E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJPMorgan: ABD borsaları daha fazla düşemez---

JPMorgan: ABD borsaları daha fazla düşemez

JPMorgan: ABD borsaları daha fazla düşemez
20 Eylül 2022 - 15:03 borsagundem.com

Küresel borsalarda FED öncesi karamsarlık hüküm sürse de JPMorgan’dan piyasalara ilişkin beklenmedik bir açıklama geldi. Ünlü baş stratejisti Marko Kolanoviç borsaların bu noktadan daha aşağı düşemeyeceğini öngörüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de ağustos ayı enflasyon raporunun geçen hafta şaşırtıcı derecede güçlü gelmesinden bu yana borsa baskı altında. Ancak JPMorgan Chase'in Baş Borsa Stratejisti Marko Kolanoviç, şahin bir ABD Merkez Bankası’na (FED) rağmen bu yılki düşüşün daha da kötüleşeceğini öngörmüyor.

MarketWatch’un haberine göre Kolanoviç pazartesi günü paylaştığı bir araştırma notunda, “Daha şahin bir merkez bankasının fiyatlandırılmasının ve bunun sonucunda reel tahvil getirilerindeki artışın riskli varlıklar üzerinde baskı oluşturduğunu kabul ediyoruz. Ancak aynı zamanda bu noktadan herhangi bir düşüşün muhtemelen sınırlı olacağına inanıyoruz. Güçlü bilançolar, düşük seviyedeki yatırımcı konumlandırması ve sabitlenen uzun vadeli enflasyon beklentileri riskli varlıklarda bu noktadan aşağıya gidecek herhangi bir olumsuzluğu hafifletecektir” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre yatırımcılar, FED Başkanı Jerome Powell'ın politika faiz hakkındaki son kararların açıklayacağı çarşamba günkü basın toplantısında yeni bir jumbo faiz artırımı için hazırlanıyor. ABD borsalarında S&P 500 Endeksi, yükselen faiz oranları ve ABD'de kalıcı bir şekilde yükselen enflasyon endişeleri nedeniyle bu yıl şu ana kadar %18 civarında düştü.

JPMorgan'dan Kolanoviç, Wall Street'teki diğer bazı yatırımcılar ve analistlerle karşılaştırıldığında borsalara ilişkin daha iyimser bir bakış açısına sahip. Morgan Stanley'den yakın zamanda yapılan bir açıklamada hisse senetlerinin düşüşe geçebileceği ve haziran ayında S&P 500’ün ulaştığı dip noktasının yeniden test edilebileceği belirtilmişti.

Kolanoviç, artan reel tahvil getirilerinin ve FED’in agresif faiz artışı beklentilerinin hisse senetleri üzerinde baskı oluşturduğunu kabul ediyor. Ancak borsa uzmanına göre, şirketlerin bu yıl beklenenden daha güçlü bilançoları, borsanın düşüşe geçmesinin hafifletilmesine yardımcı oluyor.

Borsa uzmanı, “Beklenenden daha iyi bilanço artışı, yatırımcılara hisse senetlerinin enflasyona karşı koruma sağlayan ve dolayısıyla sabit gelirin büyük çoğunluğu gibi nominal varlıklardan daha cazip olan gerçek bir varlık sınıfını temsil ettiğini hatırlatıyor. Endeks düzeyinde bilançolarını açıkça artıran bir sektör olan enerji sektörünü hariç tutsak bile, bilançolardaki düşüş şu ana kadar oldukça küçüktü” ifadelerine yer verdi.

 

En kötü senaryoda bile çıkış yolu var

Tüm bunlara rağmen Kolanoviç’e göre, ABD’de işsizlik oranı "maddi olarak" yükselmeye başlarsa ve ABD derin veya uzun süreli bir resesyona girerse bilanço düşüşü daha önemli hale gelebilir ve borsalarda potansiyel bir geri dönüş yaşanabilir.

Borsa uzmanı "Bu olumsuz senaryoda bile, FED’in 2023 için şu anda fiyatlandırılandan daha fazla faiz indirimi yapacağına, böylece hisse senedi piyasalarındaki düşüşü durduracağına ve daha yüksek fiyat-kazanç katlarına neden olacağına inanıyoruz" diye yazdı.

Kolanoviç ayrıca, yatırımcıların borsalardan uzaklaşmasının da düşüşleri hafifletecek bir faktör olduğuna işaret etti. Borsa uzmanı hisse senedi fonlarının bu yıl 2021'de kazandıklarından daha fazla varlığı kaybettiğini söyledi:

"Başka bir deyişle, perakende yatırımcılar özkaynak yatırımları açısından 2020 sonu seviyelerine geri döndüler. Bu arada kurumsal yatırımcıların özkaynak pozisyonları da düşük.”

ABD'de enflasyon konusunda da açıklamalarda bulunan Kolanoviç son zamanlardaki piyasa hareketlerine ve Michigan Üniversitesi'nin anketine dayanarak enflasyon beklentilerinin de uzun vadede düştüğünü belirtti.

Kolanoviç "Uzun vadeli enflasyon beklentilerindeki süreklilik, ABD enflasyon beklentilerindeki istikrarının bozulması korkularını azaltıyor. Bu aynı zamanda işgücü piyasası göstergelerinin ABD resesyonunu doğrulayacak kadar zayıfladığı bir senaryoda güvercin bir FED politikasına geçişi de kolaylaştırıyor" dedi.

FED’in faiz artışları sıradan insanları nasıl etkileyecek?

 

Altın Fed'i bekliyor

 

Küresel ekonomilerde faiz artışı dalgası

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)