E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakKaçak bina yapanlar yandı!---

Kaçak bina yapanlar yandı!

Kaçak bina yapanlar yandı!
29 Eylül 2013 - 15:47 borsagundem.com

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ruhsatsız ve kaçak yapılara ağır cezalar uygulamaya hazırlanıyor

Bakanlık, İmar Kanunu'nda yapacağı düzenlemeyle, kaçak veya ruhsata aykırı yapıları yıktırmayanlara emlak vergisine esas bina değeri ile belirlenen rayiç değer ortalamasının yüzde 5'i ile 10'u arasında cezai işlem uygulayacak.
RUHSATSIZ YAPILAR
Ruhsatsız veya ruhsata aykırı inşa edilen yapıların sahibine, mevzuata aykırılığının tespitinden itibaren 30 gün süre verilecek. Bu sürede yapı sahibi ya ruhsat alacak ya da yapı ve bölümleri ruhsata uygun hale getirecek.
KAÇAK YAPILAR
Kaçak yapılar ise ya yıkılacak ya da yapının bölümleri veya mekanlarının ruhsat eklerine uygun kullanımı sağlanacak. 30 gün içinde bunları yapmayan yapı sahiplerine sürenin dolduğu tarihten başlamak üzere mevzuata aykırılığı sürdürdüğü her yıl için valilikçe idari para cezası verilecek. Ceza, binanın mevzuata aykırı yapılan veya kullanılan kısımlarının alanı üzerinden hesaplanacak ve peşin tahsil edilecek. Mevzuata aykırılığın giderilmemesi halinde bu cezalar her yıl için belirlenen yeniden değerleme oranına göre artırılacak.
CEZALAR NE KADAR OLACAK?
Kanunda yapılacak düzenleme yürürlüğe girdiğinde, cezalar, emlak vergisine esas bina değeri ile lisanslı taşınmaz değerleme uzmanları ya da kuruluşlarının belirlediği bedel tespiti esasları dikkate alınarak rayiç değer ortalamasının yüzde 5 ile 10 arasında olacak. Kullanma izni alınmamış yapılarda ise bu oran, emlak vergisine esas bina veya arsa değeri ile Bakanlıkça her yıl için belirlenen yapı yaklaşık maliyetine esas birim fiyat üzerinden tespit edilen yapı değerinin toplanmasıyla bulunacak.
CEZALAR, KENTSEL DÖNÜŞÜME KAYNAK OLACAK
Bakanlıkça tahsil edilen cezaların tamamıyla ilgili idarelerce tahsil edilen cezaların yüzde 50'si imar ve kentsel dönüşüm hizmetlerinde kullanılmak üzere Bakanlığın "Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı"na yatırılacak.
Bu hesaplardan, Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar doğrultusundaki imkanlar dahilinde, sertifikalı yeşil bina ve yöresel mimariye uygun yapı inşa edenler, binalarını enerji verimli hale getirmek üzere esaslı tadilat yapanlar, yenilenebilir enerji kaynakları kullanarak kendi enerjisini üreten bina yapanlarla inşa edilecek ekolojik bina ve yerleşmeler için mali destek sağlanabilecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • valimiz okusun.29 Eylül 2013 23:35

    Mademkaçak yapılara izin veriliyorda neden kaçak yapılara yapmaizini vereler cezalandırılmıyır gene bu işler vatandaşın cebinemi yansıyacak.bukadarda KAHPE OLMAYIN ,herşey olur biter olan gene vatandaşa olur bu kaçak yapılar yapılırken BELEDİYE BAŞKANLARI neredeydi veya neden adamlarını gönderipte kesinliklen KAÇAK YAPILARA müsade edilmeyecek hemen yıkın talimatları verilmedi demekki herşey bir oy uğruna seçimler yaklaşırken herşeye müsade edin seçimlerden sonrada işleri değiştirin yok böyle birşey kardeşim.zamanında bu KAÇAK yapılan yapılara izin veren BELEDİYE BAŞKANLARINI halka açıklayın ve cezada kesecekseniz onlara kesin.mütahit binayı kaçak bitirecek alan vatandaşta ancak parası ona yetiyor demekki o daireyi alıyor sonradan devletimizde işte kaçak binalar tespit edilip gereken cezalarıda valiikçe insanlara yansıtılacaktır deniyor sizler böyle yaparsanız yakında ülkede KAN GÖVDEYİ götürür.bu kaçak yapıya müsade eden şrefsizleri bulun onlardan hesap sorun.