E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaJeopolitik risklerle dolar 2.14 TL'nin üstünde---

Jeopolitik risklerle dolar 2.14 TL'nin üstünde

Jeopolitik risklerle dolar 2.14 TL'nin üstünde
25 Haziran 2014 - 10:05 borsagundem.com

Jeopolitik riskler sürüyor, USD/TL yeniden 2,14’ün üzerinde

''TCMB, politika faizinde piyasa beklentisi olan 50 baz puanın üzerinde 75 baz puanlık bir indirime gitti. Faiz koridoru ise %8-12 aralığında sabit bırakıldı. Beklentilerin üzerinde yapılan faiz indirimine gerekçe olarak küresel likidite koşullarındaki iyileşme ve enflasyonun Haziran ayından itibaren belirgin bir şekilde gerileyeceği beklentisi öne sürüldü. TCMB ayrıca önümüzdeki döneme ilişkin ise enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasında sıkı duruşun süreceğini belirtti.
 
Tahvil faizlerinde düşüş devam etti

 
Yurtiçi tahvil piyasalarında gösterge tahvil getirisi 16 baz puan düşüşle %8,36’a gerilerken,  10 yıllık tahvil getirisi ise sınırlı düşüş ile 6 baz puan geriledi.
 
$/TL yeniden 2,14’ün üzerinde. Kur gün içinde 2,1276’ya kadar gerilemesinin ardından Irak’ta gerilimin arttığına yönelik gelen haberler ile bu sabah 2,1430 seviyelerinden işlem görüyor.
 
BIST-100’de kar satışları

 TCMB kararından bir gün önce %2,9 oranında primlenen bankacılık endeksi, dün beklentilerin üzerinde bir faiz indirimi gelmesine rağmen kazançlarını koruyamadı ve %1,3 oranında değer kaybetti. BIST-100 endeksi ise gün içinde bin puan aralığında dalgalı bir seyir izledi ve günü %0,4’lük kayıpla tamamladı.  Kapanışın ardından ise kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’deki üç büyük bankanın kredi notunu bir kademe düşürerek “BBB-“ olarak belirledi.  
 
Döviz piyasalarında Euro Bölgesi’nden olumsuz veri akışına rağmen €/$ kademeli yükselişini sürdürüyor; bu sabah 1,36 seviyelerinin üzerinde. Geçtiğimiz hafta BoE’den gelen erken faiz artırımı sinyaliyle 1,70 seviyelerinin üzerine çıkan GBP/USD, dün yapılan açıklamalarda daha güvercin bir tutum izlenmesiyle 1,70’in altına indi; bu sabah 1,6970 seviyelerinde. USD/JPY ise Irak’a ilişkin endişelerin güvenli liman talebini artırmasıyla bu sabah 101,9 seviyelerinde.
 
Gelişmekte olan ülke (GOÜ) para birimlerinde sınırlı satışlar

Endonezya rupiahı, dün Endonezya Merkez Bankası’nın ihracatta rekabetçiliği artırmak için rupiahın değer kaybetmesine izin vereceklerini açıklamasıyla  son 4 ayın en düşüğüne geriledi; bu sabah %0,7 değer kaybıyla işlem görüyor. G. Afrika randı hızlı değer kazancının ardından dün akşam ve bu sabah GOÜ genelindeki satışla %0,4 değer kaybetti. Rus rublesi pozitif ayrışıyor. Ruble, Putin’in dün Ukrayna’ya askeri müdahale için parlamentodan verilen iznin iptali için başvurusu sonrası, %1,1 değer kazanarak, son 5 ayın en değerli seviyesine kadar yükseldi. Bu sabah ise diğer GOÜ para birimlerindeki zayıflığın da etkisiyle bir miktar kar satışı görülüyor. Rusya borsasında Micex endeksi de  dün %2,2 değer kazandı.
 
Altındaki geri çekilme devam ediyor

Altın fiyatı bu sabah ons başına 1.313 $ ile kapanışlar itibariyle son bir haftanın en düşük seviyesinden işlem görüyor. Altında Ortadoğu’da artan jeopolitik risklere rağmen Rusya-Ukrayna’ya ilişkin haber akışının daha belirleyici olması dikkat çekiyor. Brent petrol 114 $/varil seviyelerinde yatay seyrediyor.  WTI petrol ise ABD’de petrol ihracına yönelik yasağın kalkacağı yönündeki haberler ile %0,6 oranında primli.
 
Dubai’de Irak kaynaklı riskler ve en büyük inşaat şirketlerinden Arabtec’in üst yönetimindeki istifaların etkisiyle gösterge hisse senedi endeksi dün %6,7 düşerken, aylık bazda kayıplar %20’ye yükseldi. Dubai borsası Mayıs ayına dek, son iki yıllık zaman diliminde, %270 yükselmişti.''

AKBANK EKONOMİK ARAŞTIRMALAR
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)