E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKalın: Birinci tercihimiz F-35 programı içinde bulunmaktır---

Kalın: Birinci tercihimiz F-35 programı içinde bulunmaktır

Kalın: Birinci tercihimiz F-35 programı içinde bulunmaktır
04 Kasım 2021 - 17:26 borsagundem.com

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD ile F-35 görüşmelerine ilişkin, "Birinci tercihimiz F-35 programı içinde bulunmaktır. F-35 sorunu çözülemiyorsa F-16'lar üzerinden telafi edilebilir" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Sözcü Kalın, S-400'ler taşındı iddiasıyla ilgili, "Bu haberin aslı astarı yok. Bu tür spekülasyonlar ve yalan haberler ortaya atarak birtakım sahte gündemlere Türkiye çekilmek isteniyor. Vatandaşlarımız da sadece resmi açıklamalara itibar etsinler" dedi.

"ABD ile ortak mekanizma en kısa zamanda kurulacak"

Kalın, ABD ile ortak mekanizma kurulması konusuyla ilgili şu bilgileri verdi:

"Cumhurbaşkanımızın Biden'la yapıcı bir görüşmesi oldu. İki lider Türk-Amerikan ilişkilerinin doğru bir stratejik çerçeve içine oturtma konusunda da mutabık kaldılar. Dışişleri Bakanlığıımızın koordinasyonunda en kısa zamanda kurulacak. Dostları çoğaltarak bir dış politika izliyoruz. Amacımız, ülkemizin menfaatlerini, çıkarlarını öne alarak herkesle iyi ilişkilerde bulunmak."

"Umarım Kongre üyeleri de Türkiye'nin önemini görürler"

Kalın ABD ile F-35 görüşmelerine ilişkin şunları söyledi:

"F-16'lar konusuna gelince, bizim haklı olarak 1,4 milyar dolarlık bir ödememiz var. F-35 programı sorunu çözülemiyorsa vakit kaybetme lüksümüz yok, bunu F-16'lar yoluyla telafi yoluna gidebiliriz. Teknik olarak çalışılması gereken konular var. Birinci tercihimiz F-35 programı içinde bulunmaktır. Türkiye'nin F-35 programına çıkartılması haksız, hukuksuz bir uygulamadır. Amerikan Kongresi'nde S-400 alan Hindistan ve Avustralya'ya bir istisna getirilmesine ilişkin yasa tasarısı gündemde. Eğer mesele tek taraflı olarak Rusya'dan yüklü miktarda ağır silah alan ülkelerin yaptırıma tabi tutulması ise bu ülkelere neden istisna yapılıyor? F-35 sorunu çözülemiyorsa F-16'lar üzerinden telafi edilebilir. Umarım Kongre üyeleri de Türkiye'nin önemini görürler."

"Sınır güvenliğimiz için TSK her zaman teyakkuz halinde"

Kalın, Suriye'ye yeni harekat olup olmayacağıyla ilgili sorulan soruya ise şu yanıtı verdi:

"Cumhurbaşkanımız hep söylüyor 'Bir gece ansızın girebiliriz'. İhtiyaç çerçevesinde bunun hesabı Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından yapılır. Sınır güvenliğimiz için TSK her zaman teyakkuz halinde."

"Bölgede Ukrayna-Rusya gerilimini arzu etmiyoruz"

İbrahim Kalın, Ukrayna'ya SİHA satışıyla ilgili de "Bölgede Ukrayna-Rusya gerilimini arzu etmiyoruz" dedi.

Pentagon'dan F-35 açıklaması

 

MSB'den F-35 açıklaması: Biz pozisyonumuzu ortaya koyduk

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)04 Kasım 2021 22:39

    2 . Tercih nedir ? şimdiden pes etmişiz :D yaa uluslararası hukuk yok mu ? ABd kim ki  keyfi hareket edebiliyor ? Ciddiyet...

  • Erol g.04 Kasım 2021 20:37

    UZUN ZAMANDIR TV EKRANLARINDA GÖREMEDİĞİM İÇİN GÖREVDEN ALINDI SANMIŞTIM