E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemJaponya'da sandıktan Abe çıktı---

Japonya'da sandıktan Abe çıktı

Japonya'da sandıktan Abe çıktı
22 Temmuz 2013 - 07:49 borsagundem.com

Japonya’da dün gerçekleştirilen üst meclis seçimlerinden Japonya Başbakanı Shinzo Abe liderliğindeki koalisyon ortakları zaferle çıktı.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin liderliğindeki koalisyon ortakları Japonya'da dün gerçekleştirilen üst meclis seçimlerini kazandı. 
Japonya'da 242 sandalyeli üst meclis'in 121 sandalyesi için üç yılda bir seçime gidiliyor.
Abe liderliğindeki Liberal Demokratik Parti'nin ve koalisyon ortağının bu seçimlerde 74 koltuk kapmayı başardığı belirtiliyor.
Reformcu politikaları ve cesur ekonomik teşvik stratejileriyle dikkatleri çeken Abe, seçimleri açık ara kazanarak uzun vadede ekonominin canlandırılmasını sağlayacak reformların önündeki engeli ortadan kaldırmış oldu.
'ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ'
Seçimlerin ardından konuşan Abe, “Ekonomi politikalarımızın yanlış anlaşılmadıığını söyledik durduk. Şimdi de halkın bizim arkamızda olduğunu görüyoruz. İnsanlar kendi çıkarlarının peşinden gidiyor. Ekonomi de gerçekten iyileşiyor” dedi.
Japon Başbakan, “Ekonomide pozitif bir döngü yaratmak için elimizden gelenin en iyisini yapacağız. Burada bize düşen istihdam piyasasını iyileştirmek ve ücretleri artırmak. Bireysel tüketimi hızlandırmak ve şirketlere daha fazla yatırım için uygun ortamlar sağlamak” diye devam etti.
NÜKLEER SANTRALLER KONUSUNDA ÇÖZÜM ARAYIŞLARI ARTACAK
Ülke ekonomisini yakından ilgilendiren başka bir konu ise nükleer santraller.
2011 yılında yaşanan tsunami sonrasında pek çok nükleer santralin faaliyetini durduran Japonya, enerji konusunda dışa bağımlı hale gelirken, dış ticaret açığında da belirgin bir büyüme yaşadı. Hükümet, yoğun muhalefete rağmen nükleer reaktörleri yeniden faaliyete sokmanın yollarını arıyor.
Nükleer santraller, seçim öncesinde hükümete en fazla oy kaybettirecek konulardan biri olarak gösteriliyordu.
Hükümetin gündeminde olan başka bir konu ise Transpasifik Ortaklığı (TPP) üyeliği. Japonya, TPP'ye üye olarak pasifik ülkeleriyle serbest ticaret anlaşması imzalamak istiyor. Bu yönüyle Abe'nin zaferi, başta ABD olmak üzere TPP üyesi ülkeler tarafından olumlu karşılandı.
JAPONYA DAHA AKTİF BİR DIŞ POLİTİKA PEŞİNDE
Abe yönetiminin seçimden galibiyetle çıkması Japonya'yı uluslararası kamuoyunun gündemine yeniden sokacak gibi görünüyor. Başbakan Abe, uzun süredir ülkenin pasifist anayasasını eleştirerek, yeni bir ordu kurmayı ve dış politikada daha aktif rol almayı savunuyor.
Koalisyon hükümetinin, her ne kadar mecliste üstünlüğü ele geçirmiş olsa da İkinci Dünya Savaşı sonrasında lağvedilen orduyu yeniden ihdasa imkan tanıyacak gerekli anayasa değişikliklerini yapmak için üçte ikilik meclis desteğine ve referandumdan çıkacak "evet" oyuna ihtiyacı var.
PİYASA TEPKİSİ
Abe'nin büyük bir çoğunlukla seçimi kazanmasının ardından Asya'da borsalarda yükseliş görüldü, altın yükseldi.
MSCI Asya Pasifik Endeksi, Tokyo'daki işlemlerde yüzde 0,5 yükselirken, yen dolar ve diğer büyük para birimleri karşısında değer kazandı.
Seçimlerde büyük çoğunluğun oyunu alan Abe'den gelen güvenin etkisiyle Asya piyasasında altın alımları arttı ve altının onsu 1,316 dolara yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)