E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKadınlara özel üniversite kurulacak---

Kadınlara özel üniversite kurulacak

Kadınlara özel üniversite kurulacak
28 Ekim 2020 - 12:52 borsagundem.com

Japonya’daki örnekler incelenerek sadece kadın öğrencilerin kabul edildiği üniversite kurulacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Haziran 2019 Japonya’daki Mukogawa Kadın Üniversitesi'nde fahri doktora verilmesinin ardından, Erdoğan kadın üniversitelerinin inceleneceğini ve Türkiye’de bu konuda adımların atılacağını söylemişti.

Bu konuyla ilgili ilk adım Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nca hazırlanan ‘2021 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na atıldı. Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yer alan programda yüksek öğretimde çeşitliliğin artırılacağı belirterek “Japonya örneği incelenerek sadece kadın öğrencilerin kabul edildiği kadın üniversiteleri kurulacaktır” denildi.

Sözcü'de yer alan habere göre, Japonya'daki kadın üniversitelerin incelenmesinin ardından rapor hazırlanacak. Türkiye'deki kız öğrencilerin yükseköğretime katılımı değerlendirilecek ve sorun bulunan alanlar saptanacak ve buna yönelik çözüm önerileri geliştirilecek. Programda, kurulması planlanan ilk kadın üniversitesisin akademik birimlerinin oluşturulmasına yönelik çalışmalar başlatılacağı da vurgulandı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ilk kalkınma planı olan ve 2019-2023 dönemini kapsayan On Birinci Kalkınma Planı'nda da Japonya örneği incelenerek sadece kadın öğrencilerin kabul edildiği kadın üniversiteleri kurulacağı belirtilmiş ancak somut bir adım atılmamıştı.

10 ÜNİVERSİTEDEN BİRİ

Japonya’da 800’e yakın üniversite var, bunların 80’e yakınını kadın üniversiteleri oluşturuyor. Çıkış noktasının 1800’lü yıllara kadar dayandığı, kadın üniversitelerinde lisans seviyesinde ev ekonomisinden sosyal bilimlere, hemşirelikten fen alanlarına çeşitli bölümlerde ders veriliyor.

Tüm sınıflar ve üniversiteler tamamen açılabilir

 

Erdoğan'dan kadın üniversitesi çıkışı

 

YÖK'ten üniversiteler açılıyor iddiasına ilişkin açıklama

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)