E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJP Morgan’dan kazandıracak borsa stratejisi---

JP Morgan’dan kazandıracak borsa stratejisi

JP Morgan’dan kazandıracak borsa stratejisi
02 Temmuz 2020 - 12:50 borsagundem.com

Tahvil getirilerinin azalmasıyla birlikte klasik borsa stratejilerinin de güncellenmesi gerekiyor. Zira uzun vadeli tahviller güvenli liman özelliğini kaybetmekte gibi gözüküyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcı stratejilerinde portföyün %60’ının hisse senetlerinde kullanılması ve geri kalan %40’lık dilimin güvenli limanlarda değerlendirilmesi en fazla önerilen yöntemlerden birisidir. Bu klasik stratejinin geçerliliği bu yıl içerisinde de doğrulandı. Fakat JP Morgan stratejistleri 60/40 stratejisinin gelecek yılda bir anlamının kalmayacağını öngörüyor.

Para yöneticileri ve banka stratejistleri ABD hükümet tahvilleri ve mortgage destekli borçlar satın almanın düşen verimlilikleri nedeniyle güvenli liman görevini yerine getiremediği konusunda eleştiriler getiriyor. Marketwatch’un haberine göre JP Morgan stratejistleri Jan Loeys ve Shiny Kundu ABD Hazinesi tahvilleriyle ilgili yaptıkları açıklamada, “Uzun bir süre bizimle kalmaya devam edecek sıfır getirili ortamda tahviller hisse senetlerinin düşmesi karşısında ne getiri ne de koruma sağlıyor” ifadelerinde bulundular.

Şu ana kadar klasik 60/40 stratejisi geçtiğimiz 4-5 yıl içerisinde yıllık ortalama %10 gelirle oldukça iyi bir performans gösterdi. Aynı stratejiyi kullanan fonlar bu yıl içerisinde dahi kayıplarını karşılamayı başardılar. Vanguard denge fonu 30 Haziran tarihine kadar yıllık %1’den daha az düşerken aynı süreçte S&P 500 endeksinin performansı ise %3,3’lük kaybı işaret etti.

Ancak uzun vadeli tahvil getirileri tarihin en düşük seviyelerine yakın seyrederken, yatırımcılar daha fazla devlet tahvilinin ve diğer "güvenli" sabit gelirli varlıkların ne kadar değerlendirilebileceği konusunda şüpheli.

Yatırım danışmanlığı şirketi Gateway’in Baş Yatırım Stratejisti David Jilek, "Getiriler bu kadar düşükken ve bu denli sert bir biçimde azalan faiz oranı ortamında tahviller son kırk yıldır yatırımcılar açısından üstlendikleri görevi artık yerine getiremiyorlar" dedi. JP Morgan da benzer bir biçimde 60/40 oranlı portföyler için yıllık getirilerin önümüzdeki on yıl içinde %3,5 civarında bir ortalamaya sahip olacağını tahmin etti.

Yatırımcılar ne yapmalı?

JP Morgan analistleri bunun yerine yatırımcıların portföy dengelerini devlet tahvillerinden veya diğer güvenli varlıklardan uzaklaştırıp, teminatlı kredi borçları, gayrimenkul yatırım fonları, mortgage destekli ticari menkul kıymetler ve hatta alt yatırım sınıfı kurumsal borçlar veya önemsiz nominal tahviller gibi "hibrit" varlıklar olarak nitelendirdikleri ve ek getiri sağlayan ancak borsadaki düşüşler sırasında değerlerinin çoğunu elinde tutan varlıklara yönelik değişiklik yapmaları gerektiğini savunuyorlar.

Analistlerin tahminine göre, tahvillere %20, hibritlere %40 ve hisse senetlerine %40 oran biçiminde portföy inşa eden yatırımcılar, geleneksel 60/40 oranlık portföyüne göre 50 baz puan daha fazla getiri sağlayabilir.

JP Morgan analistleri "Bu değişim şimdilik büyük bir fark gibi görünmeyebilir, ama bu yıllar içinde birikerek önemli hale gelecektir" dedi.

Fed 'sıfır'ın altına iner mi?

 

Borsaya yeni girenlere önemli uyarı

 

Yılın ikinci yarısında borsalarda kazanç cesaret gerektirecek

 

Borsa İstanbul yönünü yeniden yukarı çevirdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)