E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakİzmir Kordon'da kat yüksekliği tartışması---

İzmir Kordon'da kat yüksekliği tartışması

İzmir Kordon'da kat yüksekliği tartışması
27 Nisan 2015 - 04:34 borsagundem.com

İzmir'in simgesi Kordon'da kat yüksekliği tartışması... Konak Belediyesi'nin kat yüksekliğini sınırlandırma girişimi İzmir Büyük Şehir'e takıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nde yapılan kat yüksekliği artışları İzmir’de tartışma konusu oldu. Konak Belediye Meclisi, Kordon'un silüetini bozacağı endişesiyle kat yüksekliğini sınırlandırmak için karar aldı. Konak Belediye Meclisi'nin kararını reddeden İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yürürlüğe koydoğu yönetmelik çerçevesinde hareket edilmesini kararlaştırdı.

KONAK BELEDİYESİ ÖNLEMEK İSTEDİ

Bakanlık yönetmeliğinin ardından Konak Belediyesi, silüetin bozulmaması, başta Kordon olmak üzere kıyıda mevcut binaların daha da Çin seddine dönüşmemesi için harekete geçti. Konak Belediye Meclisi Kasım 2014’teki toplantıda aldığı kararla, kat yüksekliğini 3 metre ile sınırlandırdı. Konak Meydanı - Alsancak Limanı arasında kalan Kordon’da sekiz kat ve maksimum 24.80 metre yükseklik, Konak Meydanı-Üçkuyular Meydanı arasında kalan Mustafa Kemal Sahil Bulvarı sahilinde 7 kat ve 21.80 metrelik yapılaşma uygulamasının devam etmesi kararı alındı.

BÜYÜKŞEHİR REDDETTİ

Bakanlığın yönetmeliğinde yer alan konutta 3.5 metre ofis ve turizm yapılarında 3.80 metrelik kat yüksekliğine göre özel yapılaşma koşulları talep edilen projelerin, ancak kat sayısının düşürülmesi ve mevcut toplam yüksekliğe uyulması durumunda onay görmesi kararlaştırıldı. Bu kararla Konak ilçesi sahili olan Kordon ve Mustafa Kemal Sahil Bulvarı kıyısında mevcut yüksekliğin daha da artmasının önüne geçilmeye çalışıldı. Ancak İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde bu karar reddedildi.

KAT ADEDİ BELİRLENMİŞ ADALAR YÜKSELECEK

Konak’ın kararını reddeden İzmir Büyükşehir Belediyesi tüm kenti kapsayacak bir karara imza attı. Büyükşehir Belediye Meclisi kat yükseklikleri ve imar planı düzenlemesinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hazırlanarak yürürlüğe giren Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği kapsamında olmasına karar verdi. Bu çerçevede de yürürlükteki 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarında sadece kat adedi belirlenmiş imar adalarında, planlarda yeni bir düzenlemeye gerek kalmaksızın yürürlükteki amir yönetmeliklerinin tariflendiği yüksekliklerin uygulanmasına karar verildi.

BİNALAR 10 METRE YÜKSELECEK

Bu kararla örneğin 8 kat imar olan Kordon’da eskiden 3 metre olan kat yüksekliği 3.80 metreye kadar yükselebilecek, giriş katları için verilen 4.5 metre yükseklik de dikkate alındığında yeni ruhsat alacak binalar eskisinden 10 metre yüksek olacak. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)