E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiKabak tadı verdi!---

Kabak tadı verdi!

Kabak tadı verdi!
15 Aralık 2018 - 09:36 borsagundem.com

Halden kilosu 4 liraya çıkan kabak 12 liraya satılıyor. Lojistik, kayıp gibi maliyetler eklense bile kimse bu fiyata bir açıklama getiremiyor.

Kim derdi ki, 5 tane kabak alacaksın ve buna 12 lira 81 kuruş ödeyeceksin! Önceki gün İstanbul Çağlayan’da bir marketten aldığım 5 adet kabak (sakız) için 12 lira 81 kuruş istendiğinde tarifsiz duygular içinde kaldım! Aceleyle alırken fiyatına bakmadığım kabak için parayı ödedikten sonra geri dönüp fotoğrafını çekmeyi ihmal etmedim.

Kilosu 11 lira 90 kuruş idi! Ardından pek çok manav, pazar ve zincir markette kabak fiyatlarını araştırdık. Buna göre zincir marketlerde kabağın kilo fiyatı 8 lira! Mahalle manavlarında yine 9 lirayı gören kabak, ünlü Bebek Manavı’nda da 12 liradan satılıyor.

Pazarda bulamadık

İstanbul ve Antalya hallerinde 4 liraya kadar varan fiyatlara satılan kabak, pazarlara tek tük geliyor. Öyle ki, İstanbul Bağcılar, Mahmutbey gibi bölgelerdeki pazarlarda şu ara kabak bulmak çok zor. Hal fiyatı 4 liraya çıksa da, marketlerdeki yüksek fiyatın nedeni yok!

Lojistik, kayıp gibi maliyetler eklense bile halden 4 liraya çıkan kabağın 12 liraya satılmasına bir açıklama getirilemiyor. Mevsimsel bir sorun gibi görünse de, kabak kilo fiyatının bugüne kadar her kış mevsiminde en fazla 4 liraya kadar çıktığı görülüyor.

Sadece kabak değil, yine bu mevsimde sera yetiştiriciliğiyle sağlanan patlıcan kilo fiyatı da 6-11 lira bandında. Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, üreticinin serada tercih olarak başka bir ürünü daha fazla üretmeyi seçmiş olabileceğini belirtiyor.

Psikolojik mi?

Buna göre, eğer ekim alanı azaldıysa fiyata yansımış olabilir. Diğer bir neden ise psikolojik! ‘Kar yağışı’ bahanesinin sık sık market tezgahlarında karşılık bulduğunu anlatan Yıldırım, “Kar İstanbul’a yağınca mutlaka psikolojik dönüşü oluyor” dedi.

Irak pazarına sebze harekatı

Bu dönemde artan ihracat oranları tarım sektörünü de etkiliyor. İhracat kanallarına da ağırlık veren üreticiler, özellikle Irak pazarındaki yükselişe dikkat çekiyor. Antalya Hali’nden edindiğimiz bilgiye göre, Irak son günlerde Antalya’dan yoğun bir sebze alımı yapıyor. İhracatın artması da bu anlamda iç pazara daha yüksek fiyatların hakim olmasına neden oluyor.

Kaliforniya biberi, avokado ve ejder...

Ali Ekber Yıldırım, sebze meyvedeki yüksek fiyatların önemli sebeplerinden birini de üretim/tüketim dengesinin göz ardı edilmesi olarak gösterdi. Nüfus yoğunluğu bir yandan artmaya devam ederken, diğer yandan bunu karşılayacak ekim alanı giderek azalıyor. Azalan alanlarda ise üretici tercih hakkını; bir önceki sezon tercih edilen ya da ihracatı daha kolay ürünlerden yana kullanabiliyor. Seralarda domates yerine Kaliforniya biberi, Alanya bölgesinde tropik meyvelere kayışla birlikte avokado, ejder ve muz ekim alanları artıyor. Örneğin avokado ekimi o kadar arttı ki, zincir marketlerin tezgahlarında tane fiyatı 2.5 liraya kadar düştü!

Sebze el yakacak

Bu kış özellikle sebze tüketiminde zor geçeceğe benziyor. Sebzenin haldeki fiyatları oldukça yüksek seyrederken; pazara, manava, markete de artışlarla yansıyor. Buna göre; ıspanak 3-4.95, pırasa 3-5.45, dolmalık biber 4-9.50, patates 3-5.75, soğan 4.5-5.85 fiyat aralıklarıyla satılıyor. Duygu Erdoğan / Milliyet 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • 1Borsacı15 Aralık 2018 18:32

    12 TL ye kabak mı olur, hıyar ile aynı olmalı. Ben karnabahara döndüm. Hafif buharda haşlayıp sonra zeytinyağı limon,tuz ve az pul biber ile nefis bir şey oluyor. Kilo ŞOK da 1.95 TL. Deneyin müptela olacaksınız. Suyu ile de makarna pişiriyorum kayıp olmuyor. Bu arda hıyarı da internetten gördüğüm AVAKDO sos tarifi için avakado yerine kullandım süper bir şey. İster sade ye ister ekmeğin üzerine veya cips yanına sos yap. Sarımsak, ceviz, zeytinyağı, pul biber, tuz, az süzme yoğurt blenderdan geçirilecek.

  • Başci15 Aralık 2018 15:13

    Kabak iyidir. Mücver daha iyidir. Kabak çıçeği dolması süper iyidir. Bal kabağı tatlısı mega iyidir.

  • kerim15 Aralık 2018 13:56

    Birde enflasyon dustu diye aviklama yapiyorlar vergi indirimine ragmen neyin fiyati dustu bim A101 de bile fiyatlar dusmedi aksine katlandi...memurun iscinin maasina goz diklidi dikin bakalim o kabaklari kime satacaksiniz artik tursusunu kurarsiniz

  • KILIÇ15 Aralık 2018 12:06

    SABAH MANAVDAN PORTAKALIN VE MANDALİNİN KİLOSUNU 1 TL ALDIM YARIN KABAKTA BİR TL YE DÜŞER.

  • Nihat Doğan 15 Aralık 2018 10:59

    Sana kim dedi kabak al diye kışın kabakmı yenir

  • Yunus15 Aralık 2018 09:44

    Balkonda saksıda kabak yetiştirmeli.