E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİzmir’e 3 bin yeni konut yapılacak---

İzmir’e 3 bin yeni konut yapılacak

İzmir’e 3 bin yeni konut yapılacak
04 Kasım 2020 - 13:33 borsagundem.com

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "İzmir şehir hastanesinin yanındaki bu alanda 3 bin konut inşa etmeyi planlıyoruz" dedi.

AFAD İzmir İl Koordinasyon Merkezi'nde açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, araştırma kurtarma çalışmalarının sona erdiğini söyledi.

Devletin tüm kurumlarıyla İzmir için seferber oldugunu ifade eden Bakan Kurum, "Dün enkaz altından Ayda kızımızı sağ salim kurtardık ve hep birlikte tüm Türkiye olarak çok büyük bir sevince katıldık. Hemen birkaç saat sonra annesinin cansız bedenine ulaştık ve hep birlikte bir hüzünce girdik. Ayda kızımız hepimizin kızı. Aydalarımızı, İdillerimizi inşallah hiçbir zaman yalnız bırakmayacağız. 113 saattir yoğun bir şekilde çalışmamız sürüyor. 17 bina, tüm İzmir genelinde 8 bin kişilik arama ekiplerimizle çalışmalarımız süratli devam ediyor. Artık enkaz kaldırma çalışmalarına başladık. Sadece bir alanda enkazımız kaldı, orada da hassas bir şekilde davranıyoruz herhangi bir canlı olmamasına rağmen. Enkazımızı da o hassasiyetle kaldıracağız. Dinlenmeden, nefes nefese,

'114 CANIMIZI KAYBETTİK'

Depreme son son açıklayan Kurum, “114 canımızı kaybettik, 107 vatandaşımızı enkazdan sağ salim bir şekilde kurtardık. 1035 vatandaşımız yaralı tedavileri tamamlanan 898 vatandaşımız taburcu oldu. 137 vatandaşımızın tedavisi devam ediyor. 4'ü ağır olmak üzere 12 yoğun bakım hastamız var. Kaybettiğimiz vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır diliyorum. Acımız çok büyük. İnşallah el birliğiyle İzmirli kardeşlerimizin yarasını saracağız. İzmir bizden hizmet bekliyor, İzmir sıcak yuvalarını bekliyor. Dün kabine toplantısında sayın cumhurbaşkanımız yapacağımız paylaştılar ve kendisinin de altını çizdiği gibi dönüşüm sesli yanıt vererek, imar yazarken İzmir ' imizde denetimlerimizi sıklaştırmak doğru bir yolda yapımını geri götürmek inşallah kardeşlerimizin sağlam konutlarını inşa etmek mecburiyetindeyiz. Ülkemiz ciddi bir deprem tehdidi ile ilgili reklamlar. Yaşadığımız yıkım da bunları bize hatırlatıyor ”diye konuştu.

İzmir depreminde can kaybı arttı

'BUNDAN SONRA ENKAZ ALTINDA HİÇBİR VATANDAŞIMIZI ARAMAK İSTEMİYORUZ'

İzmir tarihinin en büyük bu dönüşüm kullanıma sunuldu, “Bu çerçevede yerinde yapacağımız projeler var. 17 bina enkazında ve alma riskli alma binalarda yerinde uygulamalar yapacağız. İzmir birinci derece deprem bölgesi ve yeni yapacağımız konutlar zemin + 5'i geçmeyecek. Bölge mimarisine uygun kalitesine göre yüksek kaliteli, sağlam, güvenli konutları hızlı bir sıralı ilerleme girdik. Vatandaşlarımızın üzerine de önemli bir sorumluluk düşüyor. Tüm Türkiye'ye seslenmek istiyorum; Riskli binaların tespitlerimizi yaptıralım. Buralarda oturmayalım. Gelin tüm Çevre Şehircilik İl Müdürlüklerine bakmaktadır. Bu başvurular çerçevesinde riskli bina tespitlerini yaptırabiliriz. Biz bundan sonra herhangi bir ilimizde enkaz altında hiçbir vatandaşımızı aramak istemiyoruz. Bu anlayışla, bu bilinçle, bu başlıklıkla çalışmalarımızı yürütmeye gayret gösteriyoruz. Kentsel dönüşüm terörle mücadele kadar ülkemiz için önemlidir. Bugün nasıl İzmir'de, Elazığ, Malatya'da beraber olduysak, dönüşümde de siyasi bir kaygı gözetmeden, gözetmeden sonra dönüşümü bir sekilde yürütmek durumundayız ”dedi.

'BİR AY İÇİNDE İNŞA BAŞLAYACAK'

Yazım alanında çalışmaların yapılacağını belirten, yazıldığını söyledi:

* İzmir şehir hastanesinin yanındaki bu alanda 3 bin konut inşa etmeyi planlıyoruz. Zemin + 5 katı geçmeyecek bir projelendirme yaptık. İçinde bahçeleri, camisi, okulu ile örnek bir şehircilik anlayış projelendirme çalışması yapıyoruz.

* Hem yerinde hem rezerv alanında konutlarımızı üreterek hızlı bir şekilde depremde gören vatandaşlarımızın sıcak yuvalarının inşasını gerçekleştireceğiz.

* En geç bir ay içinde konutların inşasına başlayıp, bir yıl içinde sağlam konutlarımızı vatandaşlarımıza teslim edeceğiz.

* İzmir'imizde 6 bin 84 konutumuzun inşası devam ediyor. Yeni yapacağımız konutlarla birlikte çok önemli bir dönüşümü başlatacağız.

* İzmir'imiz de birinci derece deprem bölgesi olduğu için, bina boyama çalışmayı da yapıp yine vatandaşlarımızla paylaşıyor olacağız.

Akbank, İzmir'de depremden etkilenen müşterilerinin kredi taksitlerini erteleyecek

'AĞIR HASARLI ACİL BİNA SAYISI 180'

Hasar araştırının da hızlı bir şekilde devam edebilmek için, “924 uzmanımızla 7/24 bu süreci yürütüyoruz. Şu ana kadar 22 bin bina bağımsız bölümün çatışma cümlesi tamamladık. Ağır hasarlı acil bina sayımız 180, 3 bin 680 bağımsız bölümden oluşuyor. 1267 az hasarlı, 190 orta hasarlı binamız var. Yıkım test başlattık. Yıkım konulu 4 gece yıkımını dün gece tamamladık. Bugün yine yıkımlar devam edecek. Ağır hasarlı binicilik yerinde yerinde tespit yapıyorlar. Hızlı bir şekilde hem taşınma hem gıda yardımlarını vatandaşlarımıza ödemeye başladık. Vatandaşlarımıza bugüne kadar yapmış olduğumuz taşınma ve gıda yardımının toplamı 2 milyon 865 bine ulaştı. Bunun dışında da iş yeri yıkılan veya ağır hasar esnafımıza kadar hibe desteği verilecek ”dedi.

'KAMU MİSAFİRHANELERİNDE YETERLİ KAPASİTE VAR'

Bölgeye toplamda 4 bin 643 çadırın sevk edildiğini belirten Kurum, “Şu an boşta 1010 çadırımız var. Isıtıcılarımız, ihtiyaçlarımızın tamamı karşılanmaktadır. Beslenme ihtiyacını Kızılay'ın koordinasyonunda tüm destek veren kuruluşlarımızla yapıyoruz. 81 ilin belediyelerinden buraya kayıt var. 370 bin vatandaşımıza yemek verebilecek çalışmalarımız sürüyor. Çadır kentlerde Covid testinden tutun, her türlü acil müdahaleyi yapabilecek ekiplerimiz var. 13 ilçemizde yaklaşık 7 bin 600 kapasiteli kamuhanemiz var. Şu anda kalan kişi sayısı 208. Yeterli yerimiz var vatandaşlarımızı kamu misafirhanelerimizde misafir edebiliriz. İzmir Bayraklı'da ilk etapta bin konteyner kent kuruyoruz. Ege Üniversitesi kampüsü içinde alana da 312 kaba planlıyoruz ”diye konuştu.

İstek İzmir Okulları’ndan depremzede çocuklara tam burs

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • vatandaş04 Kasım 2020 18:17

    Çevre bakanı ne kadar saçma konuşuyor. neymiş riskli binada oturmayın. sanki halkın gücü varmış gibi siz yani, devletiz diyenler ne işe yarıyor. 35 milyar dolar deprem parası nerede.

  • ... 05 Kasım 2020 09:07

    Eleştiri yapacağız diye de saçma sapan yorum yapılmaz. Yıkılan ya da riskli olan binalarda ev fiyatları ne kadar fikriniz var mı? Toplanan parayı biliyorsunuz da depremlerden önce ya da sonra yapılan harcamaları çıkardınız mı bu hesabı sorarken? Devletin yaptığı işleri görmek için bakmak yeterli.

  • ıtri04 Kasım 2020 14:39

    umarım Dask poliçesi yaptıranlar ile yaptırmayanlar aynı kefeye konmaz. bir kısım insan ödüyor, bir kısmı ödemiiyor