E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJeremy Grantham: Borsalar yüzde 50 düşecek---

Jeremy Grantham: Borsalar yüzde 50 düşecek

Jeremy Grantham: Borsalar yüzde 50 düşecek
22 Mart 2023 - 17:01 borsagundem.com

Yatırımcı Jeremy Grantham, piyasalara dair karamsar bakışından geri adım atmıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisindeki kargaşa piyasaları da olumsuz etkiliyor. Uzmanlar ve yatırımcıların gelecek öngörüleri de bu nedenle ağırlıklı olarak karamsar seyrediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, seçkin yatırımcı Jeremy Grantham, S&P 500 Endeksi’nin yüzde 50 oranında düşmesine ve sancılı bir resesyonun başlamasına hazır olunması noktasında uyarıda bulunuyor.

Endeks en iyi ihtimalle 3.000 puana düşecek

Insider’dan Theron Mohamed’in haberine göre, Grantham, hisse senetleri, tahviller, emlak piyasası, güzel sanatlar ve diğer yatırımların fiyatlarının salgın sırasında sürdürülemez seviyelere ulaştığını söylüyor. Piyasa tarihçisi ve GMO'nun kurucu ortağı Grantham, tezini yakın tarihli bir Rosenberg Research web yayını sırasında Ekonomist David Rosenberg ile de paylaşıyor.

Grantham, mevcut balonun öncekilere kıyasla ‘oldukça büyük’ olduğunu ve kapsam açısından ‘dot-com’ patlamasını gölgede bırakacağını söylüyor. Grantham, “2000 yılında durum, sadece hisse senedi piyasası için yeterince kötüydü. Bu sefer, hisse senedi piyasası için ölü bir zil sesinin yanı sıra konut piyasası ve tahvil piyasası da alarm veriyor” diyor.

Grantham, “Bunun 2000'deki gibi anlayışlı bir gerileme olmadığını unutmayın” diye devam ediyor ve ayı piyasasının gelecek yılın sonlarına kadar devam edebileceğini söylüyor. Grantham, ’dot-com' çöküşünün yalnızca hafif bir durgunluğa neden olduğunu, ancak buna rağmen Nasdaq’ın yüzde 82 oranında düştüğünü ve S&P 500'ün bu dönemde değerinin yarıya indiğini hatırlatıyor.

Çöküş uzmanı, ABD'nin şansının yaver gitmesi durumunda S&P 500'ün yaklaşık yüzde 24 oranında düşüşle 3.000 puana düşebileceğini tahmin ediyor. Olayların kötü sonuçlanması halinde ise Grantham, S&P 500 Endeksi’nin pandemi döneminin dip seviyesi olan yaklaşık 2.000 puanlara kadar gerileyebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Balon patladığında resesyon kaçınılmaz olacak

Grantham, ‘süper balon' patladığında durgunluğun kaçınılmaz olduğunu ve spekülatif çılgınlığın birden fazla varlık sınıfını etkilemesi halinde, ardından gelen gerilemenin de çok daha kötü olduğunun altını çiziyor.

Ayrıca, ABD kredi piyasalarının yüksek borç seviyeleri ve artan faiz oranları nedeniyle baskı altına girebileceğini belirten Grantham, mevcut bankacılık krizine de selam veriyor. Grantham, “Bu, varlık balonunun patlamasından kaynaklanan serpintiyi daha da kötüleştirebilir” diyor.

Kıdemli yatırımcı, Mayıs ayından itibaren artan işsizlik, yavaşlayan büyüme ve daha zayıf kurumsal kar marjlarını şu ana kadar öngörmüş durumda. Ancak Grantham, ekonomik temellerin, dibe vurmadan önce yıllarca sürecek bir kötüleşme dönemine girebileceğini de ekliyor.

Grantham ayrıca yatırımcılara yaklaşan fırtınayı nasıl atlatacaklarına dair bazı tavsiyelerde de bulunuyor. ABD hisse senetleri üzerine kısa vadeli bahislere karşı uyarıda bulunan Grantham, gelişmekte olan piyasaları nispeten ucuz olarak nitelendiriyor ve iklim değişikliği ve kaynak kıtlığı gibi uzun vadeli trendler üzerine yatırım yapılmasını tavsiye ediyor.

Grantham, “Mecbur olduğunuz için ABD hisse senetlerine sahip olmak istiyorsanız, tercihinizi kaynak kıtlığı ve iklim değişikliğinden yana kullanın ve uzun süre bekleyin. Bu süreçte diğer her şeyden uzak durmayı da ihmal etmeyin” şeklinde konuşuyor.

Küresel hisse piyasalarında toparlanma çabası öne çıkıyor

 

Piyasalarda gözler Fed Başkanı Powell'a çevrildi

 

Son yılların en kritik FED toplantısı

 

Fed güven tazelemek isteyecek

 

Fundstrat: Borsalar büyük yükselişe hazırlanıyor

 

'Sert iniş' ihtimali artıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)