E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİzmir Foça'da askeri eğitim uçağı düştü---

İzmir Foça'da askeri eğitim uçağı düştü

İzmir Foça'da askeri eğitim uçağı düştü
09 Nisan 2021 - 11:18 borsagundem.com

MSB, İzmir'de KT-1 tipi uçağın eğitim uçuşu sırasında Foça açıklarında denize düşerek kaza kırıma uğradığını ve 2 pilotun kurtarıldığını açıkladı

İzmir'deki 2'nci Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan eğitim uçuşu için havalanan KT-1 tipi uçak, bugün saat 10.40 sıralarında Foça açıklarında İngiliz Burnu Orak Adası önlerinde denize düştü. Uçağın düştüğünü gören balıkçıların ihbarı üzerine bölgeye Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait 1 helikopter, polis, Sahil Güvenlik, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Uçaktaki pilotlar Albay Ahmet Kendir ve Yarbay Hakan Eryılmaz yapılan çalışmayla kurtarılarak sahile çıkarıldı. Burada da hazır bekleyen ambulanslarla pilotlar Foça Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Tedaviye alınan pilotların sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

MSB'DEN AÇIKLAMA 

Bu arada Milli Savunma Bakanlığı konuya ilişkin açıklama yaptı. Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, şöyle denildi:

"İzmir’deki 2’nci Ana Jet Üs Komutanlığı'mızda görev yapan KT-1 tipi uçağımız, eğitim uçuşu sırasında henüz belirlenemeyen bir sebeple Foça açıklarında denize düşerek kaza kırıma uğradı. Derhal başlatılan arama-kurtarma çalışması ile 2 pilotumuz sağ olarak kurtarıldı."

2 PİLOTUN DA SAĞLIK DURUMU İYİ

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada ise 2 pilotun da sağlık durumunun iyi olduğu belirtilerek, "Kazanın meydana geldiği ilk andan itibaren; Hava Kuvvetlerimizden 1 adet arama kurtarma helikopteri, Deniz Kuvvetlerimizden arama kurtarma helikopteri ve insansız hava aracı, Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan 3 sahil güvenlik botu ile arama kurtarma uçağı görevlendirilmiştir. Kazada sağ kurtarılan 2 pilotumuzun durumu iyidir ve hastanede tedavilerine başlanmıştır. Konuyla ilgili gerekli inceleme başlatılmıştır. Bölgede arama-kurtarma çalışmalarına destek sağlayan balıkçılarımıza ve tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyor, şükranlarımızı sunuyoruz" denildi.

Uçağın düştüğü bölgede ekipleri çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

KT-1’LER 2012’DE ALINDI, TEMEL UÇUŞ EĞİTİMİNDE KULLANILIYOR

Ekonomik hizmet ömrünü tamamlayan T-37 jet ve piston motorlu SF-260’ların yerini 2012 yılında alan KT-1 (arşiv fotoğrafıyla üstte), temel uçuş eğitiminde kullanılıyor. KT-1, Korea Aerospace Industries tarafından üretilen Güney Kore yapımı bir eğitim uçağı. Uçak, KAI ve Savunma Geliştirme Ajansı tarafından ortaklaşa geliştirildi. Yüksek performanslı uçak, iki platformu birleştirerek, ekonomik uçuş olanağı sunuyor. KAI’nin tasarladığı uçak, saatte en fazla 574 kilometre hıza çıkabiliyor. PT6-A62 tipi 950 beygir güce sahip motoruyla 11 bin 580 metre yüksekliğe ulaşabiliyor. TAI tarafından bazı parçaları üretilen ve montajı yapılan uçaktan 40 adet alındı.

TEST UÇUŞUNDA ARIZA YAŞANMIŞTI

Ankara’daki Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI) 11-008 kuyruk numaralı Kore tasarımı KT-1'in, 2,5 saat süren ilk test uçuşunu 9 Şubat 2011’de Test Pilotu Murat Özpala ile Uçuş Test Mühendisi Serdar Çora yaptı. Uçak 5 bin 600 metrede burgu hareketi yaparken bir patlama oldu. KT-1 düz uçuşa geçerken, Serdar Çora oturduğu koltuktan fırlayarak paraşütünün açılması ile iniş yaptı. Patlamadan 18 dakika sonra KT-1 piste emniyetle inişini gerçekleştirdi.

FIRLATMA KOLTUĞU NASIL ÇALIŞIYOR?

Askeri, yüksek performanslı uçaklarda kullanılan fırlatma koltukları, her durumda pilotların uçağı emniyetle terk etmelerini sağlıyor. Fırlatma koltuğunun çalışma sistemi ise şöyle:

- Atlama kumandası verildiğinde, önce kanopi yani kokpiti örten cam patlıyor.

- Roketler koltuğu, paraşütün emniyetle açılacağı 300 metreye kadar fırlatıyor.

- Pilotun bayılması gibi risklere karşılık koltuk otomatik olarak paraşüt açıyor.

- Yüksek irtifa atlayışları sırasında pilot sandalyedeki oksijen sistemini kullanabiliyor.

- Fırlatma koltuğunda, denize inişler için şişme sal veya hayati idame amaçlı bıçak gibi malzemeler bulunuyor.

Bakan Akar, İngiltere'de dev gemiyi inceledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)