E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemJaponya, Kuzey Kore'yi tehdit olarak görüyor---

Japonya, Kuzey Kore'yi tehdit olarak görüyor

Japonya, Kuzey Kore'yi tehdit olarak görüyor
28 Ağustos 2018 - 13:55 borsagundem.com

Japonya savunma bakanlığının yayımladığı yıllık "beyaz rapor", "Kuzey Kore'nin askeri faaliyetleri ulusumuzun karşılaştığı en ciddi ve en acil tehdidi oluşturmaktadır" ifadesine yer verdi

Japonya, Kuzey Kore'nin balistik füze denemelerine son verme ve lideri Kim Jong Un'un Kore Yarımadası'nı nükleer silahlardan arındırma vaadine rağmen, Japonya'nın güvenliği için hâlâ ciddi bir tehdit olmaya devam ettiğini açıkladı.
Japonya savunma bakanlığının yayımladığı yıllık "beyaz rapor", "Kuzey Kore'nin askeri faaliyetleri ulusumuzun karşılaştığı en ciddi ve en acil tehdidi oluşturmaktadır" ifadesine yer verdi.
Raporda nükleer silaha sahip bir Kuzey Kore, Çin'in giderek büyüyen askeri gücü ve bölgesel emelleri ile Rusya'nın gücünü artıma niyetlerinin, Japonya'nın Doğu Asya'da muhtemel hasımlarla çevrili olduğu bir tablo ortaya koyduğu belirtildi. Japonya'nın en güncel güvenlik değerlendirmesinden kısa süre önce, ABD Başkanı Donald Trump, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Pyongyang'a bu hafta yapması planlanan ziyareti aniden iptal etti.
Ziyarette, Trump ile Kim arasında Haziran ayında Singapur'da yapılan zirvede kararlaştırıldığı gibi, Kuzey Kore'nin nükleer silah ve balistik füze yapımından vazgeçmesi yolunda görüşmeler yapılacaktı.
Ancak temaslar, Washington'un somut adımlar, Kuzey Kore'nin de tavizler beklentisiyle durma noktasına geldi.
Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Singapur zirvesinden sonra da, ülkesinin hasmane davranan komşusu Kuzey Kore'den silahsızlanma yolunda somut, kesin ve doğrulanabilir adımlar görmedikçe bu ülkeye karşı askeri stratejisini değiştirmeyeceğini söylemişti.
Japonya'nın savunma belgesinde, "Kuzey Kore'nin nükleer silahlarını ve füzelerini terk etme yolunda hangi somut adımları atacağını dikkatle izlemek zorundayız" denildi.
Belgede, Kuzey Kore'nin 2016 başından bu yana üç nükleer deneme yaptığı ve bazıları Japonya üzerinden uçan 40 balistik füze fırlattığı hatırlatıldı.
Japonya geçen ay, Kuzey Kore füzelerine karşı savunma amacıyla ABD'den iki adet Aegis Ashore hava savunma radar izleme istasyonu satın alacağını ve bunları 2023 yılından itibaren Çin'den gelebilecek olası tehditlere karşı da kullanacağını açıklamıştı.
Beijing'de açıklama yapan Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü Hua Chunying ise, Japon savunma belgesini "son derece sorumsuz" olarak niteledi.
Hua, Japonya'nın kendi askeri gücünü artırmak için bahane aramadığını umduklarını söyledi.
Sözcü, Japonya'nın iki ülke arasındaki güveni pekiştirmek ve bölgesel barış ve istikrarı korumak için daha çok çaba göstermesi gerektiğini belirtti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)