E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemJapon Uniqlo helikopterle tesis aradı---

Japon Uniqlo helikopterle tesis aradı

Japon Uniqlo helikopterle tesis aradı
09 Mayıs 2014 - 04:40 borsagundem.com

2013’te 14 milyar dolar ciro yapan Fast Retaling Group’un ünlü hazır giyim markası Uniqlo, rotasını Türkiye’ye çevirdi, 3 firmayla anlaştı

TGSD’nin 7. kez düzenlediği İstanbul Moda Konferansı için Türkiye’ye gelen Uniqlo Üretimden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Yoshihiro Kunii, Avrupa’daki işlerini Türkiye aracılığıyla geliştireceklerini söyledi.

Eylem Türk'ün Milliyet'teki haberine göre Uniqlo’nun 2013’te 1 milyar parça mal ürettirdiğini kaydeden Kunii, markanın 1.427 mağazasından sadece 20’sinin Avrupa’da olduğuna dikkat çekti. Kunii, “Inditex ve H&M’in ardından dünyanın en büyük üçüncü hazır giyimcisiyiz. Ancak hala bir Asya markasıyız. Global marka olmak için Avrupa ve ABD’ye odaklanacağız. 2020 hedefimiz 50 milyar dolar ciro” diye konuştu.

Konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan TGSD Başkanı Cem Negrin ise Uniqlo temsilcilerinin konferans öncesinde İstanbul ve çevresindeki üretim tesislerini ziyaret ettiğini açıkladı. Negrin, şöyle devam etti:

MAĞAZA DA AÇACAK 

“Üretim potansiyeli taşıyan yerleri helikopterle dolaştık. Aradıkları büyüklükte fabrika yok. Ancak yine de Türkiye’de üretimin ilk adımını attılar. Yeşim Tekstil ve İmteks’e tişört, Tayeks firmasına da jean ürettirmek için anlaşma yaptılar. İstanbul’da ofis de açıyorlar. Bangladeş’teki yöneticiyi buraya getirdiler. GAP gidince Türkiye’deki çoğu büyük tekstil fabrikası kapandı. Şimdi Uniqlo büyük boyutta sipariş için istediği büyüklükte fabrika bulamıyor. Örneğin, Zara Türkiye’den yılda 1 milyar doların üzerinde mal alıyor. Uniqlo da başlangıç alımı ise en azından 500 milyon doları bulabilir. Ancak istediği büyüklüğü sağlayıp sağlayamayacağımız önemli.”

Uniqlo’nun Türkiye’de iki yıl içinde mağaza açmayı planladığı da ifade edildi.

UYGUN ORTAKLAR
...
Öte yandan 7. İstanbul Moda Konferansı’nın konuşmacıları arasında Nicole Kidman, Cate Blanchette, Madonna ve Beyonce gibi ünlü isimleri giydiren İtalyan Modacı Antonio Berardi de vardı.

İtalyan lüks marka uzmanı PGDS Consulting’in Başkanı Piergiorgio Dal Santo da konferansta Türk ve İtalyan markaların uygun ortaklar olabileceğini söyledi. Dal Santo, markalara, güçlü iş ortakları bulabilmeleri amacıyla yardımcı olduğunu belirterek, “Ekonomik istikrar olduğu sürece Türkiye’de iş yapmaya çok pozitif yaklaşılıyor. Yalnız giyimde değil, aksesuar ve deri konusunda da böyle. Gelecekte Türk ve İtalyan markaları arasında ortaklık ve işbirlikleri olabilir” dedi.

TEKSTİLCİ TIR'LA RİNG SEFERİ İÇİN BASTIRIYOR

TGSD Başkanı Cem Negrin, teşvik verilen 5. ve 6. bölgede üretim yapılması halinde lojistik maliyetinin çok yüksek olacağına dikkat çekerek, “İlgili makamlardan lojistik için de teşvik istedik. Olumlu yanıt alamadık. Devletin, yönlendireceği 5-10 TIR ile buralardan ring sefer yaptırmasını veya tren taşımacılığını organize etmesini isterdik” dedi.

Bu tip ek teşvikler olmaması durumunda doğuya yatırım yapacak firma bulmanın zor olduğunu belirten Negrin, “İstanbul’da veya diğer illerdeki tesislerde önceden kullanılmış makineleri doğuda kurmak istedik. Bu da onaylanmadı. Yeni makineler alınması isteniyor. Oysa bunları ithal ediyoruz. Türkiye’de üretilmiyor. Madem o bölgeyi kalkındırmak istiyorlar, bu tip ek kolaylıklar sağlanmalı” diye konuştu.

HÜKÜMETE SİTEM

AK Parti hükümetinin bugüne kadar seçtiği ekonomi bakanlarının sektöre pek sıcak bakmadığını vurgulayan Negrin, “Bir ekonomi bakanımız, bizleri Türkiye’de işimizi bırakıp Mısır’a gitmeye teşvik etti. Sonuçları ortada. Giden arkadaşlarımız hala zorluk çekiyor. Bir diğeriyse Türkiye’de üretilen üretilmeyen her türlü kumaşa, ipliğe, aksesuara, hatta sahte kürke bile anti damping vergileri koyarak maliyetlerimizi yükseltti. TL’nin aşırı değerlenmesine engel olamadı. Kumaş ve bitmiş ürün ithalatı da düşmedi. Zam şampiyonu hazır giyim sektörünün başka bir çıkışı yoktu zaten” diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)