E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPara PiyasaJP Morgan’ın yorumu: Faiz artırımına işaret---

JP Morgan’ın yorumu: Faiz artırımına işaret

JP Morgan’ın yorumu: Faiz artırımına işaret
15 Temmuz 2013 - 13:14 borsagundem.com

JP Morgan: Merkez Bankası Başkanı Başçı, haftaya yapılacak PPK'da faiz artırımına işaret etti

JP Morgan tarafından yayınlanan araştırma notunda TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın bugün yaptığı açıklamalar değerlendirildi. JP Morgan, Başçı'nın alışılmadık bir yol izleyerek yazılı bir
açıklama ile faiz koridorunun genişletmesinin önümüzdeki hafta yapılacak olan PPK toplantısının ajandasında olduğunu dile getirdiğini hatırlattı.
 Başçı'nın yazılı açıklamasında küresel piyasalarda yaşanan volatiliteye dikkat çekildiği ve TCMB'nin bu durumun Türkiye'de fiyat istikrarına ve mali istikrara olumsuz etki etmesine izin vermeyeceğini dile getirdiği belirtildi. JP Morgan, Başçı'nın bu durumu önlemek için iki politika seçeneğinin üzerinde durduğunu belirtti ve bunlar şöyle özetledi:
 KREDİ HATTI İKİ KATINA ÇIKACAK
 "23 Temmuz'da yapılacak olan PPK toplantısında faiz oranı koridorunu genişletmek ajanda da olacak.
 Merkez Bankası'nın Exim Bank aracılığı ile ihracatçılara sağladığı kredi hattı iki katına çıkarılacak. Bu yalnızca ihracatı desteklemekle kalmayacak aynı zamanda TCMB'nin net rezervlerinde de birikim sağlayacak.
 Merkez Bankası Başkanı Başçı'nın PPK toplantısının ajandası konusunda bu kadar açık olması dikkat çekici bir durum. Şimdi artık önümüzdeki PPK toplantısında bazı faiz oranlarının artırılacağı kesine çok yakın. Böyle bir açıklama yapılmasının ardındaki nedenin PPK toplantısı öncesinde piyasalarda yaşanabilecek bir volatiliteyi önlemek olduğunu düşünüyoruz.
 Eğer yine de volatilite devam edecek olursa TCMB faiz oranlarını acil bir toplantı ile artırmak zorunda kalabilir.
 Bu aşamada cevaplanması gereken soru hangi faiz oranları artırılacak ve bu artırım ne düzeyde olacak. Bildiride yalnızca faiz oranları koridorunu genişletmekten bahsediliyor. Bu nedenle olasılıklardan bir olarak TCMB'nin faiz koridorunun üst bandını artırması ancak politika faizini değiştirmemesi olarak görülüyor.
 50 İLE 10 BAZ PUAN ARTABİLİR
 Diğer önemli bir kelime ise "Ölçülü" kelimesi oldu. Bu ifade oldukça nesnel bir ifade olsa da TCMB gecelik borç verme faiz  oranlarını önümüzdeki hafta 50 ile 100 baz puan artırmak istiyor gibi görünüyor.
 Pozitif bir gelişme olarak TCMB'nin piyasaları sakinleştirmeye hazır olduğu görülüyor. Bu duyurunun ardından TCMB'nin faiz artırımına karşı olduğu ve faizleri artırmaktan sa döviz kurlarının yükselmesine izin vereceği yönündeki spekülasyonlar da önlenmiş oluyor.
 Duyuru ayrıca TCMB'nin kredibilitesini de destekleyecek bir unsur gibi görünüyor. Bununla birlikte TCMB'nin atacağı adım çok fazla ölçülü olursa bu takdirde atılan adım piyasaları yatıştırmak için yeterli olmayabilir. Bunun sonucunda Merkez Bankası yeni adımlar atarak daha yüksek bir üst bant
ve politika faizinde ölçülü bir artışa gitmek zorunda kalabilir.
 Son olarak ihracatçılara yönelik kredi hattını artırmak bilgece bir adım ancak bunun etkileri ancak 12 aylık bir sürede görülebilir.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)