E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiKadınlar daha çok öne çıkmalı---

Kadınlar daha çok öne çıkmalı

Kadınlar daha çok öne çıkmalı
15 Aralık 2013 - 13:05 borsagundem.com

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, kadınların iş hayatında daha çok öne çıkmaları gerektiğini bildirdi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, kadınların iş hayatında daha çok öne çıkmaları gerektiğini bildirdi.

Palandöken, yazılı açıklamasında, Türkiye'nin genç nüfusu ile yüksek girişimcilik potansiyeline sahip ülkelerin başında geldiğini, her 100 yetişkinden 12'sinin erken dönem girişimcilik faaliyetlerinde bulunduğunu belirtti. Genç girişimciler için bu oranın yüzde 70'lere çıktığını ifade eden Palandöken, bu yılın 8 ayında 318 bin 643 yeni girişimci tarafından 130 bin 208 iş yeri açıldığını, TESK olarak değer yaratacak girişimleri ve girişimcileri eğittiklerini ve desteklediklerini kaydetti.

Bu doğrultuda Avrupa Birliği Kadın Girişimciliği Projesini de başarılı bir şekilde tamamladıklarını anımsatan Palandöken, "Avrupa'nın en girişimci nüfusuna sahip olan ülkemizde şu an itibariyle kadın üye sayımız 200 bine ulaştı. Genç girişimcilerimize ve kadınlarımıza yönelik eğitimlerimiz bundan sonra artarak devam edecek" dedi.

Ülkedeki girişimci gençlerin ve kadınların işlerini büyütmek ve geliştirmek için sürekli projeler geliştirdiklerini belirten Palandöken, şunları kaydetti:

"Ülkemizin yarısını oluşturan kadınlarımızın iş hayatında daha öne çıkmalarını istiyoruz. TESK olarak 2014-2015 yıllarında 50 bin yeni girişimcinin yarısının kadın girişimci olması için çalışmalarımız sürüyor. Son 10 yıl içerisinde kadınlarımızın artan başarısı ortadadır. 2012 yılında yüzde 27,2 olan kadınlarımızın işgücüne katılım oranı 2013 yılının ilk yarısında yüzde 30,2'ye çıkması yeterli olmasa da sevindiricidir. Kadınlarımızın kendi işyerini kurabilmesi için İŞKUR ve KOSGEB işbirliği ile başlattığımız girişimcilik kursları ile kredinin önü açıldı. 30 bin lirası hibe olmak üzere 100 bin liraya kadar kredi verilen kadın girişimcilerimizin oranını yükseltmek en büyük arzumuz."

Bu yıl girişimci kursiyerler arasında yapılan anket sonuçlarını da açıklayan Palandöken, şu bilgileri verdi:

"Kursiyerlerimizin yüzde 77'si evli, yüzde 34'ü lisans, yüzde 11'i yüksek lisans, yüzde 27'si lise ve yüzde 11'i ön lisans eğitimi almış. Katılımcıların yüzde 40'ı kendi işini yapma deneyimine sahipler. Yüzde 26'sı iş fikri ile ilgili diğer eğitimlere katılırken yüzde 55'i iş fikri ile ilgili çalışma deneyimine sahip. Kursiyerler en çok mobilya, reklamcılık, kırtasiye, deri, oto boyama, pastane, kafeterya, kuaför, gelinlik modaevi gibi çeşitli meslek dallarında işyerini açtı. Kursu bitirenlerin yüzde 22'si hemen iş hayatına atılıyor. İş yerini açanların yüzde 17'si 30 bin lirası hibe olmak üzere KOSGEB Yeni Girişimci Desteğinden yararlandı. Ekonominin büyümesi ve istihdamın artması için küçük girişimlerin ve aile işletmelerinin faaliyetleri özendirilmeli ve bürokrasi azaltılmalıdır."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)