E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiJP Morgan'dan Türkiye verilerine revize---

JP Morgan'dan Türkiye verilerine revize

JP Morgan'dan Türkiye verilerine revize
12 Aralık 2014 - 16:34 borsagundem.com

JP Morgan, petrol fiyatlarındaki düşüşe işaret ederek Türkiye için makro tahminlerini revize etti

JP Morgan, Uluslararası Enerji Ajansı'nın gelecek yıl için global petrol talebi büyüme tahminini aşağı yönlü revize ederek petrol fiyatlarının düşmeye devam edeceğinin işaretini vermesinin ardından Türkiye için makro tahminlerini revize etti. 

İyileşen enflasyon beklentileri ve cari işlemler açığında daha büyük daralma ışığında TCMB'nin 2015 ilk çeyreğinde faiz oranlarını kümülatif olarak 75 baz puan indireceğini öngörerek, 2015 için GSYH büyüme tahminini yüzde 3,3'den 3,6'ya çıkardı. Bu faiz indirimlerinin zamanlamasının global finansal piyasaların durumuna bağlı olacağını ifade eden JP Morgan, özellikle Fed'in faiz artırımlarının başlamasına yönelik endişelerin büyüklüğünün belirleyici olacağını vurguladı. Türkiye'nin 2014 yılında yüzde 3,0 olması beklenen GSYH büyüme oranının 2015 yılında hızlanacağını öngören JP Morgan, 2015 için daha önce yüzde 3,3 olan büküye beklentisini yüzde 3,6'ya yükseltti. 

Bunun yarı sıra cari işlemler açığının bu yıl 45 milyar dolar, GSYH'nın yüzde 5,5'i seviyesine gerilemesini bekleyen JP Morgan, gelecek yıl ise açığın 34 milyar dolar ile GSYH'nın yüzde 3,9'useviyesinde gerçekleşeceğini tahmin etti. JP Morgan 2015 için cari işlemler açığı/GSYH büyüme tahminini daha önce yüzde 4,2 olarak duyurmuştu.

Enflasyon tahminlerini de aşağı yönlü revize eden JP Morgan, 2014 için enflasyon tahminini yüzde 9,0'dan 8,8'e indirirken, 2015 tahminini de yüzde 6,6'dan yüzde 6,1'e düşürdü. Yılın ilk aylarında gerçekleşecek düşük petrol fiyatlarının etkisi ile yılın ilk yarısı sonunda 
enflasyonun yüzde 5'in altına gelmesinin muhtemel olduğunu belirten JP Morgan, düşük petrol fiyatlarının ve enflasyonda düşüşün büyük olasılıkla enflasyon bekleyişlerinde bir iyileşmeye yol açacağını ifade etti. JP Morgan, bunun yanı sıra dış dengelerde keskin iyileşme ve ECB'nin parasal genişlemeye başlamasının da TL üzerinde baskısının ilk tahmin edilenden daha az olacağını işaret ettiğini vurguladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)