E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKamu bankacılığına aykırı---

Kamu bankacılığına aykırı

Kamu bankacılığına aykırı
22 Aralık 2019 - 08:39 borsagundem.com

Prof. Dr. Çolak, şirket kurtarmayı kamu bankacılığı ilkeleriyle çalışmamanın göstergesi olarak nitelerken, Zekeriya Temizel görev zararlarının sosyal uygulamalar için yapılabileceğini vurguladı.

En son Ziraat Bankası’nın şirketlerinden Ziraat Girişim Sermayesi’nin Simit Sarayı’na ortak olma adımıyla yeniden alevlenen kamu bankalarının “görev zararı”yla ilgili tartışmalar devam ediyor.

Bütçe verilerine bakıldığında, yılın ilk 11 ayında Ziraat Bankası’nın görev zararı 3 milyar lira, Halk Bankası’nın 1.7 milyar lira. 2019 yılı dahil son 10 yıla bakıldığında ise bütçelenen toplam görev zararları, Ziraat Bankası için 15.4 milyar lira, Halk Bankası için 7.5 milyar liraya ulaştı.

GÖREV VERİLDİ Mİ?
Bu tartışmayı değerlendiren ve 2000’de Ziraat Bankası bilançosunun yarısının görev zararı olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Ömer Faruk Çolak, bankanın 2001 krizi öncesi SSK maaş ödemesi, çiftçiye destek kredileri, KİT zararları için borçlandığını hatırlattı. Çolak, şöyle devam etti: “Şimdi ise şirket kurtarmak, görev tanımı içinde yer alamayan inşaat gibi sektörlere kaynak aktarmak için borçlanıyor. Unutulmaması gereken bir olgu da artık şeker fabrikaları, tütün işletmeleri gibi KİT’ler yok, yani tarıma teşvik yok, SGK’ye desteği de yok. Ama banka görev zararı veriyor. Bu da bankanın bankacılık, özellikle de kamu bankacılığı ilkeleri ile çalışmadığını gösterir. Bu çalışma biçimi mevcut bankacılık düzenlemelerine de aykırı.” Eski Hazine müsteşarlarından Prof. Dr. Tevfik Altınok da bu görev zararlarının nereden kaynaklandığının ve bu görevlerin ekonomi yönetimi tarafından verilip verilmediğinin açıklanması gerektiğine dikkat çekti.

BATIK KREDİ ARTTI
Kamu bankalarının kaynak kullanımındaki bu tür sorunlar, finansal yapılarıyla ilgili de tartışma yaratıyor. Zira geçen yılın aynı dönemine kıyasla ilk 9 ayda, Ziraat Bankası’nın kârı yüzde 32, Halk Bankası’nın kârı yüzde 58 ve VakıfBank’ın kârı yüzde 51 düştü. Buna karşın, 2018 sonuna göre, takipteki alacakların (batık kredi) toplam kredileri oranı Ziraat Bankası’nda yüzde 2’den yüzde 2.3’e, Halkbank’ta yüzde 3.29’dan yüzde 4.6’ya ve Vakıfbank’ta yüzde 4.65’ten yüzde 5.23’e çıktı. Serhat Aligil / Cumhuriyet 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Nedim22 Aralık 2019 11:55

    Bay Zekeriya Temizel,  2001 den sonra kamu bankaları hep ve daima muazzam karlar elde etti.  Ülke ve bankaları batırmak. Şahsınıza ve arkadaşlarınıza özel bir durum olduğunuzu en iyi siz bilirsiniz.  2003  Tam bir batak teslim alan Ak parti olduğunu da aklı olan vicdanı olan herkes bilir!  Ama Amerikancı çakma  general hafter e  destek atan Cenabet Hödük Partsinde ne akıl ara ne vicdan ne de izan!

  • Özgür 22 Aralık 2019 12:59

    Nedim Bu yazın için direk suç duyurusunda bulunuyorum

  • Pala22 Aralık 2019 09:53

    Boşverin kimsenin umrunda değil. Zekeriya temizel ülke 2001 krizine girdiğinde maliye bakanı idi. Konuşacak en son kişi o

  • Türkoğlutürk 22 Aralık 2019 09:10

    Sağcılar bayılır yandaş zengin edelim.