E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKalkınma ajansları denetim mevzuatında güncelleme yapıldı---

Kalkınma ajansları denetim mevzuatında güncelleme yapıldı

Kalkınma ajansları denetim mevzuatında güncelleme yapıldı
17 Eylül 2022 - 11:01 borsagundem.com

Kalkınma ajanslarının mali yönetim yeterlik denetimi ve diğer denetim türlerine ilişkin standartlara dair usul ve esasları belirleyen mevzuat güncellendi.



Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın "Kalkınma Ajansları Denetim Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle, 3 Ağustos 2009 tarihli aynı isimli mevzuat yürürlükten kaldırılırken, ajansların mali yönetim yeterliliği ile denetimlerine ilişkin hükümler düzenlendi.

Düzenlemeye göre ajansların destekleri için kaynak kullanımı ve bu amaçla Bakanlık bütçesinden transfer ödeneğinin kullandırılması, ancak mali yönetim yeterliklerinin uygun bulunması durumunda gerçekleşebilecek.

Kriter seti oluşturulacak

Bakanlık, mali yönetim yeterlilik denetimlerinde kullanılmak üzere kriter seti oluşturacak. Denetimlerde kurumsal kapasite ve organizasyonel yapı, veri akış ve raporlama sistemi, iç kontrol ve risk değerlendirmesi yapabilme kapasitesi, sözleşme yapabilme ve ödeme süreçleri, bilgi teknolojileri kullanımı ve muhasebe sisteminin etkin kullanımı gibi kriterler esas alınacak.

Ajansın mali yönetim yeterliği, "Yeterlik Komisyonu"nun yaptığı puanlamayla belirlenecek. Denetim sonucunun başarılı olarak belirlendiği durumda, ajansın mali yönetim yeterliği Bakanlıkça yenilenecek.

İlgili ajans, denetim raporunda saptanan bulgular hakkında düzeltici önlemleri alarak ilerlemeler hakkında üçer aylık dönemler halinde bilgilendirmede bulunacak. Denetim raporunda tespit edilen bulguların gereği 1 yıl içinde yerine getirilecek.

Denetimi geçemeyenlerin kaynak kullanımı askıya alınacak

Denetim sonucunun beklenenin altında olarak belirlenmesi durumunda düzeltici işlemlerin yapılabilmesi için ajansa en fazla 6 ay süre verilecek. Denetim neticesinde başarısız bulunan ajansın kaynak kullanımı, bir sonraki denetimde başarılı bulunup mali yönetim yeterliğinin verilmesine kadar Bakanlık tarafından en geç 1 ay içinde askıya alınacak.

Kaynak kullanımı askıya alınan ajans, yeni bir taahhüt altına giremeyecek

Kaynak kullanımı askıya alınan ajans, herhangi bir proje ya da faaliyete ilişkin olarak ve hiçbir destek türü bakımından yeni bir taahhüt altına giremeyecek. Ajansın yeniden kaynak kullanabilmesi için 6 ay sonra yapılacak mali yönetim yeterlik denetiminde başarılı bulunması gerekecek.

Düzeltici önlemlerini alarak bulguların gereğini yerine getirmiş olan ajanslar, Yeterlik Komisyonunca tespit edilen eksikliklerle ilgili düzenlemeleri yaparak 6 aydan önce denetim gerçekleştirilmesi için Bakanlığa başvurabilecek.

Dış ticarette "teknik düzenlemeler" mevzuatı güncellendi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)