması yapıldı. Savcılar ivedilikle harekete geçerek konuyu yargıya taşıdı ve isimler hakkında yurt dışı yasağı konulmasına karar verildi. Ancak Genpower ve Kırcı Grup olayının diğer ayağı ise borsa ve borsacılarla olan ilişkileri. Bu olaylar ortaya çıkmadan önce Genpower halka açık Latek Holding’i  satın alarak birleşme yoluyla halka açılmaya çalışıyordu. Sermaye Piyasası Kurulu’nun aldığı tarihe geçecek karar sonucunda halka arz gerçekleşmedi.  Genpower patronları halen halka açılma konusundaki ısrarlarını sürdürüyor. Kırcı Grup ise  Selçuk Gıda’yı ele geçirerek halka açılma planları yapıyordu.
Yaklaşık 1 milyar 500 milyon dolarlık bir operasyon planlanıyordu ki, bu senaryoyu hazırlayanlar arasında TOBB Üniversitesi’nde Öğretim Üyesi olarak görev yapan ve çok sayıda halka açık şirkette yönetim kurulu üyesi olan bir profesör de vardı.
Beymen’den bir yıl içerisinde yapılan 12 milyon liralık takım elbise alışverişi olayın büyüklüğünü gösterecek önemli bir detay olarak gösteriliyor.
Yazı dizisinin devamında okuyacağınız ilişkiler, ifadeler ve suçlama detayları, tablonun daha net olarak ortaya çıkmasını sağlayacak.  

1 MİLYAR LİRALIK HACİZ İŞLEMİ BAŞLATILIYOR

İşte Cumhuriyet tarihinin en büyük dolandırıcılık dosyası olarak hazırladığımız yazı dizisinin ilk bölümü;
3 katılım bankası ve 13 leasing şirketi ki bunların içerisinde de kamuya ait leasing şirketleri en büyük paya sahip olmak üzere 1 milyar liraya yakın alacaklarını tahsil edebilmek için öncelikle haciz işlemleri başlatıyor. Ancak kiralamaya konu olan malları bulamayınca savcılığa üst üste nitelikli dolandırıcılık ve resmi evrakta sahtecilik suçlaması yapıyorlar.
İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na sunulan dilekçede şu suçlamalara yer veriliyor:
“Mevcut olmayan mallar için sahte fatura tanzim eden veya bir malı birden çok finansal kiralama şirketine satmak üzere haksız menfaat sağlayan yine teslim almadığı malları teslim almış gibi belge düzenleyerek evrakta sahtekarlık yaparak müşteki şirketimizden mal bedeli tahsil etmek suretiyle dolandıran şüphelilerin eylemlerine uyan fiiller sebebi ile T.C.K 158, 157, 204, 210. ve ilgili sevk maddeleri gereği haklarında kamu davası açılması; C.M.K 12. Ve 100. Maddeleri kapsamında şüphelilerin mal varlıklarına el konulması, hapis ve para cezasıyla tecziyelerine karar verilmesi talebidir.”
Suç duyurusu metninde 1. Şüpheli Kırcı Elektroteknik Sanayi ve Ticaret LTD. ŞTİ. yetkilisi Kenan Onak. 2. şüpheli ise  Genpower Jeneratör Sanayi ve Ticaret LTD. ŞTİ. yetkilisi Müjdat Uslu. Suç duyurusunda bulunan Vakıf Leasing 650 adet jeneratörün finansal kiralama yoluyla satıldığını belirtiyor. 1 numaralı şüpheli kiralama sözleşmesini hem şirket yetkilisi olarak hem de kefil olarak imzalıyor. 2 numaralı şüpheli ise sözleşmelere konu olan 565 adet jeneratörün satıcısı.
Mallarını kurtarma peşine düşen Vakıf Leasing icra takibinde ilginç bir detaya ulaşıyor. Şirketin bilançolarında alacaklı görünen 600’ü aşkın firmaya İİK 89/1 haciz ihbarnamesi tebliğ etmiş olsa da 3. Şahıslar bugüne kadar söz konusu kişilerle ilişkilerini olmadığını beyan ediyor.
Bunun üzerine fiili haciz için kiracı ve kefil firmalarının Kurtköy ve Avcılar’daki adreslerine giden leasing şirketi yetkilileri kendilerine ait olan ve kiralanmış gibi görünen 656 jeneratörün izine rastlayamıyor. Bu durum karşısında da satışların gerçek mallar üzerinden yapılmadığına kanaat getiriyor ve takibi kesiyor. Savcılığa sunulan suç duyurusu dilekçesinde hatta bu malların hiç üretilmediği, sahte fatura veya girdilerle işlem yapıldığı belirtiliyor. 2 nolu şüpheli yani Genpower’ın finansal kiralama sözleşmelerine konu jeneratörleri birden çok laesing şirketine sahte faturalarla satmış gibi gösterdiği, 1 numaralı şahıs yani Kırcı’nın ise teslim almadığı jeneratörler için teslim tesellüm zaptı imzalayarak teslim aldığı yönündeki eylemleri sebebiyle kamu kurumlarını zarara uğrattığı belirtiliyor.
15. Sulh Ceza Mahkemesi 2013/133 sorgu numarasıyla CMK 109 maddesi gereğince şüphelilerin adli kontrol altına alınmasına, şüphelilerin CMK 109/3-A maddesi uyarınca yurt dışı çıkışlarının yasaklanmasına karar veriyor.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da 2013/173442 numaralı soruşturma numarasıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube Müdürlüğü’ne bir dilekçe göndererek söz konusu şahısların yurt dışına çıkışlarını yasaklanmasını talep ediyor. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı aynı soruşturma numarasıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne bir dilekçe göndererek araştırma, delilerin tespiti ve toplanmasını talep ediyor. Tüm delillerin 24 saat içerisinde hakim onayına sunulmak üzere getirilmesi isteniyor.
İfadeler tamamlandıktan sonra Vakıf Leasing, Kirkor Mert İsrailyan ve Yılmaz Ergün Dursun’un Kırcı Elektroteknik yönetiminde fiilen söz sahibi olmaları sebebiyle ‘şüpheli’ sıfatıyla soruşturmaya dahil edilmesini talep ediyor.  
Savcılık, bankalar, finans kurumları, BDDK, TMSF ve Merkez Bankası başta olmak üzere tüm kurumlardan Kırcı Grup ve Genpower ile ilgili hesap hareketleri ve finansal bilgileri talep ediyor.

YARIN: Banka hesapları ve para transferleri

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (19)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ahmet corlu29 Temmuz 2016 23:45

    Bunlarin dahasi var parati sakliyacak insanlar var

  • zozooo09 Kasım 2014 05:33

    Kenat onat sirket sahibi gosterilen bi zavalli sirket sahibleri ergun yilmaz kirkor mertdir

  • GOLDAŞ ZEDE22 Ekim 2014 23:29

    B? O? R? S? A?

  • Albay22 Ekim 2014 20:59

    Asıl heyecan aksiyon korku entrika yalan dolan ihtiras hersey KERVANSARAY dizi filminde var. patronlar yıllardır prodüksoyununu yaptı. Sizlerde dizi dizi yayınlarsanız seyirci keyifle izleyecektir

  • golds 22 Ekim 2014 20:05

    oysaki çok umutlanmıştık

  • Kerim22 Ekim 2014 16:24

    GEN POWER, sahte faturalarla mal üretmiş gibi görünüp kamu leasing firmalarını dolandırdı, bir de UTANMADAN borsada birleşme yapmaya çalışıyorlar.BURASI MUZ CUMHURİYETİ BORSASI MI ?

  • Çevik22 Ekim 2014 15:54

    Turkiye tarihindeki en güzel manipulatif işlemler kervansarayda, bu kadar çeşitlliği ve senginliği başka şirkette bulmazsınız. Kervansarayı hikayelerseniz çok eğlenci ve heycanlı bir yazı dizisi olur

  • gokhn22 Ekim 2014 14:46

    borsa gündem emeklerniz icin cok tesekkürler sizi seviyoruz....

  • Batankadin22 Ekim 2014 14:26

    Kervn hisseleri ile ilgili flash haberlerinizi bekliyoruz efendim

  • zeki yıldırım22 Ekim 2014 14:16

    sevgili editörüm Allahaşkına şu rıza denen nitelikli da yazarmısınız.2011 de 1.6okrş aaldığım kağıt şimdi 34 krş.yani yüz liram 21 liraya düştü tam 3 semen de kaybodu.böyle yatırım olur mu?yetkililer ne işe yarıyor.

  • aha ha haaaa22 Ekim 2014 13:27

    ortalıkta bu kadar cok keriz varken cin olmayanlar bile adam çarpmaya devam edebilir.

  • ZİYA22 Ekim 2014 13:18

    GENPOWER için TÜRKİYE'nin ENRONU yazmıştınız doğru çıktı, BORSAGÜNDEM yetkililerini tebrik ediyorum.

  • cesaret22 Ekim 2014 13:17

    helal olsun size...bu tür haberleri yapmayı sürdürün lütfen

  • yatırımcı22 Ekim 2014 13:06

    soygunculuk artık işadamlığı oldu memlekette.bunlarda cari açığın düşmesini sağlamışlardır o yüzden kimse dokunmaz....

  • Kervansaray22 Ekim 2014 10:44

    Brde Şu KERVN dizsini yayın koysanız? Entrikalar ve manipulasyonlar serisiyle aşama aşama sahne sahne yatırımcıların nasıl soyulduğunu herkes görsün!

  • tv22 Ekim 2014 10:17

    korkarımki adamların yanına karkalıyor örnek ranlo ranlo ranlo ranlo bunların mallarına ne savcılar ne bddk nede tmsf gördügüm kadarıyla birşey yapamıyor ama adamlar yediklerinin içtiklerinin mal varlıkların hadi hesabıyok hep ikinci üçüncü şahıslar

  • Fatih22 Ekim 2014 09:50

    Genpower'ın bu gün itibarı ile bırsaya giriş macerası bitmiştir, Çevik kardeşlerin yatırımcılara son kazığı olacaktı, SPK yöneticileri erken uyandı ve tedbir aldı.

  • naci22 Ekim 2014 09:48

    mübareklerin ilşkisi varmı acaba?

  • Tecrübe22 Ekim 2014 08:45

    Ve koskoca eski bakanda bu firmalarıdan birisinde yk üyesiydi; biz ona inandık sağlam dedik hisse aldık ve battık ALLAH büyüktür.