E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKadınlara tapu sürprizi---

Kadınlara tapu sürprizi

Kadınlara tapu sürprizi
10 Temmuz 2013 - 08:03 borsagundem.com

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan kadınlara “tapu sürprizi” geldi

Evinin satılmasını istemeyen kadının artık şerh kararı koydurmak için Tapu Müdürlüğü’ne başvurması yeterli olacak. Böylece hakim kararı beklemeden konutun satışı engellenecek
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan kadınlara “tapu sürprizi” geldi. TBMM’de görüşülmekte olan torba kanuna eklenmesi amacıyla hazırlanan önerge ile kadınların özellikle boşanma aşamasında evlerinin satılması gibi bir mağduriyet yaşamalarının engellenmesi amaçlandı. Yeni düzenleme tapu müdürlerine “şerh” koyma yetkisi tanırken böylece eşler birbirlerinden habersiz konut satamayacak veya kira sözleşmesini fesh edemeyecek.
Bakanlığın TBMM’de görüşülen torba kanuna girmesi için yoğun kulis çalışması yürüttüğü yeni düzenlemeye göre kadınlar artık boşanırken eşleri tarafından mağdur edilemeyecek. Mevcut düzenlemede sadece hakime verilen “şerh” yetkisinin bundan sonra tapu müdürlerine verilmesiyle eşlerden birinin konut satışının veya kira sözleşmesi feshinin önüne geçilecek. Düzenleme ile Medeni Kanun’un 194. Maddesi’ne ‘tapu müdürü’ ifadesinin eklenmesiyle çok sayıda kadının mağduriyeti hızlı bir şekilde önlenmiş olacak.
Bakanlığın talebi doğrultusunda AK Parti tarafından hazırlanan önerge ile Medeni Kanunu’nun 194. Maddesi’nin şöyle düzenlenmesi öngörüldü: “Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz. Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hâkimin müdahalesini isteyebilir. Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini tapu müdürlüğünden isteyebilir. Aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı hâline gelir ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu olur.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • erkeklere de10 Temmuz 2013 15:02

    aynı hak verilsin. DirenErKEK!

  • adalet ve hakkaniyet10 Temmuz 2013 15:01

    her şeyde kadına pozitif ayrımcılık yapıyorlar.kadınların aylık giysi,çanta,ayakkabı,sigara ve kozmetiğe verdiği parayla ev alınır ve taksidi ödenir.ondan sonra da mağduruz diyorlar kendi düşen ağlamaz.zengini bitiren hayırsız evlat,memuru bitiren süslü avrat bu böyle biline.

  • mesut10 Temmuz 2013 11:56

    Kadınlara pozitif ayrımcılık yapa yapa erkeğin hakkını bitirdiniz. Çocuğumu eşim 9 aydır göstermiyor. kacırıyor kanun hala kadını koruyor.

  • dilek10 Temmuz 2013 09:09

    Kadınların özgürlükleri evlerinde kısıtlanıyor eşlerinin sözünden çıkamıyorlar ve mahkemeye gidemeyen haklarını arayamayan milyonlarca kadın var. Kadınların erkek egemenliğinden kurtulmaları söz konusu bile değil eğer egemenlik biterse ancak kadınlar işçin süpriz olur.

  • dilek10 Temmuz 2013 09:07

    Kadınlara haklar veriliyor ancak Erkek egemenliğine engel olunamıyor.Evini satmak istemese dahi eşinin sözünden çıkamayan mahkemeye gidip itiraz edemeyecek milyonlarca eşi tarafından baskı gören söz dinleyen kadınlarımız var bu durumu dzüeltebilirsek ancak süpriz olur.