E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİTO başkanından Kısa Çalışma Ödeneği tavsiyesi---

İTO başkanından Kısa Çalışma Ödeneği tavsiyesi

İTO başkanından Kısa Çalışma Ödeneği tavsiyesi
17 Mayıs 2020 - 17:13 borsagundem.com

Kısa Çalışma Ödeneğinin, iki ayda istihdamın korunmasındaki başarısını ispatladığına işaret eden İTO Başkanı Avdagiç, başvuru süresinin hazirandan sonra ikinci bir 3 ay uzatılmasının işletmelere büyük katkı sağlayacağını aktardı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “Kısa çalışma başvuru süresinin 30 Haziran'dan sonra ikinci bir 3 ay uzatılması, işletmelerin pandemi sürecinin zorluklarını geride bırakmasına büyük katkı sağlayacaktır." dedi. 

Avdagiç, ülkedeki Kovid-19 vakası 10 Mart’ta tespit edilirken, hükümetin hızlı bir uygulama ile 25 Mart’ta İŞKUR üzerinden firmaların Kısa Çalışma Ödeneği başvurularını aldığını hatırlattı.

Başvuruların işçiler adına işverenler tarafından yapıldığını kaydeden Avdagiç, bu çerçevede, 3 ay süre ile çalışanın günlük brüt kazancının yüzde 60’ının ve genel sağlık sigortası primlerinin bu ödenekten karşılandığını belirtti.

Ödeneğin Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi'nin adı gibi bir kalkan vazifesi gördüğünü vurgulayan Avdagiç, şöyle konuştu:

“Kovid-19'un etkisini bertaraf etmek için başarıyla uygulanan İstikrar Kalkanı Paketi'nin en önemli maddelerinden biri olan ve çalışanın günlük kazancının yüzde 60’ını karşılayan Kısa Çalışma Ödeneği, geçen yaklaşık iki ayda istihdamın korunmasındaki başarısını ispatlamıştır. İşletmeler haziranda faaliyetlerini artırma ya da yeniden başlatmaya hazırlanırken, koronavirüsten etkilenen iş yerlerinde çalışanlara yönelik uygulanan kısa çalışma kapsamındaki maaş ödemelerinin, son başvuru tarihi olan 30 Haziran'dan itibaren ikinci bir üç ay süreyle uzatılması işletmelerin pandemi sürecinin zorluklarını geride bırakmasına büyük katkı yapacaktır."

“Bazı sektörlerimizden son günlerde ‘yoğun siparişler’ aldıkları bildirimi geliyor” 

Şekib Avdagiç, iş dünyasının yeni tip koronavirüs ile mücadelesindeki rolüne değinerek, “Korona ile yaşamayı, üretmeyi ve satmayı öğrenmek zorundayız." ifadesini kullandı.

İTO’da tüm sektörleri yakından takip ettiklerini belirten Avdagiç, "Ekonomide ibrenin hazirandan itibaren yukarı doğru çıkacağını görüyoruz. Bazı sektörlerde yeni tedbirlerle daha hızlı mesafe almamız şart. Bunu el birliği ile başaracağız. Öte yandan bazı sektörlerimizden son günlerde ‘yoğun siparişler' aldıkları bildirimi geliyor. Bu bizim cesaretimizi artırıyor. İkinci bir dalga gelmezse tedbirli bir iyimserlik içindeyiz." diye konuştu. 

Avdagiç, iş dünyası olarak riskleri ve fırsatları dikkate alarak, süreci doğru yönetmek için gayret ettiklerini belirterek, "Türkiye üretim disiplini, kalifiye çalışan gücü ve sevkiyat performansı ile civarındaki tüm ülkelerden ayrışıyor. Bugünden yarına değilse bile Batı’nın Çin, Kamboçya ve Vietnam’dan ürün talebi azalacaktır." ifadelerini kullandı. 

“Dünyanın hiçbir ülkesi, 30 günde maske üretimini 12 kat artıramadı”

İTO Başkanı Avdagiç, Türkiye’nin günde 4 milyon maske üretirken, bir ay sonra günlük 50 milyon adet maske ürettiğine dikkati çekerek, “Dünyanın hiçbir ülkesi, 30 günde maske üretimini 12 kat artıramadı. Bu, Türk girişimcisinin değişen taleplere karşı arzda ne kadar esnek olabildiğinin ve talebe hızla ayak uydurabildiğini de kanıtlıyor. Özellikle AB’nin ithalatında hızla payımızı artırmamız mümkün. Şöyle ki, Türkiye, 2019'da AB'nin yaptığı yaklaşık 2 trilyon dolarlık ithalatta 70 milyar avro ile yüzde 3,6 pay aldı. AB'nin ithalatta 6'ncı büyük ortağı. Bunu artıracağız. Şu anda bu fırsat var. Türkiye, AB'nin 2 trilyon dolarlık ithalatındaki yüzde 3,6’lık payını en az ikiye katlamalı.” değerlendirmesinde bulundu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ....18 Mayıs 2020 09:27

    bakın işverenler nasıl kendini koruyor.. nasıl açıklama yapabiliyor... ama 1 mayısda işçi sendikaları bırakın açıklama ve konuşmayı, bayram gunlerınde göz altına alınıp, 24 saat haklarınd aişlem yapıldı.... işverenlere çalışan hukumet ve kanunlar var. işverenler hukumeti desteklıyor, hukume tkonumunu koruyor..işçi ve millet eziliyor.. bu tablo arap ulkelerınde darbelerle dış güçlerle şekilleniyor... bu gerçekleri dile getirene DARBE ÇAĞRISI, İMASI YAPIYOR DENİLİYOR... ama Atatürk türkiyede seçim sistemini getirmiş. araplar gibi darbe olmasın, yapılmasın, millet seçimde oy atsın ve hukumetler değişsin diye. ki ülkemizde bir çok hukumet kuruldu, değişti. seçimler oldu. her türk insanı seçme ve çseilme hakkını kullanmalı. demokrasi bunun için var. arap toplumu olsaydıkçokdan feto gibi saksağanlar farklı alanlarda din kılıfı ile ülkeyi parçalamıştı. Atamızın dahiliği yine bizleri daha beterinden korumuş oldu. Seçimlere kadar bekliyoruz...oy atacaz

  • Kerim18 Mayıs 2020 02:34

    Kısa çalışma ödeneği nedir ne ise yarar..işçi çalışıp üretim yapıyor da firma satış yapınca kazanır kazançtan o zaman devletinde payını alması gerekmez mi

  • Baskan 18 Mayıs 2020 02:20

    İTO baskanım maas ne kadar merak ettim bir de huzur parası alıyormusun eğer huzur hakı alıyorsan kul hakı unutmayın

  • Zenğinler 18 Mayıs 2020 02:17

    Bu sene zenğinler tatil yapmayın hele beledıye baskanları

  • vatandaş17 Mayıs 2020 19:52

    yahu bu adamı nereden buldunuz gece karşıma çıksa ödüm patlar ,ne tip be 

  • Pala17 Mayıs 2020 19:02

    Kısa çalışma ödeneği şu demek, işçiyi tam gün çalıştır, sgksini yarı maaşını devlet ödesin. Patronları zengin etmeye yönelik

  • Günhan Salatasaladze17 Mayıs 2020 18:39

    Hepiniz zenginsiniz. Zenginliğinizi, teşviki, ihaleleri kendiniz yer, borcunuzu bizimle paylaşırsınız. Kısa çalışma ödeneği Türkiye gibi yolsuzluk istatistiği yüksek ülkelerde suistimal, sömürü düzeni. Hacca umreye gittiniz inşallah hafız ? Günah çıkarma programı gibi kullanmaya başlanılmış. Tövbe tövbe Hristiyan mıyız biz ?

  • Ali17 Mayıs 2020 18:39

    Turizm bu sene olmaz 9 ay uzatılmalı

  • Şenol17 Mayıs 2020 18:28

    Kimse kusura bakmasın birazda kodaman lar elini taşın altına koymalı zaten geçen senelerden yaptığınız karları nereye gider yazdınız devletten aldığınız teşviklerin hakkını ödeyin az avrupada harcama ve yatırım yapında çalıştırdığınız işçinin hakkını ödeyin DEVLET DEVLETLİĞİNİ YAPTI SIRA İŞVEREN LERDE CEBİNİZDEKİ AKREBİ ÇIKARIN VESSELAM

  • Yusuf Yıldız17 Mayıs 2020 17:47

    Çok doğru bir istek..çünkü işletmeler haziranda açılsalar bile tam kapasite çalışamayacakları için eleman kısıtlaması yapmak zorunda kalacaklar..işe geri dönemeyeceklere 3 ay daha devlet yardımı zaruridir..

  • Son Şampiyon17 Mayıs 2020 17:42

    Tabi ya beleşe çalışan

  • Nk17 Mayıs 2020 17:31

    Kısa Çalışma ödeneği kesinlikle amacına yönelik kullanılmıyor, işçilerin hakları yenilip, patronlara kıyak geçilip, devlet ise zarara uğratılıyor. Kısa çalışma ödeneği ödenecekse amacına uygun ödenmeli, herkes tarafından suistimale açık olmamalı.