E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiJPMorgan’ın resesyon tahmini yüzde 85---

JPMorgan’ın resesyon tahmini yüzde 85

JPMorgan’ın resesyon tahmini yüzde 85
20 Haziran 2022 - 11:15 borsagundem.com

Küresel yatırımcılar enflasyon ve yüksek faiz oranları nedeniyle bir resesyonun yakın olduğundan endişeleniyor. JPMorgan endişelerin resesyon ihtimalini beslediğini ve %85 ihtimalle korkulan senaryonun gerçekleşeceğini açıkladı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

JPMorgan piyasalardaki fiyat hareketlerine dayandırdığı son raporunda ABD’nin resesyona girme olasılığının %85’e yükseldiğini açıkladı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre S&P 500 Endeksi geçtiğimiz hafta başında ayı piyasasına girmişti. Ocak ayındaki en son zirvesine %23 uzakta olan endeks son 11 haftanın 10’unda haftalık bazda düşüş gösterdi.

Insider’ın haberine göre S&P 500 son 11 resesyonda ortalama %26 düşüş gösterdi. Ancak bu tablo hisse senetleri için tüm sorunların bittiği anlamına gelmiyor. Zira 40 yılın zirvesindeki ABD enflasyonu ve hızla artan faiz oranları hem tüketici hem de yatırımcı tarafında endişelerin artmasına sebep oluyor. ABD Merkez Bankası (FED) geçtiğimiz hafta politika faiz oranlarını 75 baz puan yükseltmişti. Ekonomi çevreleri önümüzdeki ay aynı büyüklükte faiz artırımı yapılmasını bekliyor.

JPMorgan notunda yakın tarihli bir resesyon hakkındaki karamsar yorumların kendi kendini gerçekleştirecek bir beklenti olabileceğine dikkat çekildi. Wall Street devinden yapılan açıklamada ekonomiye olan güvenin etkilenmesi nedeniyle hem şirketlerin hem de tüketicilerin harcama alışkanlığının değişebileceği belirtildi.

JPMorgan açıklamasında, “İnternetten yapılan aramalara veya piyasalardaki fiyatlamalara bakıldığında ABD’deki durgunluk olasılığına ilişkin artan endişelerin kendi kendini gerçekleştirme potansiyeli var gibi görünüyor” ifadelerine yer verildi.

Bankadan yapılan açıklamada Google’da en çok aranan kelimeler arasında ‘resesyon’ kelimesinin 2008 yılındaki popülerliğini çoktan geride bıraktığına işaret edildi. Tarih boyunca ‘resesyon’ kelimesinin en fazla arandığı dönem olan Mart 2020’ye hızlı bir şekilde yaklaşıldığına dikkat çekildi.

JPMorgan'a göre, FED’in keskin faiz artırımının ardından, yatırımcılar arasında merkez bankasının para politikasında hata yapacağı ihtimaline yönelik endişeler hızla artıyor. Söz konusu politika hatası FED’in enflasyonu kontrol altına almakta çok geç kaldığı ve buna karşılık sıkılaştırma politikalarında fazla ileri gidebileceği anlamını taşıyor. Sıkılaştırma politikaları ekonominin kaldırabileceği sınırları geride bırakabilir, bir resesyonu getirebilir ve gelecekte FED’i faiz indirimlerine gitmeye zorlayabilir.

Wall Street devinden gelen konuyla ilgili açıklamada, merkez bankalarındaki U dönüşünün sadece ABD ekonomisindeki fiyatlandırmaları etkilemediğine dikkat çekildi. JPMorgan açıklamasında Avrupa Merkez Bankası’nın da para politikası hatasına ilişkin ilk sinyalleri verdiğine işaret edildi.

Tüm bunlara rağmen JPMorgan’ın ünlü piyasa uzmanı Marko Kolanovic FED’in hala yumuşak bir iniş gerçekleştirmesini bekliyor. Kolanovic’e göre, ekonomi Kovid-19 pandemisinden toparlanmaya devam ettikçe resesyon ihtimalinden de kurtulacak.

JPMorgan’dan yapılan açıklamada tüketiciler ve işletmeler arasında karamsarlığın devam etmesi halinde borsalardaki düşüşün devam edeceği belirtiliyor. Zira yatırımcılar ekonomide bir durgunluğun yaşanması ihtimali nedeniyle piyasalardan çekilecek ve söz konusu beklentiler kendiliğinden gerçekleşmiş olacak. Tüm bunlar göz önüne alındığında tüketici güveni önemli bir istatistik olarak öne çıkıyor. Geçtiğimiz hafta yayınlanan göstermişti.

Boğa piyasasına girmemiz an meselesi

 

Piyasalarda resesyon endişesi yeni haftaya taşındı

 

Altında satış baskısı sürüyor

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)