E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiJaponya 'sıkıntı odaları'na çare arıyor---

Japonya 'sıkıntı odaları'na çare arıyor

Japonya 'sıkıntı odaları'na çare arıyor
18 Ağustos 2013 - 11:22 borsagundem.com

İşten çıkarılmanın yasalar gereği zor olduğu Japonya'da şirketler çalışanları "sıkıntı odaları"na sürerek istifaya zorlamaya çalışıyor

Japonya'da büyük şirketlerin çalışanları tartışmalı bir uygulamayla karşı karşıya. Yasaların büyük çaplı işten çıkarmaları zorlaştırdığı ülkede, Sony, Panasonic, NEC ve Toshiba gibi dev şirketler kapadıkları pozisyonlarda çalışan işçileri bütün gün "sıkıntı odası" olarak bilinen odalarda tutuyor.
Bu uygulamaya maruz kalanlardan biri de Sony'de 32 yıldır mühendislik yapan Shusaku Tani.
New York Times'ın haberine göre, 51 yaşındaki Tani, her gün işe gelerek gazetesini okuyor, internette geziyor ve öğrencilik yıllarından kalan kitapları okuyor. Tani'nin her günün sonunda yaptıklarıyla ilgili bir rapor da hazırlaması bekleniyor.
Yaklaşık 40 çalışanla paylaştığı odaya "kovalama odası" diyen Tani, çalıştığı manyetik kaset departmanı kapatıldıktan sonra erken emekliliği kabul etmediği için iki yıldır her gün bu şekilde "çalışıyor."
Japon yasalarına göre erken emekliliği kabul etmeyen çalışanlar işten çıkarılamıyor. Toplu işten çıkarılmalar ise Japonya'nın büyük şirketleri için tabu kabul ediliyor.
ABE REFORM İSTİYOR
Ülke ekonomisini canlandırmak isteyen Japonya Başbakanı Shinzo Abe, çalışma yasalarında değişikliğe giderek iş piyasasına hareketlilik getirmek istiyor. Ekonomistler, iş piyasasına getirilecek esneklik sayesinde, şirketlerin aşırı büyümüş iş güçlerini daha verimli hale getirerek dünya piyasında daha rekabetçi hale gelebileceklerini söylüyor. Değişikliğe karşı çıkanlar ise işten çıkarmaların kolaylaşması halinde Japonya'nın sosyal dokusunun yok olacağını belirtiyor.(cnbc-e)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)