E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemJuncker Atina'ya resti çekti: Buraya kadar---

Juncker Atina'ya resti çekti: Buraya kadar

Juncker Atina'ya resti çekti: Buraya kadar
11 Haziran 2015 - 04:14 borsagundem.com

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker: Buraya kadar... Yunanistan, komisyonun güvenini kaybetmiştir

Yunanistan ile kreditörler Avrupa Merkez Bankası, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu ve IMF arasında ipler kopma noktasına geldi. Yorgo Kırbaki'nin Hürriyet'teki haberine göre kreditörler, mali yardımın sürdürülmesi için şartları içeren önerilerini kabul etmeyen Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın karşı önerilerine reddetti. AB Komisyonu Sözcüsü Margaritis Skinas “Yunanistan’ın önerileri yetersiz” dedi. Kreditörlerin önerisi ile Yunan önerisi arasında sadece 2015 yılı için 1 milyar Euro’nun üzerinde fark bulunuyor.

GÜVENİ KAYBETTİ

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Brüksel’de AB Komisyonu’nun basına kapalı bir toplantısında “Buraya kadar. Yunanistan, komisyonun güvenini kaybetmiştir” diye konuştu. 

Avrupa Birliği-Latin Amerika Zirvesi için Brüksel’de bulunan Çipras’ın, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Yunanistan sorununun masaya yatırılacağı yeni bir toplantı yapıp yapmayacağı ise dün akşam saatlerine kadar belirsizdi. Atina’da üçlü görüşmenin günler öncesi ayarlandığı iddia edilirken, Merkel “Çipras isterse elbet görüşürüz” demekle yetindi. Merkez Atina’nın üç kreditörle görüşmelere de devam etmesi gerektiğini söyleyerek “Eğer Yunanistan için niyet varsa elbet bir yol bulunur” dedi. Merkel hedefin Yunanistan’ı Euro Bölgesi’nde tutmak olduğunu dile getirerek üçlü görüşmenin ise elbet yapılacağını ancak zamanının henüz belirlenmediğini kaydetti. Fransa Başbakanı Hollande ise Yunanistan’ın ve kreditörlerin hızlı hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Çipras’ın kreditörlerle anlaşma sağlayamaması halinde kurtarma fonları serbest kalmayacak. 

Financial Times yorumcusu Peter Spiegel’a göre Yunanistan’ın en son teklifi kreditörlerin istediği koşulları karşılamıyor. Açıklamalara göre, yetkililer en son toplantıda Yunanistan’la bütçe azaltımıyla ilgili bir anlaşmaya varıldığını düşünmüşlerdi ancak Yunanistan bu hafta yaptığı teklifte verdiği tavizlerden geri çekildi.

İflas için nasihat

ÇİPRAS’ın Brüksel’de Arjantin İletişim Bakanı Hektor Timerman ile görüşmesi ise zirveyi izleyen yabancı gazeteler arasında “Yunan Başbakanı iflas durumu için nasihatlar mı aldı?” esprilerine yol açtı. Almanya Maliye Bakanı Volfgang Schaeuble ise Yunanistan’ın bulunduğu kritik durumu ilginç bir cümle ile anlattı. Atina ile kreditörler arasında günlerdir “top Yunanistan’da” ve “top Brüksel’de” şeklindeki açıklamalarının bir adım ötesine giden Schauble “Top Yunanistan’ın ceza sahasında” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)