E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKabuklu deniz ürünleri haram mı?---

Kabuklu deniz ürünleri haram mı?

Kabuklu deniz ürünleri haram mı?
28 Ağustos 2021 - 18:06 borsagundem.com

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Haçkalı, tartışma başlatan deniz ürünleri fetvasının mezhep görüşlerine atıfta bulunduğunu söyledi. Haçkalı, haram sayılan yiyecekler arasında deniz ürünleri olmadığını kaydetti.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı, sosyal medyadaki deniz ürünleri fetvası  tartışmalarına ilişkin açıklama yaptı.

"Diyanet İşleri Başkanlığımızın, bu ürünlerin haram olduğuna dair bir kararı bulunmamaktadır" diyen Haçkalı, şunları söyledi:

Örneğin Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulunun yayımlamış olduğu 'Fetvalar' adlı eserde, haram olduğu hususunda ittifak bulunan yiyecekler sayılmış olup, bunlar arasında deniz ürünleri sayılmamıştır.

Haçkalı, tartışmaya konu olan kısa fetvada sadece mezheplerin görüşlerine atıfta bulunulduğunu söyledi.

KUR'AN-I KERİM'DEKİ HÜKÜMLER

"Allah'ın yiyecek olarak haram kılınan hayvanlarla" ilgili Kur'an-ı Kerim'deki hükümlerini paylaşan Haçkalı, şunları kaydetti:

Bakara Suresi'nin 173. ayetinde 'Allah size murdar eti (leş), kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesilmiş olanı haram kıldı.' deniliyor. Bunun yanında En'am Suresi 145. ayet-i kerimede de aynı şeyler niteliklerine atıfta bulunularak sayılmıştır. Bunların yanında Kur'an-ı Kerim'de deniz avlarının helal kılındığı ayrıca ifade edilmiştir, 'Size ve yolculara geçimlik olmak üzere deniz avı ve yiyeceği helal kılındı.' Kur'an-ı Kerim'de, Hazreti Muhammed'in helal ve haramları açıklama-bildirme hususundaki göreviyle ilgili olarak A'raf Suresinin 157. ayetinde şöyle bir ifade kullanılmıştır: Peygamber onlara iyiliği emreder ve onları kötülükten sakındırır, yine onlara temiz olan şeyleri helal ve pis olan şeyleri de haram kılar.

HADİSLERDE NASIL GEÇİYOR?

Haçkalı, Hazreti Muhammed'in yenmesi helal ve haram olan hayvanlarla ilgili açıklamalarının bulunduğunu anımsatarak, şu ifadeleri kullandı:

Yapılan bir rivayette şunlar ifade edilmektedir: 'Resulullah sallallahu aleyhivesellem, azı dişi bulunan yırtıcı hayvanların ve pençesiyle avlanan yırtıcı kuşların etlerinin yenmesini yasaklamıştır.' Bunun yanında pis ve iğrenç olmaları nedeniyle bazı hayvanların yenmesini yasakladığı da bilinmektedir. Hazreti Muhammed, deniz ürünleriyle ilgili olarak ise 'Denizin suyu temiz, ölüsü helaldir.' buyurmuştur.

"FARKLI HÜKÜMLER ÇIKTI"

İslam alimlerinin Kur'an ve hadislerde belirtilen hüküm ve ilkeler ışığında hangi hayvanların etinin helal veya haram olduğunu belirlemeye çalıştıklarını anlatan Haçkalı, kara ve deniz hayvanları hakkında gerek Kur'an-ı Kerim gerekse hadis-i şeriflerde bazıları dışındaki diğer bütün türlerin isim olarak zikredilmemesi dolayısıyla farklı hükümlerin ortaya çıktığını vurguladı.

"DENİZİN SUYU TEMİZ, ÖLÜSÜ HELAL"

Bütün alimlere göre balık türlerinin helal olduğunu ve Hanefi alimler tarafından balık dışındaki ürünlerin helal kabul edilmediğini bildiren Haçkalı, diğer mezheplerin konuya ilişkin görüşleriyle ilgili şunları paylaştı:

Maliki, Şafii ve Hanbeli alimleri ise Maide Suresi'nin 96. ayetindeki 'deniz avı' ifadesinin kapsamlı oluşunu ve Hazreti Peygamber'in 'Denizin suyu temiz, ölüsü helaldir' ifadesine dayanarak, deniz ürünlerinin yenilmesi hususunda oldukça geniş bir yaklaşım ortaya koymuşlardır. Maliki ve Hanbeli alimlere göre, deniz hayvanları prensip olarak helaldir. Ancak timsah gibi yırtıcı hayvanlar helal değildir. Şafii mezhebinde ise aslen suda yaşadığı halde karada da yaşayabilen kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanı gibi hayvanlar habis ve zararlı oldukları için helal değildir. Bunların dışında kalan midye, kalamar, ıstakoz, karides gibi deniz ürünlerinin yenmesi ise helaldir.

İSMİ VERİLEN SADECE DOMUZ

Domuz gibi ismi belirtilerek yasaklananların yanında diğer hayvanlar için ilke ve ölçüler konulmakla yetinildiğini söyleyen Haçkalı, şunları kaydetti:

Bu nedenle yenmesinin haram olduğu hususunda ittifak edilen hayvanlar oldukça sınırlıdır. Ayrıca sağlığa zararlı maddelerin tüketilmemesi İslam'ın genel ilkelerinden kabul edilmiştir. Bunun dışında, hakkında açık hüküm bulunmayan maddelerin hükmü hususunda alimler, yukarıda verildiği gibi, ihtilaf etmişlerdir. Aslında bu tür ihtilaflar meselelerin daha iyi anlaşılmasına katkı sunduğu gibi mükellefler için uygulamada kolaylık da sağlamaktadır. Bu bağlamda alimlerin çoğuna göre, belirtilen şekliyle, deniz ürünlerinin üretimi ve tüketiminin helal olduğu söylenebilir.

Karaman'dan kripto para fetvası: Haram

Korona virüs aşısı 'haram mı' tartışması

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bir yorum29 Ağustos 2021 14:32

    Kuran açıklaması yeterlidir.  

  • Bir yorum29 Ağustos 2021 15:22

    Tabi ki sahih hadis.

  • ASTOR29 Ağustos 2021 13:48

    zaten calıp cırpmak yetim hakkı yemek  haramdan cıktı. milletin yiyecegi içecegi ile giyecegiyle ugraşıyorlar.

  • Yusuf ceviz 29 Ağustos 2021 12:41

    Bokumu yesin diyene başkanı her kimse israf haram demi milyarca lüks atabay niye biniyor

  • Türkoğlutúrk29 Ağustos 2021 10:24

    Torpil, sigortasız işçi çalıştırma,yandaşa ucbes yerden maaş adrese teslim ihale besyerden maaş alıp sadece birinden vergi ödeyenler karşısında susanlar İvirzuvir konularda konuşmasınlar.

  • Abdulhaki29 Ağustos 2021 17:31

    Nedim denen zavallı sende her naneye maydanoz oluyorsun Türkoğluturk rumuzlu arkadaşımız çok ta önemli konulara değinmiş yoksa sendemi üç dört kurumda maaş alıyorsun ondanmi yoksa kuyruğun acıdı

  • Türkoğlutúrk29 Ağustos 2021 17:07

    Benim kendi isterim var dört eve bakıyorum ,yani maasalmiyorum

  • Nedim29 Ağustos 2021 14:29

    Sen ne iş yapıyorsun?  Bir baltaya sap olamayan kıytırık ağızlar  hep böyle laflar eder.

  • Mehmet29 Ağustos 2021 08:11

    Sigara ve bu deniz ürünleri üzerine yapılan yanlış fetvalar şu anki diyanetin is bilmezler tarafından idare edildiğini gösteriyor. Kafanıza göre yeni haramlar çıkarıp yoldan çıkmayın haram helâli Allah belirler sizin gibi acizler değil

  • Ali Taş29 Ağustos 2021 00:01

    Midyeyi nasıl yiyo bu millet ulan müsilajı artmasona sebep oldunuz Denizdeki bokla beslenen midye yenir mi beee bişey zararlıysa bizim dinimiz kabul etmez

  • ....29 Ağustos 2021 10:25

    Haram yemiyorya,sigortasız işçi çalıştırıyor ya

  • Hehe28 Ağustos 2021 21:41

    Hehe daha fazlasi harammiss

  • Mahallenin Delisi28 Ağustos 2021 21:33

    Haram olmayan bir şeye haram, haram olan bir şeye helal demek dinden çıkarır...Aklınız var okuyun genel kaideler var bunlara göre yaşayın. Midye örneğin haram mı helal mi sarih bir kaynak olduğunu kim söyleyebilir? Ama denizleri hızla kirletiyoruz ve midye bünyesinde bir çok zehirli maddeyi barındırıyor insanın kendisini emanet olan bedenini zehirlemesi caiz değil diyebiliriz ama haram demek zor iş...Örneğin sigara konusunda haram demiyorlar ama insanı ağır ağır öldürüyor ibadetlerini yapmasını engelliyor ileri vakalarda...Okuyun ve genel kaidelere göre değerlendirip yaşayınnn...

  • hım28 Ağustos 2021 21:11

    millet neyle uğrasıyor biz neyle parası olan yer parası olmayana haram zaten

  • Ikram gazel28 Ağustos 2021 19:04

    Pes pes pes..zaten bu deniz ürünleri garibanların yemesine imkan yok..pahalı ve lüks...yazıklar olsun Türkiye...halkın yüzde 70 i açlık sınırında....insanların psikolojileri bozuldu..ülke gergin ve stresli bir Türkiye oldu....Allah bilesiniz versin buna sebep olanların....