E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİttifak düzenlemesi bugün Erdoğan'a sunulabilir---

İttifak düzenlemesi bugün Erdoğan'a sunulabilir

İttifak düzenlemesi bugün Erdoğan'a sunulabilir
17 Ocak 2018 - 12:07 borsagundem.com

Aralarında 'ittifak' düzenlemesinin de olduğu uyum yasaları için AKP'nin iç komisyonları toplantı halinde; çalışmaların bugün Erdoğan'a sunulması bekleniyor

Aralarında partilerin seçim ittifakına imkan tanıyan düzenlemenin de bulunduğu Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne ilişkin uyum yasaları için, AK Parti'nin kendi içerisinde oluşturduğu beş ayrı komisyon şu sıralarda toplantı halinde. Toplantıların bitimiyle bugün komisyon heyetlerinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı ziyaret edecekleri ve çalışmalarının sonuçlarını Erdoğan'a sunmalarının beklendiği belirtildi. Geçtiğimiz yıl 16 Nisan tarihinde AK Parti ve MHP'nin işbirliği ile referanduma sunulan ve kabul edilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne ilişkin anayasal düzenleme, tüm kurum ve kurallarıyla birlikte ilk genel seçimler sonrası hayata geçecek. Sistemin işleyişiyle ilgili uyum yasalarının ise Mart'tan önce TBMM'ye getirilmesi bekleniyor.

Uyum yasalarının içerisinde, AKP ve MHP'nin prensip anlaşmasına vardıkları 'partilerin kendi kimliklerini koruyarak seçim ittifakı yapabilmelerine ilişkin' düzenlemenin de bulunacağı açıklanmıştı. Uyum yasalarıyla ilgili olarak AKP ve MHP arasında karşılıklı komisyonlar oluşturulmuş, komisyonların birlikte çalışması kararı alınmıştı.

İki partinin çalışma gruplarının ilk toplantısının yarın 14.30'da yapılacağı açıklanmıştı. AK Partili bir yetkili, yarın MHP'li komisyon üyeleriyle ortak toplantı öncesinde, AKP'nin uyum yasalarıyla ilgili kendi içerisindeki çalışmaları konusunda oluşturduğu 5 ayrı komisyonun bugün parti genel merkezinde toplandığını açıkladı. Yetkili, "Toplantıya beş ayrı komisyondan toplam 50 üye katılıyor. Yönetimlerin yeniden yapılandırılması, seçim mevzuatının düzenlenmesi, TBMM içtüzüğü, ekonomik kurumların yeniden yapılandırılmasıyla ilgili uyum yasalarına son şekli veriliyor. Toplantılara bazı Cumhurbaşkanlığı danışmanları da katılıyor" dedi. AK Partili yetkili ayrıca, "Komisyonlar bugünkü çalışmaları sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret edecekler ve bugün öğle saatlerinde Erdoğan ile de bir toplantı yapacaklar. Toplantıda partimizin uyum yasalarıyla ilgili taslağı netleşebilir. Tabi seçim ittifakları konusundaki önerimiz de ortaya çıkar" ifadesini kullandı. Bugünkü toplantılara ilişkin AK Parti Genel Merkezi'ne girişinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, "1991 seçimlerinde ve yakın zamanlarda partiler, bir parti çatısı altında ittifak yaparak sorunlarını aşıyorlardı. Şimdi biz (parti kimliklerini muhafaza ederek) buna imkan verecek bir altyapı üzerinde çalışıyoruz. (MHP ile) bu konuda da mutabakatın gerçekleşeceğine inanıyoruz" dedi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 'Cumhur ittifakı' adını verdiği ve seçimlerde partilere hem oluşturdukları blok halinde, hem de tek tek oy verilebilen bir sistemi savunuyor. Bahçeli ayrıca ittifak halinde olsa da olmasa da, ilk Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, aday olması halinde AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı destekleyeceklerini duyurmuştu. Erkene alınmadığı taktirde genel seçimlerin Kasım 2019'da yapılması öngörülüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)