E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKadınlar çift maaş alabilir---

Kadınlar çift maaş alabilir

Kadınlar çift maaş alabilir
21 Ekim 2014 - 10:16 borsagundem.com

Devlet eşini kaybeden kadınlara çift maaş hakkı tanıyor

Devlet, sosyal güvencesi olan eşini kaybetmiş kadınlara veya ana-babasını kaybetmiş çocuklara maaş ödemesi yapıyor. Bazı durumlarda kadınlara çift maaş alma imkanı doğuyor.

FORMÜLLERİ

Eşi vefat eden kadına; kocasının sigortalılık süresi uygunsa, kadının geliri olup olmadığına bakılmaksızın aylık bağlanıyor.

Kadın çalışıyor ya da emekli ise hem kendi ücretin hem de kocasının maaşını alabiliyor. Böylelikle dul kadının eline çift maaş geçiyor. Yetim kalan kız çocuklarına evlenmedikleri ve çalışmadıkları sürece maaş ödeniyor.

Kız çocuk çalışmıyorsa, ölen anne-babasından aylık alıyor. Çalışmaya başlarsa, SSK ya da Bağ-Kur'dan bağlanan aylık kesiliyor. Emekli Sandığı'ndan bağlanan aylık ise kız çocuğu SSK'lı ya da Bağ-Kur'lu olarak çalışıyorsa, kesilmiyor. Memur olursa kesiliyor.

KURAL DEĞİŞTİRİLDİ

Çalışmayan bekar kız çocukları da çift maaş alma imkanına sahip. 1 Ekim 2008'den itibaren, yetim kız çocuğunun ölen anne ve babasından 2 maaş alma imkanı bulunuyor. Kız çocuğu bu maaşlardan yüksek olanın tamamını, diğerinin ise yarısını alıyor.

Eşi ve babası vefat etmiş çalışmayan kadınların da çift maaş alma imkanı var.

1 Ekim 2008'de 5510 Sayılı Yasa yürürlüğe girmeden önce, dul kalan ve çalışmayan kadınlara kurumlar (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) farklı olmak şartıyla, hem kocadan hem babadan aylık veriliyordu. Ancak 1 Ekim 2008'den sonra hem babadan hem kocadan maaş kalktı. 2012'deki Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 2012/223 sayılı kararı ile hem babası hem kocası SSK'lı olan bir kadına çift maaş verildi.

İÇTİHAT OLUŞTU

Kız çocuklarına yetim aylığı bağlanabilmesi için gelir veya aylık almama şartı 06.08.2003'te SSK mevzuatına girdi. Yargıtay 21. Hukuk Dairesi'nin 2011/2938 kararı, bu gerekçeyle her ikisi de SSK'lı olan eş veya babadan birisinin 06.08.2003 öncesi ölmüş olması halinde,  SGK'dan çift aylık alınabileceğini ortaya koydu.

DUL MAAŞININ ŞARTI VAR

Dul maaşında, 01.10.2008'den sonra Bağ-Kur'lular ve Emekli Sandığı'na tabi olanlar için bin 800 gün, SSK'ya bağlı olanlar için ise 900 gün prim ödeme şartı aranıyor.

Bundan önceki durumlarda eksik günler doğum ya da  askerlik borçlanmasıyla tamamlanabilmekteydi. Ama şimdi kabul edilmiyor.

Fakat bu konuda Yargıtay 21. Hukuk Dairesi'nin kararı mevcut. O yüzden dava yoluyla borçlanarak eksik günlerin tamamlanabilme imkanı var. Ancak vatandaşlar bu kuralın değişmesini istiyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • baba değil21 Ekim 2014 22:19

    baba maaşı değil geçinemiyorsa sosyal hizmet ücreti ödenmeli

  • mst21 Ekim 2014 13:14

    Zaten aliyorlar zina almis basini gidor rezillik diz boyu dunyada bi bizde kaldi bu adilk gitsin calissinlar hakki yok bir maas alma iki tane veriliyor midem bulandi kustum bu adile

  • şehmus21 Ekim 2014 12:43

    kadınlara sosyal güvenceyi şartlı sağlamak lazım..yoksa özgürlük deyip birbirlerine yanlış örnek olup yoldan çıkıyorlar..

  • memed21 Ekim 2014 10:33

    anne ve babadan kalma maaşın kızlara bağlanması sosyal yaralara yol açmakta, kızlar evlenmeyip beraber yaşamayı seçmektedir.Bu uygulamanın derhal kaldırılması gerekir.