E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiJaponya ekonomisi sert daraldı---

Japonya ekonomisi sert daraldı

Japonya ekonomisi sert daraldı
15 Şubat 2016 - 07:05 borsagundem.com

Japonya ekonomisi 2015 yılının son çeyreğinde yıllıklandırılmış rakamla yüzde 1.4 düşerek beklenenden fazla daraldı

Japonya ekonomisi 2015 yılının son çeyreğinde, üç yılı aşkındır süren ve Abenomics olarak adlandırılan Başbakan Shinzo Abe'nin ekonomik programına rağmen, daralma ve genişleme arasında gidip gelen seyrini kırmakta güçlük çekmesi ile birlikte daraldı.

Japonya'nın gayrı safi yurtiçi hasılası (GSYİH) 2015 yılının dördüncü çeyreğinde yıllıklandırılmış rakamla yüzde 1.4 daraldı. Ekonomi üçüncü çeyrekte revize rakamla yüzde 1.3 büyümüştü. Bloomberg'in anketine katılan 33 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, ekonominin 4. çeyrekte yüzde 0.8 daralması bekleniyordu.

Özel tüketimdeki zayıflık daralmaya en fazla katkıda bulunan kesim oldu ve bu durum, Abe'nin dünyanın üçüncü en büyük ekonomisinde büyüme ve enflasyonu artırma çabalarını zayıflatıyor. Yen dolar karşısında bu ay yüzde, Japonya Merkez Bankası'nın parasal teşviği artırması ve hükümet yetkililerinin volatil yükselişi durdurmak için çaba göstermelerine karşın 6 değer kazandı. Yendeki bu artış ihracatçı şirketleri olumsuz etkiliyor.

Tokyo'da Meiji Yasuda Life Insurance Co. baş ekonomisti Yuichi Kodama, "Tüketim, mevsimsel faktörler dışarıda bırakıldığında bile zayıftı, zira hanehalkı kesenin ağzını sıktı," dedi ve "Japonya ekonomisine yönelik aşağı yönlü riskler, yendeki artışın sermaye harcamalarını ve ihracatı daraltması ve aynı zamanda özel tüketimin de zayıf görünmesi ile birlikte, muhtemelen artacak. Japonya ekonomisine destek olabilecek açık bir faktör yok" şeklinde görüş bildirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)