E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİTO Başkanı Avdagiç istediği kuru Borsa Gündem’e açıkladı---

İTO Başkanı Avdagiç istediği kuru Borsa Gündem’e açıkladı

İTO Başkanı Avdagiç istediği kuru Borsa Gündem’e açıkladı
15 Mart 2019 - 12:41 borsagundem.com

İTO Başkanı Şekip Avdagiç Borsagundem.com’a konuştu. Hükümetin getirdiği istihdam paketinin ekonomik kıskacı kıracağını ifade eden Avdagiç, doların enflasyon oranında yükselmesi gerektiğini söyledi.

DENİZ ALTUNTAŞ - BORSAGUNDEM.COM

Hükümetin başlattığı istihdam seferberliği programının getirdiği teşviklerin iş dünyasında ciddi rahatlamaya sebep olacağını ifade eden İTO Başkanı Şekip Avdagiç, Cumhuriyet tarihinin en büyük istihdam teşvikleri olarak gösterdiği paketle ekonomik kıskacın kırılacağını söyledi. 

İstanbul Ticaret Odası’nın Mart ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda Borsagundem.com’a konuşan ve İstanbul iş dünyası olarak ellerini taşın altına koyduklarını dile getiren Şekip Avdagiç "Eminim ki, bu kampanya Cumhurbaşkanımızın çizdiği hedefin yakalanmasında önemli bir rol oynayacaktır. İlk hedefimiz, üye sayımız kadar istihdamın gerçekleşmesini sağlamaktır. İlave istihdamlar, yılın ikinci yarısından sonra daha da artacaktır. İş dünyası olarak bizim de bunu çok iyi bir şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Çünkü Türkiye’nin geleceği ve gelişmesi, daha çok üretim ve daha çok istihdamdan geçiyor. Ben bu vesileyle bir kez tüm işletmelerimizi, tüm üyelerimizi yeni bir ruh ile istihdama katkı sunmaya çağırıyorum" dedi.

"BÜYÜME ORANLARI MORAL VERİCİ"

2018’in dördüncü çeyrek büyümesinin beklendiği gibi yüzde -3 olarak gerçekleştiğini kaydeden Şekip Avdagiç, negatif büyümenin kalıcı bir etki bırakmayacağını savundu. Borsagundem.com’un sorusu üzerine 2018 yılının genel büyüme rakamının önemine değinen Avdagiç "Son çeyrekteki -3 rakamına rağmen tüm yıl büyümesi, yüzde 2.6 şeklinde oldu. Bu önemli bir rakamdır. Böylece daha kötü senaryolar yazanlar yanıldılar. Türkiye, ne 2001’deki gibi, ne de 2008’deki gibi bir etkilenme yaşadı. Çünkü başarılı bir ekonomik yönetimle hızlı ve etkili önlemler alınmış ve böylece kısa süre içinde gidiş olumluya çevrilmiştir. 2018 yılındaki kaydedilen yüzde 2.6 oranındaki büyüme, her şeye rağmen moral verici bir büyümedir. 2.6’lık büyüme, 2019 için kıymetli bir kalkış noktası olacaktır. Hepimiz görüyoruz ki, bugünkü durum, 2018’in ikinci altı ayından çok daha iyidir. Faizde de, dövizde de, diğer parametrelerde de… Cari açık ve enflasyonda düşüşler başlamıştır. İnanıyoruz ki, özellikle 2019’un ikinci çeyreğinden itibaren ekonomide bunun olumlu yansımalarını göreceğiz. Hem yapısal reformları gerçekleştirmek, hem de beklenen atakları yapmak için bu süre bizim için fırsat olacaktır" diye konuştu.

"PAHALI DÖVİZ YERLİ İMALATA YÖNLENDİRİYOR"

Dövizin yükselmesinden sonra ithal malın pahalı hale geldiğini ve bunun üzerine tüccarın, uzun süredir ihmal ettiği, daha ucuz diye yurtdışına sipariş verdiği ürünlerin üretimi için yerli imalatçıya dönmeye başladığını belirten Avdagiç, "Türkiye’nin ucuz dövizden darbe yiyen birçok sektörü yeniden tırmanışa geçiyor. 2018’in ikinci yarısında döviz artışından sonra ithalat azaldı, yurtiçinde üretimin artmasıyla ihracat daha öncelikli hale geldi. İthalatta yaşadığımız kur kaynaklı düşüş, KOBİ’lere yerli ara mamul üretiminin değerini bizzat yaşayarak hatırlattı. Yüzlerce, binlerce çeşit ara mamulü ve son ürünü ülkemizde üretip ithalatı azaltmalıyız. Böylece üretimden vazgeçmeden cari açığı düşürmeliyiz" şeklinde konuştu.

"DÖVİZ ENFLASYONA PARALEL YÜKSELMELİ"

Dış ticaret dengesi için adil döviz kurunun muhafazası da önemli ve gerekliliğinin altını çizen İTO Başkanı şöyle konuştu: Enflasyonun gerisinde kalmayan bir kur dengesi, reel ekonominin doğru ve ülke yararına vaziyet almasını kolaylaştıracak. İlk defa kur fiyatı reel bir seviyeye geldi. 5,35-5,50 bandı bizim için olması gereken, kesinlikle sürdürülmesi gereken bir orandır. Dövizin fiyatı önümüzdeki dönemde enflasyonla paralel olarak da artmaya devam etmelidir ki biz tekrar ithalatçı olmayalım. İhracat yapmaktan vazgeçmeyelim. Türkiye’nin yakın tarihli makro resmi için biz kara tablo çizenlerin yanında değiliz, olmayacağız da. Çünkü reel sektör bu yıl kaynaklarını ihracata yönlendirerek, yumuşak bir geçişle daha güçlü bir büyüme kuşağına girecektir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Broker16 Mart 2019 10:30

    Doğru söylüyorsunda söylemekte neden geç kaldın, yıllarca düşük kur= ithalat patlaması ve işsizlik tavan , Sonuç; cari açık ve borcun patladığı batık ekonomi. Geleceğimizi sattık...

  • doğru16 Mart 2019 09:15

    senelerce dövizi baskı altında tuttular sırf enflasyonu düşük göstermek için her taraf ithal mallarla doldu üretim bitti daha bunda anlamayacak ne var...

  • bu dünyadan biri15 Mart 2019 13:40

    işadamlarının dediklerine inanmam